Jeugdpanel over de avondklok en corona

|
| Foto: |
voorpagina de krant van tynaarlo

REGIO – In samenspraak met gemeente Tynaarlo heeft de krant van Tynaarlo een nieuw jeugdpanel. Het zijn de jongeren van de jongerenraad genaamd #JongTynaarlo. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente Tynaarlo, daarbij behartigen zij de belangen van jongeren binnen de gemeente. Ze zetten zich in voor onderwerpen die er bij jongeren toe doen en zorgen ervoor dat de stem van jongeren niet wordt vergeten in projecten of akkoorden. Vanaf deze week zullen zij ook de meest prangende kwesties bespreken met de Krant van Tynaarlo. Voor nu: de avondklok en corona.


Voorstelronde


Germa Groenwold uit Eelde: “Ik ben twaalf jaar ben ongeveer een jaartje actief bij #JongTynaarlo. We zijn daar met van alles en nog wat bezig. Ik vind het zelf heel leuk om hierbij te zitten omdat ik het belangrijk vind dat jongeren ook een stem krijgen. Mijn stem in dit geval.  Wij jongeren moeten een stem krijgen omdat we hetzelfde kunnen als volwassenen, we willen ook bij belangrijke zaken betrokken worden.” Sterre Roobol uit Zuidlaren volgt: “Ik ben Sterre en word over vijf dagen vijftien. Ik zit al drie jaar bij #JongTynaarlo en vind het ook enorm belangrijk dat jongeren een stem hebben. Heel van mensen denken dat we niks kunnen en alles nog moeten leren over hoe dit land in elkaar zit. Deels klopt het ook wel, maar juist daardoor kunnen wij dingen anders zien. Volwassenen denken altijd alles te weten, maar dat werkt soms alleen maar beperkend wat denken betreft.” Robin Geertsma vult aan: “En ik ben Jongerenwerker en begeleider van #JongTynaarlo. Wat zij bedoelen kan ik het beste uitleggen in een voorbeeld. Een goed voorbeeld is de vraag over hoe de omgeving van een dorp eruit moet zijn. Een 65-jarige zal daar anders over denken dan een jongere.”


De avondklok, wat vinden jullie ervan?


Sterre: “Kijk ik vind het wel jammer want ik wil wel graag buiten af en toe een beetje kunnen chillen. In het weekend dan loop ik nog wel eens met mijn broer een beetje door de stad terwijl er niemand is. Een beetje chillen en praten, dat is wel lekker. Dan zijn we meestal rond 23.00 uur thuis. Maar ik snap wel dat de avondklok moet. Nu heb je allemaal jongeren die zeggen dat ze op een bepaalde partij gaan stemmen, zodat ze dan wel naar buiten kunnen gaan ’s avonds laat. Maar zij begrijpen denk ik niet dat als we ons hier aan houden, dat ervoor kan zorgen dat we later niet nog ergere maatregelen krijgen. Straks moet alles dicht of mogen we helemaal niet meer naar buiten zonder toestemming. De avondklok moet wel, dus ja laten we dat gewoon maar doen.”


Germa: “Ik kom zelf niet heel laat buiten, maar ik vind de avondklok wel nodig. Want bijvoorbeeld bij ons bij de bibliotheek had je heel veel jongeren ’s avonds. Dat vind ik wel jammer als zij het voor ons zouden verpesten. Straks krijgen we door die jongeren nog hogere maatregelen, omdat zij zich steeds niet aan regels houden. Op zich is het niet mijn probleem wat die jongeren doen, maar nu tijdens corona moeten we om elkaar denken en de problemen niet groter maken. Dat zou ik jammer vinden.”


Corona consequenties


Sterre: “Mijn oude buurman en een oude voetbalcoach van mijn broer en een klasgenoot en zijn familie hebben corona gehad. Ik vind corona niet heel erg eng voor mijzelf, maar wel voor mijn moeder want zij heeft astma. Verder was het thuis zitten een beetje vervelend voor mij. Ik zat namelijk op een school waar ik niet helemaal op mijn plek zat en toen was ik een maandje thuis voordat ik op mijn nieuwe school kon beginnen. Toen ik eindelijk op mijn nieuwe school kon beginnen, was er na drie weken die eerste lockdown. Maar uiteindelijk had de lockdown ook zijn voordelen. Zo had ik wat meer vrijheid, geen stress om van het ene naar het andere lokaal te lopen. Alles werd iets relaxter. Inmiddels heb ik een heel leuk vriendenclubje op de nieuwe school en we appen regelmatig. Samen maken we af en toe huiswerk online.”


Germa: “Corona begon in maart en het werd erger en daarna weer minder, maar ik was op zich wel bang. Want wat nou als ik ziek word? Hoe zou dat voor mijn omgeving zijn? Inmiddels ben ik er wel wat minder bang voor, want er is bijna een jaar voorbij. Ik ben er een beetje aan gewend geraak denk ik. Maar ik denk er wel veel over na, want ik zit bijna elke dag thuis en niet in de brugklas met mijn vrienden. Al mijn vrienden zitten in Groningen, dus echt vaak zie ik ze niet. Dat is wel jammer. We zouden bij elkaar op visite kunnen, maar dat doe ik niet voor de mensen in mijn omgeving. Ik bel wel vaak met vrienden. Voor mijn plezier wandel ik buiten met de hond, alleen of met mijn ouders en mijn zusje. Gewoon om weer even een beetje op adem te komen, zo van ‘ik ben er nog’. Om te controleren of er nog wel andere mensen zijn op de wereld. Soms voelt het namelijk alsof dat niet zo is, het is echt nog nooit zo rustig geweest op straat.“


#JongTynaarlo


Geertsema legt vervolgens uit wat deze groep jongeren over het algemeen verder doet bij de gemeente Tynaarlo: “De jongerenraad is een groep draaiende op jongeren en daarom zijn we vooral praktisch. Zo hebben we een rol in de bekende ‘cultuurkeet’. Jongeren die bijna achttien worden krijgen nu een checklist thuis gestuurd, ontworpen door de jongerenraad. We zijn betrokken geweest bij de drie dichtmonumenten over het thema LHBTI+. Dat zijn de meest zichtbare projecten. Maar ook op de achtergrond speelt de jongerenraad een rol. Zo zijn ze betrokken geweest bij de omgevingsvisie, de versnellingskamer en worden zij op dit moment betrokken bij het preventieakkoord. Dure woorden, waar veel volwassenen die al jaren in het vak zitten mee bezig zijn. Maar mede door de jongerenraad krijgt ook de jeugd een stem in deze kwesties.”  


Wil je meer weten over #JongTynaarlo of hoe je erbij betrokken kunt raken? Follow ze op hun Instagram https://www.instagram.com/jongtynaarlo/


|

UIT DE KRANT