ZUIDLAREN – Jaarlijks is er een Kloosterlezing van het Bezoekerscentrum Klooster Yesse, ditmaal zal de lezing vanwege de coronamaatregelen woensdag 10 maart om 20.00 uur virtueel bij te wonen zijn. “Yesse the movie” wordt een dubbelpresentatie, door Berna van Wijk en Stijn Arnoldussen. Zij vertellen over boekbeslag, de bibliotheek van Yesse en over het graafwerk en de interessante vondsten op het voormalige kloosterterrein in de buurtschap Essen tussen Haren en Groningen, met landbouwgronden in Noord-Drenthe en Noord-Groningen. De lezing / film is vastgelegd door cineast Willem Hoiting.

Archeoloog Stijn Arnoldussen haalt ontdekkingen over het klooster letterlijk naar boven, want van het oude klooster is niet meer over. Op de oude plek van het klooster is nu het bezoekerscentrum ingericht. Er is inmiddels veel bekend over ‘Klooster Yesse’. Het klooster groeide in de periode 1215-1594 uit tot een klooster met een omvangrijk grondgebied in Noord-Drenthe en in het noorden van de provincie Groningen. De lekenbroeders hadden hun eigen voorhof aan het Zuidlaardermeer ter hoogte van Kropswolde. Er stond daar in de late middeleeuwen een Mariakapel waar zich wonderen voordeden, die in die eeuwen duizenden pelgrims hebben getrokken. In totaal ging het om ruim 3000 hectare grondbezit, waarmee Yesse qua grootte het derde klooster in dit gebied was.

Arnoldussen is verbonden aan het Groninger Instituut voor Archeologie en begeleider van al die gravende archeologiestudenten te Yesse. Berna van Wijk, inmiddels afgestudeerd als archeoloog, heeft de afgelopen jaren als studente actief meegedaan aan opgravingen op het kloosterterrein van Yesse. Arnoldussen en Van Wijk zullen de hoofdrollen vervullen in de virtuele klossterlezing van Willem Hoiting. Op de foto zijn de twee archeologen en twee bestuursleden van de kloosterstichting te zien. Zij hebben zich in een cisterciënzer pij gehesen voor een passend slot van de film. Op de foto  Zuster Bernadette (Berna van Wijk), broeder Henricus (Hein Bekenkamp), zuster Anna (Annemiek Bos) en broeder Augustinus (Stijn Arnoldussen).

De lezing / film is vanaf woensdag 10 maart 20.00 uur gratis te zien op  www.kloosteryesse.nl .