Wat: Bibliotheek Eelde weer open
Waar: Eelde
Wanneer: dinsdag 26 mei

EELDE – In de lentezon, op de weg tussen Peize en Eelde, lijkt de bibliotheek ver weg. Het is eerder weer om een stukje te gaan fietsen in de Onlanden of de verkoeling van het Zuidlaardermeer op te zoeken, maar voor de Ongenode Gast roept de plicht. De bibliotheek in Eelde is immers alweer een dikke week open. Hoog tijd om eens poolshoogte te nemen!

In Eelde zelf is het druk, maar op de parkeerplaats voor de bieb staat slechts één auto. Als de bolide eenmaal is geparkeerd, stapt de Ongenode Gast naar binnen. Daar ziet hij vrijwilliger Louis in een hesje boeken sorteren. Geen geel hesje, nee zo erg is het ook weer niet, het betreft een oranje hesje. Om aan te geven dat men afstand moet houden. We begroeten Jolanda Felix, frontofficemedewerker van de bieb. Zij is blij dat de bibliotheek tenminste weer open kan. Het heeft lang genoeg geduurd en de mensen hebben er volgens Jolanda ook weer zin in. “Ten opzichte van vorige week komt de stroom bezoekers nu weer wat meer op gang. Dat heeft er ook mee te maken dat de bibliotheek in Eelde de enige bibliotheek in de gemeente Tynaarlo is die open mag. De mensen die anders naar de bieb in Vries of Tynaarlo zouden gaan, komen hier nu ook.”

Toch is het relatief rustig in de bieb. Op Fabian na. De voetballer van VV Actief (te zien aan zijn shirtje) moet ongetwijfeld spits zijn (te zien aan het nummer 9). Terwijl hij een boek scant, trekt één van zijn broertjes een mooi boek van Mega Mindy uit het rek. Moeders kijkt het allemaal glimlachend aan. De broers, het zijn er in totaal drie, lopen even later allemaal met de handen vol boeken weer naar buiten. Die zijn weer een tijdje zoet, moet je maar rekenen.

Ondertussen vertelt Jolanda dat nog niet alle vrijwilligers weer aan de slag zijn bij de bieb: “De meeste vrijwilligers zitten in de risicogroep. Toch zijn we van hen afhankelijk, want er zijn slechts vier frontofficemedewerkers in de gemeente. We hebben dus best een beperkte club betaalde krachten.”

Het werk wat de mensen in de bieb moeten verzetten, neemt ondertussen toe. Het naleven van de protocollen heeft nogal wat voeten in de aarde. Controleren hoeveel mensen er zijn, het zelf innemen van de boeken en natuurlijk het quaranteren (quarantaineren, hoe zeg je dat eigenlijk?) van de boeken. Hoe dan ook: de boeken moeten in quarantaine. “Eerst moest dat 72 uur”, zegt Jolanda. “Nu nog maar 36 uur. Wij nemen de boeken in, zetten ze apart, en daarna kan men ze weer komen lenen. Alles voor de veiligheid.”

In het kader van die veiligheid mogen er maximaal twintig mensen in de bieb zijn. “Ongeveer twintig, ja. Het voordeel is dat we hier veel ruimte hebben. De bezoekers krijgen een toegangskaart. Eigenlijk zouden we met mandjes gaan werken, maar die mandjes zijn nog niet binnen. Dus dan maar met toegangskaarten. Het is even wennen, al zie je dat de mensen zich goed aan de regels houden. In ieder geval is het goed om te zien dat we weer open zijn. Daar zijn we heel blij om.”

Tijd voor een foto. Over de bezorgservice, die de bieb de afgelopen tijd aanbood, kan Jolanda kort zijn: “Een succes. Veel mensen maakten er gebruik van. We zijn door de hele gemeente gereden. Dan pas zie je hoe groot dit gebied is.” Als de foto is gemaakt, krijgt Jolanda nog even tussen neus en lippen door een reprimande van Louis. Waarom ze haar 1,5 meter hesje niet aan had? ‘O ja, sorry’, lacht Jolanda. Ach, het is mooi weer. Een hesje is overbodig. En die 1,5 meter regel, die kennen we nu toch wel?