Leden lopen weg bij FC Zuidlaren vanwege slechte velden

Afbeelding
Sport

ZUIDLAREN - “Voetballers vertrekken. Ze verlaten de club. Vier nu van onze selectie. Simpelweg vanwege onze slechte velden. ‘Sorry we worden niet beter van deze velden’ krijgen we gewoon letterlijk terug van hen. We hebben net de rest van de selectie uitgebreid gesproken en die blijven gelukkig wel, maar met moeite. Heel veel moeite. Die jongens wonen voor een groot deel in de stad Groningen en komen een aantal keer per week hierheen voor training en wedstrijd en dan werken zulke velden wel enorm tegen om ze enthousiast te houden.”

Michel Kral, aan het roer van de zaterdagselectie van FC Zuidlaren nadat trainer Lesmond Prinsen gestopt was vanwege te drukke werkzaamheden, wordt er bij tijd en wijle moedeloos van. “Spelers geven gewoon aan dat ze niet durven in te spelen op dit hoofdveld, omdat de bal alle kanten op stuitert. Het is hard, keihard. Eerder zeiden ze daarvan: ‘het is te lang droog’ maar dat is de afgelopen tijd ook niet het geval geweest. De gemeente is gewoon verantwoordelijk voor de velden en het is gewoon niet goed. Ik heb prima O2-velden (de zogenaamde lava-velden red.) elders gezien dus het kan best, maar hier is het nog steeds niet goed. En we betalen nota bene huur voor de velden hé.”

De gemeente Tynaarlo en het beheer en onderhoud van haar voetbalvelden. Het blijft een gebed zonder einde, maar écht zorgelijk en kwalijk wordt het nu blijkt dat daadwerkelijk leden een vereniging leden verlaten om in naburige gemeentes te gaan voetballen bij voetbalclubs waar ze wel de velden op orde hebben. Of met kunstgras of met prima grasvelden, zoals in de gemeente Groningen, Noordenveld en Aa en Hunze. De clubs in de gemeente Tynaarlo als FC Zuidlaren, VAKO, SV Tynaarlo, SVZ en Yde de Punt zien het met lede ogen aan. Bij Actief speelt de problematiek niet in verband met de aanwezigheid van kunstgras.

“En het gaat niet om een zwarte piet toe te schuiven of zo want we willen het vooral oplossen en beter krijgen, maar het verandert niet, al jaren niet. Dan is er weer een overleg, dan weer een rapportje, maar onduidelijk is wat we als gemeente en verenigingen er nu aan gaan doen, daadwerkelijk doen. Op het gebied van verduurzaming bij accommodaties en zo zie ik heel veel gebeuren in en door de gemeente bij de verenigingen. Dat is hier ook zo en dat is heel goed, maar het gaat toch vooral om het voetbal bij een voetbalvereniging, om de velden dus. Spelers lopen ook vaker en meer blessures op, dat blijkt gewoon. Want het is niet alleen het hoofdveld, alle velden liggen er zo slecht bij. We lopen er dus elke dag tegenaan. Ik merk het als trainer nu zelf ook weer. Een oefenvorm uitvoeren lukt haast niet. En oké dat het beleid niet pro kunstgras is bij de gemeente daar kan je dan nog in meegaan, maar zorg dan nogmaals voor een goed alternatief: een mooi grasveld. Dat vindt iedere voetballer het mooiste wat er is. Maar dat is helaas allesbehalve zoals de situatie momenteel is”, besluit Kral.

UIT DE KRANT