Henk en Grietje stoppen na 25 jaar met kerstboomverkoop

Afbeelding
Nieuws
,,Het ging ons altijd puur om de gezelligheid”
TYNAARLO/VRIES – Het zou het 26ste jaar worden dat Henk en Grietje Ebels kerstbomen verkopen aan hun woonboerderij aan de Vriezerweg in Tynaarlo. Twee weken voordat de verkoopmaand start gooit Henk noodgedwongen de handdoek in de ring. ,,Geen kerstboomverkoop in verband met ziekte” staat er geschreven op een whiteboard langs de weg. Ze stoppen er voorgoed mee. ,,We zouden in eerste instantie doorgaan. Ik had de hulzen voor de bomen al klaar liggen. Ik zat laatst op de wc, ik had zó’n pijn en dacht: wie houd ik nou eigenlijk voor de gek? Toen heb ik de knoop doorgehakt”.
,,Mijn gezondheid laat me in de steek. Ik heb veel last van de spieren in mijn benen. Er zijn dagen dat ik helemaal niks kan. Voor onderzoek ben ik al een paar keer naar het ziekenhuis geweest, maar ze hebben vooralsnog niets kunnen vinden. Nu krijg ik pijn in mijn zij erbij en gaan ze een darmonderzoek verrichten”, verklaart Henk Ebels (66). Zonder Henk, zou Grietje (63) de kerstboomverkoop alleen op zich moeten nemen. ,,Dat kan niet”, zegt Grietje. ,,We hebben een zoon die wel eens mee helpt, maar hij draagt het geen warm hart toe en wil de verkoop en alles wat daarbij komt kijken niet volledig van ons overnemen”.
Grietjes vader en moeder hebben zeventien jaar lang meegeholpen. ,,Mijn moeder is een paar jaar geleden overleden. Mijn vader hielp mee totdat zijn gezondheid het niet meer toeliet. Hij is 83 jaar en ademt met behulp van een zuurstoffles. Hij is er elk jaar nog wel bij voor de gezelligheid. Hij vindt het hartstikke jammer dat we ermee stoppen, hij vindt de kerstboomverkoop geweldig en is altijd apetrots op ons geweest!”
Over 25 jaar kerstboomverkoop kunnen Henk en Grietje wel een boek schrijven. Henk doet een leuke anekdote uit de doeken: ,,Toen we nog in het oude huis iets verderop woonden, waar nu de Formido zit, kwamen er eens op een zondagmiddag een man en vrouw langs om een kerstboom te kopen. Ze zochten een kerstboom uit van een meter of zes lang. Ik kan de kerstboom nu niet meenemen, ik kom morgen even met een bus van het werk langs om de boom mee te nemen, zei de man. Dat is prima. Komt die man de volgende dag met een Volkswagenbusje voorrijden, vraagt ie: Heb je ook een zaag? Ja hoor, antwoord ik. Die man zagen en zagen, totdat er uiteindelijk een boom van twee meter lang overblijft. Ik zeg: wat doe je nou?! Tsja, zegt die man, ik woon ik een flat, de boom is te lang. Waarom koop je dan geen kleinere boom, vraag ik hem vol verbazing. Antwoordt hij: Maar ik vond deze boom juist zo mooi”, schampert Henk. ,,We hebben in die 25 jaar enorm veel lol gehad. We kijken terug op een hele mooie tijd”.
De gezelligheid gaan de twee enorm missen, het gesjouw met de bomen daarentegen niet. ,,We waren eens in Eext kerstbomen aan het spitten. Het had gesneeuwd. We hadden de boel ingeladen op de boerenkar, reden terug naar Tynaarlo toen alle driehonderd kerstbomen van de wagen kieperden. Wat een werk was dat om al die bomen weer op de wagen te tillen!”.
In de hoogtijdagen arriveerden er twee zeecontainers vol met kerstbomen aan de Vriezerweg. ,,Dat was prachtig. Dan gingen de achterste deuren open en dan, floep, gleden die bomen zo uit de container en bleven ze allemaal rechtop staan. Hadden we twee van die gigantische bulten in de tuin staan. Tsjonge, jonge”, vertelt Henk enthousiast. De opkomst van de kunstkerstboom was het echtpaar een doorn in het oog. ,,Toen ging de verkoop van de echte kerstbomen hard naar beneden. Gelukkig zien we sinds vorig jaar dat de kunstkerstboom weer wat vaker op zolder wordt gehouden”.
Even naar Henk en Grietje voor een kerstboom en een bakje koffie. De verkoop en de koffie geschiedde vanuit de garage in de tuin. ,,We hebben het nooit voor het geld gedaan. Als je kijkt hoeveel uren je erin steekt en dat gaat omrekenen, dan verdien je geen bal. Nee, het ging ons altijd puur om de gezelligheid. We hebben echt een vaste klantenkring opgebouwd. Men zei altijd over ons: het is er altijd gezellig. We pakten de kerstbomen ook altijd in en mensen kregen ook een cadeautje mee: chocolade voor de kinderen, kerstballen of andere kerstaccessoires voor de ouders. En als er een keer een slechte kerstboom tussen zat, dan deden we niet moeilijk, dan kreeg je gewoon een nieuwe. Punt. Klaar”, zegt Henk.
Nu de kerstboomverkoop wegvalt hebben de twee tijd over. Wat gaan ze doen? ,,Toen Henk nog werkte, viel ik januari in een diep gat. Gelukkig is dat nu niet meer zo, we zijn samen thuis”, vertelt Grietje, die altijd huisvrouw is geweest. ,,We mogen heel graag auto rijden. We zijn wel 50 á 60 euro aan diesel kwijt per week. Dan kun je wel nagaan hoeveel en hoe graag wij autorijden”, roept hij. Ook hopen ze wat vaker vakantie te vieren in de stacaravan in Gasselte. En hoewel ze geen kerstbomen meer verkopen, zijn de mensen nog steeds van harte welkom om een kopje koffie te komen drinken. Graag zelfs. ,,We vinden het erg leuk als we mensen om ons heen hebben. We blijven Henk en Grietje”.

UIT DE KRANT