“De camping is echt een parel in Drenthe”

BUNNE – Verscholen in de bossen van Bunne ligt naturistencamping De Mierenhoop. Een camping waarbij men op het eerste gezicht vaak een raar beeld heeft. “Maar we zijn gewoon een normale camping hoor”, vertelt voorzitter Gerben Bokma. “Alleen lopen we hier bloot rond in plaats van met kleding aan”. Op de camping is genoeg te beleven. Zo is er een sauna, een zwembad, een jeugdhonk voor de jongeren en er zijn verschillende sportvelden, waarop diverse activiteiten kunnen plaatsvinden. De campinggasten hoeven zich dus niet te vervelen.

“Op onze camping staan vele vaste bezoekers”, legt Rolf Lambeck, verantwoordelijk voor de PR, uit. “Maar in het zomerseizoen komen er ook wel veel ‘dagjesmensen’. Zij blijven enkele nachten slapen en vertrekken dan weer. Hiervoor betalen zij een bedrag voor de overnachtingen.” Door de vaste bezoekers heeft de Naturistenvereniging Lichtbond Noord, waaronder de camping valt, vele leden. Zo’n 265. De leden zorgen er zelf voor dat de camping er elk jaar weer goed uitziet. “Wij zijn allemaal vrijwilligers”, vertelt Bokma. “De camping is niet commercieel ingesteld. De leden van de vereniging die hier komen kamperen, betalen een klein bedrag voor hun plaats en sommigen werken mee om de camping draaiende te houden. Hiervoor betalen ze dan ook minder campingkosten. Het meewerken op de camping is overigens geen verplichting. Een mooi voorbeeld waaruit blijkt dat de camping niet commercieel is ingesteld, is onze ijscobar. Campinggasten kunnen zelf een ijsje pakken en leggen geld neer in een bakje. En raad eens? Het komt altijd goed. Iedereen betaalt netjes zijn/haar ijsje.”

De campinggasten die op De Mierenhoop komen, zijn erg divers. Zo zijn er volwassenen van 50+, maar ook kinderen en jongeren tussen de 12-18 jaar. “De laatste jaren is het jongerenaantal wat teruggelopen”, legt Lambeck uit. “We zouden nu graag weer meer jongeren willen aantrekken”. Voor de jongeren is er ook genoeg te doen op de camping. Er is onder andere een jeugdhonk waar men gezellig kan ‘chillen’ en er is een volleybalveld en tafeltennistafel. Voor de kleine kinderen zijn er verschillende speeltuinen en voor de wat ouderen worden ook diverse activiteiten georganiseerd. “Voor jongeren is het wellicht wat spannender om op een naturistencamping te komen dan voor volwassenen”, legt Lambeck uit. “Het is voor hen misschien wat lastig om de stap te zetten om in je blootje op de camping rond te gaan lopen.” Echter zijn er nog steeds een stuk of twaalf jongeren op de camping die al jaren komen. “De eerste keer is het lastigst”, vertelt Bokma. “Dat was ook voor mijn kinderen het geval. Maar als ze eraan gewend zijn, willen ze niet anders meer. Mijn kinderen vertellen nu nog steeds dat de vakanties op de naturistencampings vroeger het leukst waren.”

Maar wat is er dan zo leuk aan om in je blootje op de camping rond te lopen? “Dat is iets wat velen zich waarschijnlijk afvragen”, zegt Lambeck. “Het is vooral heel gemakkelijk en het voelt fijn dat je ’s ochtends gewoon zo uit je bed kan stappen en naar buiten kan gaan. Je hoeft hier niet, zoals op een andere camping, naar het douchegebouw te lopen met een tas vol kleding, die vervolgens in de doucheruimte nat wordt. Je voelt je er lekker vrij door.” Overigens zijn de toilet- en douchegebouwen op De Mierenhoop niet gescheiden. “Mannen en vrouwen douchen gewoon samen”, legt Bokma uit. “En er zitten ook geen muurtjes tussen. Het is net zoals je bij sportverenigingen ziet. En denk maar niet dat er ‘vreemde’ dingen gebeuren in de douchegebouwen, in de sauna of in andere openbare gelegenheden op de camping. Juist niet. Dat mogen mensen mooi in hun caravan doen”. 

Op De Mierenhoop is het overigens geen verplichting om in je blootje rond te lopen. Mensen mogen het zelf weten. “Als het koud is, houden mensen vaak gewoon hun kleren aan”, vertelt Lambeck. “Maar ja, wanneer is het koud? Dat is voor iedereen anders. De één heeft het bij 18 graden koud, de ander bij 22. Dat is voor iedereen verschillend en mede daarom is het niet verplicht om zonder kleren aan rond te lopen. We hebben vooraan de camping geen ‘locker’ waar alles in moet.” Voor Lambeck en Bokma is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld om bloot op de camping rond te lopen. “Je denkt er niet eens meer bij na”, legt Bokma uit. “Het is zo ‘gewoon’ geworden. Je kijkt ook niet anders naar andere mensen. Iedereen is hier gelijk.”

Voor bezoekers van de camping is het bloot zijn niet het belangrijkste. “Men geniet hier vooral van de vrijheid en de natuur”, legt Bokma uit. “De camping ligt in een prachtig natuurgebied met veel groen. Het bloot zijn geeft een toevoeging aan het vrije gevoel, maar vooral de geweldige omgeving maakt de camping zo mooi. Het is echt een parel in Drenthe.” Ook Lambeck beaamt dat: “Het is echt een paradijs. Het heeft iets speciaals om hier te kunnen zijn. Ik voel me er zo vrij door”.

Open dag
Op zondag 26 mei organiseert De Mierenhoop haar jaarlijkse open dag. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen belangstellenden een kijkje nemen op de camping en kennismaken met naturisme. De Mierenhoop is gelegen aan Noordstukkendrift 11 te Bunne. “Tijdens de open dag zijn er rondleidingen over het terrein en is er koffie en thee voor bezoekers”, vertelt Lambeck. “Daarnaast kunnen de bezoekers gratis gebruik maken van het zwembad en de sauna. Gasten hoeven tijdens de open dag niet uit de kleren, maar het mag natuurlijk wel.” Naast het kamperen kunnen geïnteresseerden ook lid worden van Naturistenvereniging Lichtbond Noord. Leden kunnen zich inzetten op een van de klusweekenden en verkrijgen daarmee een korting op hun contributie. Naturistencamping De Mierenhoop is aangesloten bij de Naturisten Federatie Nederland.