Wat: Plaatsing ooievaarsnest
Waar: Weiland Zeegse
Wanneer: Maandag 27 mei, 11.00 uur

ZEEGSE – Het is maandagochtend 11.00 uur als de ongenode gast zijn auto parkeert op het terrein bij Ribhouse Texas in Zeegse. Een hapje eten bij het restaurant zit er vandaag niet in. De ongenode gast komt namelijk een kijkje nemen bij de plaatsing van het ooievaarsnest in het weiland tegenover Ribhouse Texas. De ongenode gast stapt uit de auto en trekt zijn jas aan. Eens kijken wat hem vandaag voor leuks te wachten staat.

Als de ongenode gast het parkeerterrein afloopt, komt Janny Pepping eraan gelopen. Janny is initiatiefneemster van de plaatsing van het ooievaarsnest. “Welkom”, zegt Janny. “We hebben ietsjes, dertig minuten, vertraging. Ik hoop dat je de tijd hebt en zolang aanwezig kunt zijn.” En natuurlijk heeft de ongenode gast tijd voor dit bijzondere moment. De plaatsing van het ooievaarsnest in Zeegse is namelijk iets unieks. “In 2011 hadden we al een ooievaarsnest”, zegt Janny. “Maar deze is afgelopen maart door hevige storm omgewaaid.” Jan van Dijken (gemeente tynaarlo),die naast Janny staat, gaat verder: “Het dorp wilde graag weer een nieuw ooievaarsnest en vanuit Janny haar initiatief werd daarom contact gezocht met de gemeente. Wij brachten Janny op onze beurt in contact met Wouter Wagenveld en zijn bedrijf Carefield Products. Dit bedrijf biedt een leer/werkomgeving voor zowel jongeren als ouderen met een beperking op bassi van dagbesteding en stage/leer/werkplekken waarbij groei en aandacht centraal staan.”

Terwijl de ongenode gast in gesprek is met Janny en Jan, komt Wouter er net aan. Hij legt uit: “Janny heeft ons uitgelegd wat er met het oude ooievaarsnest was gebeurd en of wij wellicht iets konden doen. Wij hebben een kijkje genomen en waargenomen dat we het nest niet konden repareren. We hebben besloten dat er daarom een nieuw ooievaarsnest moest komen, waarbij wij zouden helpen.” Wouter nam op zijn beurt weer contact op met Geert van der Veen, van loonbedrijf Van der Veen in Tynaarlo. “Wij hebben Carefield Products geholpen met het plaatsen van het ooievaarsnest”, legt Geert uit. “Alles is in het teken van naoberschap. Wij doen het allemaal kosteloos.”

Na de praatjes gaan de mannen aan het werk en treft de ongenode gast Ingmar van der Woude van dorpsbelangen Zeegse. “Normaal is er nooit wat te doen in Zeegse, dus nu valt het gelijk op en zijn er vele mensen bij aanwezig”, lacht Ingmar. “Het is echt super dat er een nieuw ooievaarsnest komt. Geweldig dat dit wordt gedaan.” De ongenode gast loopt vervolgens richting het weiland waar de werkzaamheden inmiddels in volle gang zijn. Wouter is, samen met een aantal werknemers, bezig om het gat te graven waar het ooievaarsnest in geplaatst moet worden. Via een kraanmachine wordt het ooievaarsnest vervolgens opgehaald door Ingmar. De ongenode gast spreekt ondertussen met Syb Tumbelaka, de echtgenoot van Janny. “Ik fungeer echt op de achtergrond hoor”, lacht Syb. “Het is Janny haar initiatief. Ik ben er alleen bij omdat zij er zoveel mee bezig is. Bovendien vind ik het natuurlijk ook ontzettend leuk wat er nu allemaal aan de gang is!”

Als het gat diep genoeg is verplaatst Ingmar het ooievaarsnest met de kraanmachine naar het gat. Binnen een paar seconden staat de paal in het gat en wordt het gat dichtgegooid met zand, waarbij onder andere Ger van Huizen bij helpt. Hij is praktijkcoach bij loonbedrijf Van der Veen. “Het is geweldig om dit te mogen doen”, zegt Ger. “Het is bijzonder dat er zoveel partijen bij betrokken zijn. Het is een uitstekend initiatief van Janny en ik ben blij dat wij hier ook onderdeel van mogen zijn.” Als de werkzaamheden bijna klaar zijn, komt Janny naar de ongenode gast toegelopen: “Zo dat ging snel. Wauw! Ik vind het zo mooi geworden. Ik hoop dat vele ooievaars het nest weten te vinden”. Janny haar partner vult aan: “Ik hoop niet dat de ooievaars hoogtevrees hebben. Het nest is zo hoog!” Als de ongenode gast aanstalten maakt om weg te gaan, krijgt hij nog een heerlijke appelflap aangeboden van Janny. Een heerlijke afsluiting van een enerverende ochtend.