Wat:                Rondje ondernemers

Waar:              Gemeente Tynaarlo

Wanneer:        Maandag 8 maart

REGIO – Hoewel de ondernemers blij zijn dat ze weer aan het werk kunnen en dat ze hun klanten weer mogen bedienen, kijken ze toch met enige argwaan naar de nabije toekomst, zo werd de Ongenode Gast gewaar. Diana, van de gelijknamige kapsalon in Vries was erg gelukkig toen ze hoorde dat ze weer aan de bak mocht, maar hoopt vooral dat ze open mag blijven. “Ik huiver bij het idee dat we eerst allemaal naar het stembureau mogen en dat we daarna weer dicht moeten”, vertelt Diana ietwat bezorgd. De Ongenode Gast peilde de meningen.

“Vorige week stond de telefoon roodgloeiend. Men wilde meteen een afspraak en dat terwijl we nog een week moesten wachten”, laat Diana de Ongenode Gast weten. “Er is wel personeel wat de komende tijd extra werkt, maar de openingstijden blijven ongewijzigd. We moeten ons niet over de kop werken.” De Ongenode Gast snapt het volkomen, druk is leuk, maar het moet niet te gek worden natuurlijk. Wie wel op zoek moet naar die balans is Bianca, van schoonheidssalon Casa Belezza in Paterswolde. “Ik werk tot half april fulltime, maar ook de avonden en de zaterdagen om er voor mijn klanten te kunnen zijn. Het is even gekte, maar dat is tijdelijk.”

Fons van Ruchti Schoenen en Sport is erg blij dat iedereen bij ons z’n uurtjes weer kan maken. “Vooral de periode in december, waarin we normaal gesproken overuren maken op de ski-afdeling, zaten we werkeloos thuis, een flinke aderlating. Gelukkig heeft de enorme thuisverkoop van wandelschoenen ons goed door deze fase geholpen.” Fons zegt ‘overall’ erg gelukkig te zijn met deze verruiming, al is het allemaal best even wennen om op afspraak te werken. “Het blijft gek dat als er op een bepaald tijdstip even geen klant is en er staat een potentiële klant zonder afspraak voor de deur en je deze niet mag helpen …” De afspraak moet namelijk 4 uur van tevoren zijn ingepland.

Bij kapsalon Diana zitten woensdag om half 9 de eerste klanten. “We zijn onze wilde haren weer kwijt”, aldus de heer Kloos. De heer Meijer dacht in december nog net een knipbeurt te kunnen krijgen, totdat de persconferentie ineens een dag werd vervroegd. “Omdat ik wat ouder ben en m’n haar wat dunner wordt, fladderde het nogal in de wind, maar ik heb me er niet aan gestoord.” Kapster Lupine knipt rustig door en beseft dat ze vandaag heel wat centimeters mag knippen. Kapster Riana moest even slikken dat haar klant niet op kwam dagen. “Je staat nu zo op tijd, dit kun je er eigenlijk niet bij hebben.” Heel even denkt de Ongenode Gast dat hij zelf de stoel in kan duiken, maar dan hangt de klant al aan de lijn. “Heeft u het registratieformulier ingevuld?” Dat moet dan maar terwijl hij in de stoel zit.

Bij Ruchti is medewerker Ria druk bezig met een jonge klant. Ze meet de jongeman nieuwe schoenen aan. “De nieuwe manier van werken is even wennen, maar het is heerlijk, klanten kunnen weer passen en wij kunnen advies geven.” Ze neemt er de tijd voor. “Ja, ze passen goed en ik heb weer nieuwe schoenen”, zegt de jongen lachend. Medewerker Lisanne vindt het opvallend dat klanten niet angstig zijn. “Ze zijn eraan toe, toe aan een stukje vrijheid.”

Bianca kijkt met wisselend vertrouwen naar de toekomst. “Ik ben superblij dat ik weer open mag, maar het is dubbel, andere bedrijven, zoals de horeca, blijven nog dicht.” Buiten aan de gevel hangt de vlag uit, maar er zit een knoop in. “Het is een symboliek uit de scheepvaart, een noodsignaal. Uit sympathie naar de bedrijven die nog niet open mogen.” Toch geniet Bianca dat ze haar passie weer mag uitoefenen, al leeft ze nu bij de dag. “Het mooiste wat m’n klanten nu zeggen? Dat ze na de behandeling in de spiegel kijken en zeggen dat ze weer stralen. “Daarvoor ben ik dankbaar, maar ook voor de bloemen en andere cadeautjes die ik van klanten krijg.” Klant Daniëlle laat zich genoeglijk toedekken in de stoel en vertelt dat ze na een hele drukke dag uitkijkt naar dit verwenmoment. “Vooral de nek- en rugmassage.” De Ongenode Gast kan het niet langer aanzien. Plankgas naar huis voor een privé verwenmoment.