(On)genode gast

Wat: OldStars tafeltennis Vries

Waar: Sporthal De Kamp

Wanneer: Woensdag 12 oktober

VRIESDrie jaar geleden begon Tafeltennisvereniging Vries als eerste vereniging van Nederland met OldStars tafeltennis. Deze vorm van tafeltennis is gericht op mensen van 50 jaar of ouder en wordt wekelijks bezocht door zeker niet minder dan tien inwoners van Vries en omgeving.

Het is nog vroeg woensdagochtend in Vries waar een heerlijk najaarszonnetje de rustige straten verlicht. Fris is het al wel en dat is medio oktober ook niet gek. In Sporthal De Kamp staat beheerder Steffan Tolner alweer klaar met warme koffie om de eerste spelers te ontvangen. Tollner is al geruime tijd actief binnen De Kamp en zou je langzamerhand onderdeel van het meubilair kunnen noemen. Als de klok richting 09.30 uur vertrekt druppelen ook de eerste deelnemers binnen voor een potje tafeltennis met generatiegenoten. Ze hebben er zienderogen zin in.

Deze oensdag staan er twaalf deelnemers in de zaal die traditiegetrouw beginnen met een warming-up en daarna met spelletjes worden uitgedaagd, want ook het geheugen wordt getraind. Jantien Rass is ook wekelijks van de partij en vormt de rechterhand van trainer Koen Molewijk die de training voor zijn rekening neemt. ‘Voordat we beginnen inventariseren we eerst wie er zijn en de aanwezigen die er zijn krijgen dan een stempel in een speciaal boekje. Er zijn ook mensen die niet wekelijks kunnen of bijvoorbeeld een keer ziek zijn. Dan is het toch vervelend als je voor niks hebt betaald’, vertelt Rass. Bij tafeltennis draait het vooral om actie en reactie en ondanks het feit dat het een snelle sport is, kun je het zelfs op hogere leeftijd nog gemakkelijk beoefenen legt Molewijk uit.

‘Ik denk dat het zeker een sport is die je lang kunt beoefenen, want je hebt weinig kans op blessures. Het is geen contactsport. Fysiek is het overigens wel heel uitdagend, want je moet voortdurend reageren op een prikkel van een bal. Je hersenen registeren iets en die moeten het omzetten in een fysieke handeling en dat gaat de één beter af dan de ander. Als je er voldoende tijd in steekt is het voor iedereen mogelijk om het redelijk tot goed onder de knie te krijgen. Het is trouwens ook heel gezond en dat is ook gebleken uit onderzoek. Veel mensen kennen het bijvoorbeeld nog van de camping en zijn dan ook vertrouwd met de basisbeginselen van de sport. Daar borduren we hier natuurlijk op voort, maar we willen dat mensen ook iets beter worden. Prestatie is niet het allerbelangrijkste, want er zit ook een sociaal aspect aan vast, want mensen ontmoeten elkaar hier en hebben zolang het duurt gewoon even een leuke tijd met elkaar.’ In de warming up spelen de deelnemers elkaar een ronde cirkel toe met een hockeystick en moeten dan de naam van de deelnemer roepen met een plaatsnaam. De volgende deelnemer doet hetzelfde met de laatste letter van de laatste plaatsnaam. Dat leidt tot grappige taferelen, want was het nu Noordwijk of Naaldwijk? Niemand maalt er om, de ontspanning en vooral het bezig zijn heeft op alle aanwezigen een ontspannende werking.’ Nadat de warming-up erop zit en iedereen lekker fris tussen de oren is beginnen de tafeltennissers aan het echte werk en ere wie ere toekomt. Ze weten allemaal een aardig balletje te raken.

Elke woensdagochtend wordt er getafeltennist in Sporthal de Kamp van 09:30 uur tot 11:00 uur. In de pauze is er tijd voor een kopje koffie of thee samen. Er is bewust voor deze combinatie gekozen, want naast het bewegen ligt de nadruk van de OldStars groep ook op de gezelligheid. Tafeltennis is een sport die een lage blessuregevoeligheid heeft en is daarom tot hoge leeftijd (80+ jaar) goed uit te oefenen. U bent van harte welkom om eens te komen kijken of mee te tafeltennissen. Batjes zijn bij de vereniging aanwezig en de eerste training is gratis. Voor meer informatie kunt u mailen naar secretaris@ttvries.nl.