Kunstproject ‘Vogels van Hoop maakt vliegende start

VRIES – Het kunstproject: ‘Vogels van Hoop’ maakt een vliegende start. Niet alleen in de gemeente Tynaarlo maar ook in Assen, Groningen, Haren en zelfs in Delfzijl wordt er inmiddels druk gevouwen. “We bezorgen de pakketjes met origamipapier in de buurt maar versturen het niet. Als mensen zelf aan de slag gaan en er komen gevouwen vogels onze kant op, dan vinden we het natuurlijk helemaal leuk,” vertelt initiatiefneemster Yvonne Westerkamp van Plaats de Wereld.

Het is de bedoeling om vijfduizend gekleurde papieren kraanvogels te vouwen voor elk kind in de gemeente Tynaarlo en vijfhonderd witte kraanvogels te vouwen voor elk kind die op het eiland Lesbos verblijft zonder ouders in de vluchtelingenkampen. Het is een initiatief van Plaats de Wereld in Vries die het project samen met beeldend kunstenaar Mathilde Leonore organiseert. De kraanvogel staat in de Japanse traditie voor geluk, gezondheid en een lang leven. “Het enthousiasme is groot, want de eerste gevouwen papieren vogels zijn alweer binnen. Mochten er meer dan 5500 vogels binnenkomen, dan weten we daar echt wel raad mee,” vertelt Leonore enthousiast.

Buiten op het terrein van Plaats de wereld staat een waterdichte ton waar de gevouwen vogels weer ingeleverd kunnen worden. Wanneer alle 5500 vogels gevouwen zijn, worden de papieren vogels op een draad geregen om er vervolgens een kunstinstallatie van te maken. De kunstinstallatie van papieren vogels zal vanaf 7 maart in de Bonifatiuskerk in Vries worden geëxposeerd. De kerk zal dagelijks geopend zijn zodat iedereen in zijn of haar eigen tijd het kunstwerk, coronaproof, kan bezichtigen. Bedoeld als een gebaar van hoop voor de kinderen uit de gemeente Tynaarlo en ver daar buiten.  

Leonore heeft voor dit project verschillende eigen schilderijen digitaal bewerkt tot een herhalend patroon. Het patroon kan ook uitgeprint worden en ook daar kan vervolgens de kraanvogel van gevouwen worden. In de bijlage van dit artikel is een document te vinden met daarin de patronen van Mathilde Leonore. Daarvan kan de kraanvogel gevouwen worden. Via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=lqW5Y4-BXPE is een instructiefilmpje te vinden over hoe een kraanvogel van papier gevouwen kan worden. “Deze kraanvogel met het patroon van Mathilde Leonore kan voor het raam gehangen worden zodat mensen kunnen laten zien dat zij dit project een warm hart toedragen. Als de mensen de smaak te pakken hebben gekregen en het vouwen van de vogels bevalt, dan kan men meedoen met het project. Als men wil meedoen met het project dan kan er een pakketje met origami papier besteld worden bij Plaats de Wereld via info@plaatsdewereld.nl,“ aldus Westerhof.