LEEK/VRIES – Voetbalvereniging VAKO uit Vries heeft de kwartfinale van het Leekster Voetbalgala bereikt. Afgelopen zaterdag vond de tweede ronde van het zaalvoetbaltoernooi in Leek plaats. VAKO was hierbij ingedeeld in een poule met vv TLC, vv Grijpskerk en HFC’15. De nummers 1 en 2 van de poule plaatsten zich voor de kwartfinales, die aanstaande zaterdag plaatsvinden. In die kwartfinales zit FC Zuidlaren niet. Het team werd afgelopen weekend uitgeschakeld.

In de eerste wedstrijd nam de ploeg uit Vries het op tegen Grijpskerk. Het werd een makkelijk duel voor de Vriezenaren, want na 25 minuten spelen stond er een 5-0 eindstand op het scorebord. Ook de tweede wedstrijd leek een ‘makkie’ te worden voor VAKO. De ploeg uit Vries stond met maar liefst 3-0 voor tegen HFC’15. Het leek een gelopen koers, maar de Hoogkerkers leefden helemaal op en kwamen via Hossein Roghani en Kelvin de Vries (15 seconden voor tijd) weer langszij: 3-3. Na twee duels spelen stond VAKO dus op vier punten. In een beslissende partij tegen TLC moesten beide ploegen onderling uitvechten wie naar de kwartfinale ging. VAKO, dat de vorm niet had, kwam wel op voorsprong, maar TLC draaide het duel om en won door een eigen doelpunt met 2-1. VAKO leek een kwartfinaleplek te hebben verspeeld, maar niets was minder waar. Doordat HFC’15 in een spektakelstuk met 7-4 verloor van TLC, ging VAKO als nummer twee met vier punten door naar de kwartfinale. Aanstaande zaterdag neemt de ploeg uit Vries het in de kwartfinale op tegen vv Roden. De andere kwartfinalisten zijn VEV’67, de Griffioen, SV Marum, ONR, Zevenhuizen en TLC. 

Voor FC Zuidlaren zat het er afgelopen zaterdag niet in. In de eerste wedstrijd ging de ploeg uit Zuidlaren met 2-1 ten onder tegen Zevenhuizen. In het tweede duel hoopten de Zuidlaarders op beterschap, maar dat gebeurde niet. Tegen Roden verloor FC Zuidlaren met maar liefst 5-0. In de laatste wedstrijd van de avond werden toch nog drie punten bijgeschreven. Tegen Niekerk stond na 25 minuten spelen een 2-1 eindstand op het scorebord. Door deze laatste overwinning eindigden de Zuidlaarders op een derde plaats in de poule, achter Roden en Zevenhuizen. Hiermee heeft FC Zuidlaren zich niet geplaatst voor de kwartfinale.

Uit de gemeente Tynaarlo maakt VAKO dus nog kans op een prijs op het Leekster Voetbalgala. Naast VAKO zelf is er nog iemand die iets kan winnen. De spits van de ploeg uit Vries, Patrick Steenbergen, staat met 14 treffers namelijk op de eerste plek op de topscoorderslijst. Hij wordt op gepaste afstand gevolgd door Jordi Linneman (SV de Griffioen), die tien keer gescoord heeft.