YDE – Vegter van Slooten maakte in zijn leven meer dan een half miljoen foto’s. Een indrukwekkende hoeveelheid, maar toch is er nog altijd één foto die de ruim 95-jarige inwoner van Yde blijft fascineren. De foto waarop al dan niet een ufo te zien is en daarmee stelt Van Slooten dat er meer is tussen hemel en aarde.

‘Dit is de foto die ik in 1983 maakte. Ik nam destijds een foto van het schuurtje dat afgebroken zou worden achter mijn woning. Toen ik de foto’s begin jaren tachtig ontwikkelde in een Petterson tankje, want ook dat deed ik hier zelf in mijn donkere kamer, ontdekte ik iets wat er niet thuishoorde. Ik zag het zelf niet direct, maar mijn toenmalige vriendin attendeerde me erop en daarna is het balletje gaan rollen eigenlijk. We zijn er halverwege de jaren tachtig mee naar de krant gegaan en in het betreffende artikel komt de volgende informatie naar voren.’

‘Een ufo in Yde? Wie de foto bij dit artikel ziet kan niet ontkennen dat het hier om een merkwaardig verschijnsel gaat. Het fenomeen is in 1983 gefotografeerd door Vegter van Slooten toen hij het afbreken van een schuurtje wilde vereeuwigen. Een team van deskundigen kwam de zaak onderzoeken en is zeer overtuigd dat het hier om een oplichtend energieveld gaat.’

De zoektocht naar de juiste duiding bracht Van Slooten uiteindelijk niet veel verder in de richting van zijn vermoeden. ‘Er heeft nog onderzoek rondom mijn woning plaatsgevonden, maar dat leverde niet veel extra informatie op. Er waren ook mensen die zeiden dat het wel eens kon gaan om een vlekje op het negatief, omdat ik de filmrol zelf ontwikkelde, maar daar ben ik zelf niet zo zeker van. Ik moet het negatief nog wel ergens in huis hebben in een boek. Ik heb er jaren geleden ook wel eens naar gezocht, maar die zoektocht leverde jammer genoeg niets op. Als je de foto zo bekijkt, dan kun je er in principe ook niks over zeggen en dat maakt het nu juist zo moeilijk. De ufo staat erop en dat is het verhaal, zolang niet is vastgesteld wat het anders zou kunnen zijn. Ik ben niet gelovig verder, maar ik geloof wel in bijzondere dingen in de wereld om ons heen. Op de televisie komt er regelmatig iets voorbij over ufo’s en bollen met stekels en je hoort ook vaak van die verhalen dat mensen iets voorbij hebben zien komen in de vorm van lampjes. Dat moeten dan ufo’s zijn geweest vertellen ze in hun commentaar, maar zeker weten doen ze het niet. Het zijn natuurlijk vreemde verhalen, maar er moet uiteindelijk toch iets meer zijn tussen hemel en aarde. Hier in huis gebeuren overigens ook regelmatig vreemde dingen.’

Van Slooten is onderweg naar zijn 96e levensjaar en maakte ontzettend veel mee. Eind jaren vijftig maakte hij een reis van Groningen naar Kaapstad met een kleine oldtimer en zag ongekend veel meer van de wereld. Veel noten heeft de hoogbejaarde tegenwoordig niet meer op zang. ‘Ik hoef helemaal niks meer. Ik speel met mijn gitaar nog wat liedjes en dat vind ik dan ook mooi om te blijven doen. Ik heb lange tijd nog wel eens het gevoel gehad om iets op te nemen, maar het is er gewoon niet van gekomen. Ik speel overigens wel alleen Nederlandstalig, want ik ben niet zo weg van die Engelstalige muziek op de televisie, waarbij je artiesten voorbij ziet komen die de microfoon zowat opeten. Als ik dat zie zet ik de tv uit, of ik pak een andere zender. Ede Staal blijf ik daarentegen enorm waarderen. De rust in zijn muziek en de stem, daar krijg je de kriebels van. Als ik een liedje van Ede Staal speel op mijn draaiorgel, dan krijg ik de tranen in mijn ogen.’