Relatietherapeut Irma van der Meer over invloed coronacrisis op relaties

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“De meeste mensen modderen eerst nog een tijdje aan”


ZUIDLAREN – In het begin van de coronacrisis werd een fikse stijging in de relatiebreuken verwacht. Fysieke en mentale gezondheid zouden onder druk komen te staan omdat men noodgedwongen zoveel mogelijk thuis moet blijven. ‘De impact op onze geestelijke gezondheid zowel op korte als lange termijn wordt steeds duidelijker. Experts waarschuwen volop voor de risico’s van oplopende spanningen, zoals conflicten en huiselijk geweld’, zo is te lezen op de website van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie. De Krant van Tynaarlo neemt poolshoogte bij relatietherapeut Irma van der Meer uit Zuidlaren. Is bovengeschetste situatie echt het geval?


Nadat ze zelf met het coronavirus besmet is geraakt, ligt ze eerst weken doodziek plat: “Het was een heftige periode en ik heb wel echte angst ervaren, omdat ik de symptomen niet kende en niet wist wat het was. Achteraf bleek het corona te zijn geweest.” Sinds zes weken is ze weer aan de slag in haar kantoor in de authentieke Kazerne in Zuidlaren. Alles is inmiddels ingericht op de anderhalvemetermaatregel en ze voert het werk, wat haar ontzettend dierbaar is, weer uit: “In de beginperiode van de coronacrisis heb ik nog veel buiten gewandeld met klanten en via videobellen getracht te werken, maar mijn voorkeur gaat uit naar de ontmoeting in het echt. Ik kijk namelijk naar de communicatie van het hele lichaam van de klant.”


De coronacrisis brengt onrust met zich mee en dat is voor iedereen verschillend, meent de therapeut: “Voor sommige mensen is het een ontzettende belasting om je werk, maar ook de kinderen thuis te hebben en constant bovenop elkaars lip te zitten.” Daardoor moeten mensen volgens de therapeut op zoek naar een nieuwe structuur en balans en dat is voor de één gemakkelijker dan voor de ander. De vraag is volgens Van der Meer dan: “Hoe zorg je voor je eigen ruimte? In de startfase van de coronacrisis was iedereen nog positief, maar naarmate de weken vorderden nam ook de irritatie toe. Vaak verslechtert de communicatie in een dergelijk proces ook en daardoor kom je elkaar hartstikke tegen. Het kwartje kan dan twee kanten opvallen. Het loopt stuk of je komt er samen door. Als je niet met elkaar door de coronacrisis komt, dan zegt dat voldoende over de relatie. Kom je er wel door, dan zorgt het juist voor verdieping van de relatie.”


Communicatie is dus essentieel. Het komt volgens Van der Meer veel voor dat men de partner ziet als veroorzaker van de problemen, maar de partner is dat in negen van de tien gevallen niet. Problemen zouden volgens de therapeut meestal voortkomen uit schade die eerder of elders is opgelopen. De oplossing daarvoor vindt Van der Meer zelf niet, dat doen haar klanten op eigen kracht: “Het enige wat ik doe is mijn klanten handvaten aanreiken, een spiegel voorhouden en proberen in hun eigen kracht te zetten. Dat mensen het vertrouwen in mij hebben om hun problemen met mij te bespreken en zich kwetsbaar durven op te stellen bij mij, dat vind ik ontzettend waardevol. Het is echt het mooiste vak van de wereld”, vertelt ze gedecideerd.


Zelf heeft ze nog niet begrepen van klanten dat de coronacrisis een extra probleem vormt, maar ze kan zich het goed voorstellen: “Ik heb nog niet vernomen dat klanten door de coronacrisis in een nieuwe relatiecrisis belanden.” Dus verneemt de relatietherapeut uit Zuidlaren al een toename met betrekking tot ofwel scheidingen of relatieproblemen? Nee. Althans nog niet, blijkt uit de woorden van Van der Meer: “Ik denk dat het nog te vroeg is om zoiets te concluderen.” Dat duurt volgens haar nog even: “De meeste mensen modderen eerst nog een tijdje aan voordat ze in therapie gaan.” En als ze besluiten voor het laatste te gaan, dan hangt er nog een beetje een onnodig taboe aan vast: “Therapie is eigenlijk een investering in jezelf tot je dood. Je kunt het vergelijken met het doen van een studie. Daar worden tools aangereikt om je werk later goed te kunnen doen. Tijdens therapie worden tools aangereikt om je leven te beter op orde te krijgen.”

UIT DE KRANT

Lees ook