Kleintje Cultuur – Carolien de Boo – de Vries

YDE – Carolien de Boo – de Vries is een geboren en getogen Drent en ondanks dat zij nu in Utrecht woont, draagt zij Drenthe nog steeds een warm hart toe. Afgelopen week kwam haar boek uit over het ware verhaal van het meisje van Yde, genaamd ‘Volva van ’t meras’,  waarbij ze zich heeft laten inspireren door de Drentse archeologie, volksverhalen en het oude Germaanse heidedom.

“Wanneer ik start met een boek dan doe ik veel voorwerk. Voor dit boek heb ik me helemaal verdiept in de Germaanse tijd, hun tradities en cultuur. Zoals bijvoorbeeld de ‘Poëtische Edda’“, vertelt Carolien. De ‘Poëtische Edda’ is een verzameling godenliederen uit het middeleeuwse IJsland, verwijzend naar historische contexten. Het is de belangrijkste bron van kennis omtrent de oude Noordse en Germaanse mythologieën en legenden. Hier komen de tradities en gebruiken van de Germanen vandaan. ”Ook ben ik me gaan verdiepen in archeologische vondsten uit die tijd. “Als ik er eenmaal aan begin, dan wil ik het ook helemaal goed doen namelijk. Het verhaal zit al wel in mijn hoofd, maar doordat ik al het voorwerk doe ( in dit geval een half jaar) vormt het verhaal zich steeds beter en gedetailleerder.  Vervolgens heb ik het boek in drie maanden kunnen schrijven. Het rolt er dan gewoon uit, het is alsof de woorden zich vanzelf vormen op het papier.”

 “Ik kom uit Tweede Exloërmond en ben opgegroeid in de natuur, ik had ruimte om te wandelen in de bossen zonder iemand tegen te komen en we hebben natuurlijk de magische hunebedden. Dat heb ik niet in Utrecht en dat mis ik enorm. Daarnaast heb ik vanaf mijn jeugd een fascinatie met het meisje van Yde. Niemand weet precies waarom en hoe het meisje van Yde daar terecht is gekomen, dan slaat mijn fantasie op hol. Maar in het Westen weet dus helemaal niemand over het veenlijkje. Wanneer ik Utrechters vertel dat ik een boek heb geschreven over een veenlijk, krijg ik met regelmaat glazige blikken toegeworpen. Wie schrijft nou in godsnaam een boek over een veenlijk?!  Dat vind ik erg bijzonder, want iedereen in het Noorden kent het meisje van Yde, dat leer je op school. Het is tijd dat de rest van Nederland hier nu ook meer over te weten komt”, vertelt Carolien.

Het verhaal ‘Volva van ‘t meras’ speelt zich ongeveer 2000 jaar geleden af. In die periode werd Drenthe nog bewoond door Germaanse stammen. “De Germanen leefden uiterst bewust en in lijn met de natuur. Ze leefden van seizoen naar seizoen en namen de verschijnselen der natuur nauwgezet waar. Maar bovenal was er erkentelijkheid en diepe eerbied voor Moeder aarde. Uiteraard wil ik echt niet alles ver-idealiseren. Desalniettemin kunnen we mijns inziens veel van de Germaanse levensfilosofie en de oude wijsheden leren”, vindt Carolien. Voor de oplettende lezer is er veel historische context te vinden in het boek, al zal het boek in de boekenwinkels te vinden zijn onder ‘fantasy’. “Ik heb veel van mijn eigen fantasie verwerkt in het boek, want de gesprekken en gevoelens van duizenden jaren geleden kan niemand terughalen. Wat ik wel heb kunnen terugvinden is informatie over het moeras bijvoorbeeld. Het moeras was heilig in die tijd en daar werden jonge meisjes geofferd aan de Goden, ik vermoed dat het meisje zo aan haar einde is gekomen, maar ik wil niet teveel verklappen”, zegt Carolien.

Naast boeken schrijven is Carolien eigenlijk van alle markten thuis. Samen met haar man restaureert zij  oude instrumenten en studeert ze nu om fysiotherapeut te worden, daarvoor werkte zij als psychiatrische verpleegkundige. “Naast boeken schrijven vind ik het belangrijk om bij te dragen in de wereld en daar haal ik ook veel inspiratie vandaan. Zo houd ik mij ook bezig met esoterie en ik ben een yogi. Om verschillende dingen te kunnen doen voelt goed voor mij, daardoor blijft het leuk“ , vertelt Carolien. Carolien is zelfs haar eigen uitgever, de boeken die zij schrijft geeft zij uit in eigen beheer. “Het enige wat ik niet leuk vind om te doen is het marketing gedeelte. Dan voel ik me een beetje als een energiebedrijf wanneer ik bel naar een boekhandel. Die boekhandelaren denken dan vast ‘Ach daar heb je weer zo iemand die zijn eigen boek wil verkopen’.”  Zie http://www.boekenvancarolien.nl/ .