Kleintje Cultuur, Sieger Zuidersma, illustraties/cartoons/strips, Zuidlaren

ZUIDLAREN – Bijna aan het einde van de Tienelsweg in Zuidlaren, nog voor de campings, bevindt zich, vooralsnog, het domein van de veelzijdige striptekenaar, cartoonist en illustrator Sieger Zuidersma. Sinds 1994 is hij één van de scenarioschrijvers van de Donald Duck. Sieger bedenkt de verhalen en tekent de schetsen. ,,Als iemand vroeger aan mij vroeg wat ik later wil worden, dan antwoordde ik altijd: ‘Walt Disney’.

Aan de achterzijde van de woonboerderij is zijn werkplek, aan de voorzijde is galerie SZing gevestigd. Tot 13 januari loopt daar een expositie over De Ploeg-schilder Arie Zuidersma, de vader van Sieger en die tot aan zijn dood in het huidige atelier woonde. ,,In 1991 heb ik deze woning samen met mijn ouders gekocht. Toen mijn vader een aantal jaren geleden overleed, hebben wij, mijn vriendin Ingrid Fokkens en ik, zijn oude woongedeelte omgetoverd tot een galerie. Als zoon kan ik zodoende hier een mooie overzichtstentoonstelling van mijn vaders werk presenteren”.  Mogelijk wordt het één van de laatste exposities in het huidige pand, de woonboerderij staat te koop. ,,Het wordt te duur, met name het onderhouden ervan”.

Waardeerde de overleden De Ploeg-schilder het cartoonwerk van zijn zoon? ,,Jazeker. Mijn vader was wel weg van mijn strips. Ik hoefde nooit naar de brievenbus te lopen om de Donald Duck te pakken, die pakte hij altijd als eerste”, lacht hij. Als kind was Sieger al weg van Donald Duck, maar ook aan Sjors en Sjimmie en Flipje bewaart hij warme herinneringen. ,,In 1952 verscheen de eerste Donald Duck in Nederland, ook mijn geboortejaar. De Donald Duck heeft mijn leven beïnvloed. Als men vroeger aan mij vroeg wat ik later wilde worden, dan antwoordde ik altijd: ‘Walt Disney’. Ik ben een autodidact. De enige diploma die ik in mijn leven gehaald heb is de verkeersdiploma op de lagere school. Tsja, ik ben een kind van de jaren zestig”, lacht Sieger, die zo uit die wilde, vrije era geteletransporteerd zou kunnen zijn. ,,Ik teken al sinds m’n tweede. Als ik nu terugkijk naar de tekeningen die ik maakte toen ik een jaar of 4 of 5 was, dan denk ik: ja, dat gevoel voor compositie had ik toen al”.

Lucky Luke is één van de andere strips die hem zwaar inspireerde en hem nog steeds omver blaast. Diens tekenaar, Morris, behoort tot zijn grote favorieten. ,,Die man kan paarden tekenen, on-ge-lo-fe-lijk. En dat in karikatuur. Ik zeg altijd: als je een paard in galop van achteren kunt tekenen en het klopt anatomisch, dan ben je een hele goeie. Dan heb je mijn respect. Dat is echt heel moeilijk”.

In 1981 sloeg Sieger, na elf jaar lang op reclamebureaus te hebben gewerkt, het pad op van freelance illustrator, cartoonist en striptekenaar. In 1994 begon hij verhalen te verkopen aan de studio van de bekende, wat onhandige eend. ,,Ze zochten mensen die verhalen wilden bedenken voor hun strips. In de Verenigde Staten doen ze er niets meer aan, in Europa wel. Met name in Nederland en Denemarken worden de meeste verhalen gemaakt voor heel Europa”.

Als scenarist bedenkt hij de verhaallijn, de grappen en grollen en maakt hij de schetsen. Die stuurt hij vervolgens op, de studio tekent en kleurt het geheel en maakt het gereed voor publicatie. ,,De verhalen komen in je op. Ik vind het erg leuk om actualiteiten en de nodige humor, mijn grootste kracht, in de verhalen te verwerken. In de splinternieuwe Kerst met Donald Duck-editie bijvoorbeeld gaat het over de opwarming van de aarde. Het huis van de Kerstman zakt weg doordat de ijskap smelt. Willie Wortel wordt ingeschakeld om het probleem op te lossen en de Kerstman te helpen”.

Vorig jaar verscheen er voor het eerst een nieuwe personage van zijn hand in het weekblad: Rik, de buurjongen van Kwik, Kwek en Kwak. ,,Rik heb ik aantal jaren geleden bedacht. Ik vond dat er een gehandicapt jongetje in moest. Vorig jaar verscheen de eerste Donald Duck met het personage Rik. Rik komt nu met enige regelmaat terug in het blad”.

Behalve zijn werk voor Donald Duck heeft Sieger een brede en lange staat van dienst, in samenwerkingsverband of alleen: van animatiefilms tot commerciële tekeningen in opdracht van bedrijven. ,,Ik heb er altijd goed van kunnen leven, tot tien jaar geleden toen de economische crisis toesloeg”. Daarnaast heeft de tekenaar samen met Frans Le Roux de Verenigde Oostindische Inkt Compagnie (VOIC), een knipoog naar de VOC, opgericht. Een aantal leden van deze VOIC (o.a. Jan Kruis van Jan, Jans en de Kinderen) hebben toen het initiatief genomen voor het Nederlands Stripmuseum in Groningen. ,,Le Roux, John en ik zijn momenteel bezig met het geld inzamelen voor een Jan Kruis museum in Orvelte. Jan zelf maakt dat helaas niet meer mee, hij in 2017 overleden, maar zijn museum moet er echt komen!” www.siegerzuidersma.nl