New Nexus organiseert online Lentekriebels festival voor mensen met verstandelijke beperking

TYNAARLO – Op zaterdagavond 20 maart organiseert IT bedrijf New Nexus, met hulp van zorgorganisatie De Zijlen, Het Nexus Festival: Lentekriebels. Dit online festival biedt mensen met een verstandelijke beperking een feestelijke avond vol muziek en vermaak in hun eigen huiskamer. Met (video)optredens van artiesten als Maan, Burdy, Pascal Redeker, René Karst en de Dikdakkers en persoonlijke videoboodschappen van TikTok Tammo en Mooi Wark. Op het programma staan verder een bingo, lentequiz en natuurlijk veel interactie met de deelnemers. Het festival is voor jong en oud, thuiswonend of in een woongroep van een van de vele zorgorganisaties in (Noord-)Nederland. Deelname is helemaal gratis, aanmelden kan via www.nexusfestival.nl.  

Medewerkers van New Nexus kwamen met het idee om een festival op te zetten voor mensen voor wie festivals niet vanzelfsprekend zijn. “Als medewerkers mogen we jaarlijks een deel van de winst verdelen over verschillende zelf gekozen maatschappelijke thema’s, waar goede doelen er één van is. Behalve geld besteden we daar ook veel tijd en energie aan en zo konden we het idee ook echt uitvoeren. Maar het leek ons ook gewoon leuk om samen een keer een festival te organiseren”, vertelt Marieke Ploegh, manager marketing & communicatie bij New Nexus.  Oorspronkelijk was het de bedoeling om er een fysiek festival van te maken in Martiniplaza. Helaas gooide de corona pandemie roet in het eten. Nu is deze groep ook nog eens extra kwetsbaar, dus bij elkaar komen zit er voorlopig niet in. Daarom is er een online festival van gemaakt. Toen het een online festival werd lag heel Nederland ineens open. We hebben veel enthousiaste reacties en inmiddels zelfs deelnemers uit België. Inmiddels zijn er meer dan 1.000 aanmeldingen,” vertelt Ploegh.

“Coronamaatregelen waren afgelopen jaar net iets strenger voor deze doelgroep en zij hebben het erg zwaar gehad. Het is erg moeilijk aan onze doelgroep uit te leggen wat het virus is, want je ziet het niet en toch mag er van alles ineens niet. Cliënten gaan minder naar activiteiten en kunnen soms hun werk niet doen. Dat zijn voor hen heftige dingen, daarom zijn we erg blij dat een bedrijf als New Nexus dit festival zo oppakt en met ons samen wil doen”, vertelt Tanja Buring, evenementen coördinator bij De Zijlen.  

Om het feestgevoel te vergroten zijn er Lentekriebels pakketten voor de deelnemers. Deze pakketten, met o.a. vlaggetjes, ballonnen, bingokaarten en lentebloemen, worden op 18 maart uitgedeeld aan de eerste 600 aanmeldingen. Deze pakketten worden ingepakt op de dagbesteding van De Zijlen en worden bezorgd door werknemers van New Nexus in hun vrije tijd. “Cliënten zijn de afgelopen tijd best verwend met lekker eten, dus wij hebben er bewust voor gekozen om verantwoorde snacks zoals komkommer en tomaatjes in de pakketten te stoppen. Ook willen we beweging stimuleren,” vertelt Eveline van der Staal, management consultant bij New Nexus. “Het hele vrijwilligersteam van New Nexus heeft daarom zelf een warming-up video gemaakt op het bekende nummer ‘hoofd, schouders, knie en teen’, om het festival mee te beginnen. Dat was erg leuk om te doen.”

“Het is belangrijk dat artiesten ook, zeker tijdens live festival, affiniteit hebben met doelgroep. Want cliënten klimmen nogal eens op podium en dat moet je kunnen hebben als artiest”, legt Buring uit. Om de juiste artiesten te boeken zochten ze contact met booking bureau Tok Producties dat ervaring heeft met evenementen voor deze doelgroep. “De artiesten zijn zo aardig en werken met liefde mee aan het festival”, vertelt van der Staal, “Ook zijn er veel lokale artiesten. De Dikdakkers bijvoorbeeld met het nummer ‘Cowboys en Indianen’, maar ook Burdy, bekend in Groningen als de zingende buschauffeur en zingt ‘Kop Der Veur’. Het gaat echt een feestje worden.”

De livestream zal worden gepresenteerd door presentator Gijs Nillessen. Naast de muziek zal er ook een bingo en een quiz gespeeld worden. Er is voor gekozen voor een live stream via Vimeo zodat de deelnemers niet meer hoeven te doen dan te klikken op een link en kijken. “We doen wel live bingo en als ze mee willen doen voor prijzen, dan kunnen ze laten weten dat ze bingo hebben door een foto van de bingokaart op te sturen via Whatsapp. Het is natuurlijk best wel spannend of dat gaat lukken. Daarnaast kunnen de deelnemers tijdens het festival foto’s insturen van zichzelf en de woongroep om te laten zien hoe de sfeer er in zit, maar het is zeker niet verplicht.”, vertelt Van der Staal.

Er is een lastminute verzoek binnengekomen bij de organisatie om het festival toegankelijk te maken voor dove cliënten met een verstandelijke beperking en dat is inmiddels ook gelukt. “Er zal een doventolk bij het festival zijn die ook muziek in gebarentaal kan vertolken. Deze groep krijgt een eigen link naar de live stream waarop de tolk in beeld zal zijn”, vertelt Buring.  

Cliënten kunnen zich tot twee uur van tevoren nog aanmelden en dan krijgen ze een linkje toegestuurd via www.nexusfestival.nl .