ZUIDLAREN – Als de Ongenode Gast het grasveld betreedt, ziet ze dat de turn(st)ers bezig zijn met hun warming-up en dat er al meerdere rolstoelers naar hun plek worden gereden. Die plek is de sport- en beweegtuin waar vanmiddag door de turn(st)ers van SUIZ een turndemo wordt gegeven aan de bewoners van woonzorgcentrum Mozaiek.

De ongenode gast ziet opgetogen gezichten en vraagt de heer Jolman wat er staat te gebeuren. “Ze zijn hier al wekenlang buiten aan ’t trainen, maar vandaag mogen wij van hun kunsten genieten. Ze mogen vanaf volgende week weer binnen trainen.” Hoewel hij vroeger zelf ook op gymnastiek zat, vindt hij het wel een griezelige sport. “Als je verkeerd terechtkomt?” Mevrouw Den Toom wist niet dat ze hier de afgelopen weken trainden. Vandaag zit ze hier, warm aangekleed, maar klaagt ze toch nog over de wind die van achteren komt. Mevrouw De Jonge valt haar bij: “Brrr, wat een kou”, en ze trekt haar kraag nog maar eens extra omhoog. Ze is kortgeleden gevallen en woont hier nog maar kort, maar is blij met haar mooie plekje hier met zicht op de hoofdingang. “Ja, we hebben hier een goed leven, en krijgen nu ook nog een mooie voorstelling”, aldus mevrouw Den Toom.

Welzijns- en vrijwilligerscoördinator Yvonne zegt hier bemoeienis mee te hebben gehad. “SUIZ, door corona genoodzaakt om buiten te trainen, maakte gebruik van de beweegtuin, maar wilde ook graag trainen met de airtrack. Daar was stroom voor nodig en of ze dit van ons mochten gebruiken. Maar natuurlijk.” In ruil voor het gebruik van de stroom de afgelopen weken geven de turn(st)ers daarom vandaag een voorstelling. “Sommige bewoners hadden zicht op de trainingen die hier werden gehouden. Voor hen zal het straks stil zijn”, vertelt Yvonne. “Weet je, de aantrekkingskracht die kinderen op ouderen hebben, dat is zo mooi om te zien.”

De ongenode gast loopt naar Sanne, Isa en Karlijn die zich warmdraaien op de rekstok. “Best spannend hoor”, zeggen ze in koor. “We hebben zo lang geoefend en als er dan iets fout gaat, dat is niet leuk”, roept een van de meiden. “We hebben ook lang geen publiek gehad, ook dat maakt het spannend”, voegt de ander eraan toe. De ongenode gast moet nog even denken aan de opmerking van de heer Jolman over het verkeerd terechtkomen als een van de meisjes inderdaad ongelukkig valt. Ze troost het in tranen zijnde meisje en wrijft over de zere plek op het been.

De kinderen staan in de startblokken, klaar om te beginnen. En inderdaad, de bewoners van het woonzorgcentrum krijgen een prachtige demo voorgeschoteld met onder andere arabier flick flacks, salto’s en spagaten. “Wat ik het leukste vind? Eigenlijk alles wel, de rekstok, de balk en de airtrack”, zegt Mees. “Ik vind de vloer het leukst”, vertelt Emma, “daar ben ik ook het beste in.” Oh, wat ga ik dit missen”, laat mevrouw Braam weten, “ik woon hier aan deze kant en heb er steeds het zicht op gehad.” Ook mevrouw Braam zat vroeger op gymnastiek, maar volgens de ongenode gast zat iedereen dat vroeger. Ze concludeert dat dit wel maakt dat oudjes hier extra van genieten.

Dan is het alweer afgelopen. Yvonne bedankt de toppers voor hun geweldige prestatie. En als trainster Lisette de kinderen vraagt: “Wij vonden het toch ook leuk?”, volgt er een hele lange “Jaaaaa” in koor. “Ondanks soms wat regen”, roept een van de meisjes nog.

Terwijl alle kinderen met een ‘boks’ langs Lisette lopen, krijgt de ongenode gast nog even de gelegenheid met haar te praten. “Na de oefening bij een wedstrijd geven wij de kinderen altijd en ‘boks’ of highfive’, als teken dat ze het goed hebben gedaan.” Lisette is trainster bij SUIZ, dé gymnatiekvereniging van Zuidlaren, en traint zo’n 24 turn(st)ers. “Deze afsluiting vandaag was erg leuk, maar we zijn erg blij dat we weer naar binnen mogen.” Binnen hebben ze meer mogelijkheden, want nu kan er ook weer worden geoefend met de sprong en op de balk.

En terwijl de ‘oudjes’ weer naar binnen gaan, genieten de kinderen nog van een versnapering. “Jullie krijgen toch niet elke week een zakje snoep”, vraagt de ongenode gast. “Nee hoor, alleen vandaag, omdat we nu afsluiten hier”, lacht Floor. Met een “veel plezier weer in de zaal” verlaat de ongenode gast de groep enthousiastelingen.

Wat: turndemo

Wanneer: 20 mei 2021

Waar: sport- en beweegtuin Mozaiek