‘Ik probeer altijd een verhaal te vertellen met een schilderij’

EELDE – Eieren, verschillende portretten en zelfs de zolder van de A-kerk in Groningen hangt geschilderd aan de muur in de keuken van Peter Tholen. Tholen is een kunstenaar uit Eelde die pas laat is begonnen met schilderen. Als hij vijftig is en geniet van zijn werkzame leven bij de VROM-inspectie, begint hij na te denken over zijn pensioen. Tholens vader begon op zijn vijftigste met schilderen en aangezien Tholen zelf nooit echt een hobby heeft gehad, besluit hij de verfdoos van zijn inmiddels overleden vader erbij te pakken. De eerste schilderijen schildert Tholen dan ook met de verf van zijn vader.  Hij begint er aardigheid in te krijgen en besluit om een paar lessen te gaan volgen bij andere schilders. Op een gegeven moment heeft hij het zo te pakken dat hij besluit om op zijn negenenvijftigste opnieuw de schoolbanken in te duiken. Hij gaat naar de Klassieke Academie. Het gaat hem goed af en als hij voor zijn studie een expositie moet inrichten, kiest hij ervoor om de zolder van de A-kerk te schilderen: ‘’Ik was bloednerveus. Ik werd beoordeeld of ik inmiddels kwaliteit voldoende had om door te mogen met mijn studie. Gelukkig zagen ze in één oogopslag dat het goed was. Ik mocht verder met mijn studie en studeerde af op mijn vijfenzestigste’’, vertelt Tholen trots. De inspiratie voor zijn werk komt hem vaak aanwaaien: ‘’Eigenlijk spring ik vaak van de hak op de tak qua schilderwerk. Veel mensen raden me dat af en zeggen dat ik iets herkenbaars moet hebben. Dat vind ik niet. Ik maak wat ik zelf wil’’, legt de kunstenaar uit. Toch geeft Tholen wel aan graag op thema’s te werken: ‘’Daaruit haal ik veel inspiratie. Soms is er geen thema en dan verzin ik ter plekke iets. Onlangs vonden het Tweiduuster Brinkfestival en het multikunstevenement Kunst uit de Kop plaats. Beide hadden het overkoepelende thema ‘Licht-Donker’. Vervolgens pakte mijn vrouw een ei uit de kast, legde hem op de keukentafel en door het keukenraam ontstond een prachtig lichtdonkerverschil op het ei. Daarmee ben ik vervolgens aan de slag gegaan.’’ Als er gevraagd wordt naar zijn beste werk, dan kan Tholen geen keuze maken: ‘’Ik ben heel erg blij met veel van mijn werk, dus dit is een moeilijke vraag. Kiezen kan ik niet echt.’’ Tholen heeft naast het schilderen nog een andere hobby en dat is verhalen vertellen. Aan het einde van het gesprek komt de kunstenaar ook nog met een primeur: ‘’Volgend jaar is Eelde-Paterswolde 75 jaar bevrijd. Ol Eel en het herdenkingscomité hebben samen met het genootschap ‘Dorp vol verhalen’ besloten om op 13 april en 5 mei volgend jaar twee concerten met verhalen te organiseren. 13 april zal in het teken staan van een terugblik op de oorlog en hoe die in ons dorp is verlopen en 5 mei staat in het teken van de bevrijding van Eelde. Tussendoor zullen we op scholen verhalen voorlezen en we gaan tevens op locaties in de buurt, waar de oorlog terug is te zien, ook voorlezen. Daarin zal ik ook een rol gaan spelen.’’