Leefbaar Tynaarlo dient zienswijzen in tegen megasuper

 TER BORCH – Wel of geen megasupermarkt in het entreegebied van Ter Borch? Leefbaar Tynaarlo vraagt zich af wat de noodzaak is van een grote supermarkt in het entreegebied van de nieuwbouwwijk. Zij worden in hun opvatting gesteund door een behoorlijk aantal mensen, waaronder veel buurtbewoners, die een drukke megasuper eveneens niet zien zitten ‘in hun achtertuin’. Fractievoorzitter Casper Kloos van Leefbaar Tynaarlo vraagt zich af of de oude politieke partijen en de projectontwikkelaar hebben zitten slapen, of gewoon Oost-Indisch doof zijn. In ieder geval diende Kloos donderdag de zienswijzen in bij verantwoordelijk wethouder René Kraayenbrink.

“Het leek allemaal peis en vree. Een prachtige woonwijk in het groen. Een modern stukje platteland, met alle genoegens van de stad naast de deur. De bouwkavels gingen als zoete broodjes over de toonbank. Een nieuwe woonwijk waar in eerste instantie de rust de sterke kant van deze wijk was. Investeerders in Eelde en Paterswolde speelden daarop in. Winkels in de bestaande kom werden verruimd en vernieuwd. Men investeerde zelfs in de openbare ruimte”, schetst Kloos de situatie zoals vooraf verwacht. “Echter”, stelt hij, “achter de coulissen werkte de gemeente mee aan het plan van een projectontwikkelaar om in het entreegebied een megasupermarkt te realiseren. En ‘mega’ betekent ook echt heel groot in deze. Het moet de grootste supermarkt worden van heel de provincie Groningen.” 3000 vierkante meters super-geluk in het entreegebied van een rustige woonwijk. Kloos: “Met onjuiste kengetallen werd de raad voorgespiegeld dat er ruimte en behoefte zouden zijn voor dit megalomane project. De geplande appartementen voor senioren zouden moeten vervallen en er moeten een superkolos verrijzen.” Bij het bestuderen van de stukken wordt duidelijk dat de nut en noodzaak op geen enkele wijze is aangetoond, vindt Kloos die concludeert dat de koerst op wat een individu –lees: projectontwikkelaar- meent te moeten claimen voor inspanningen elders. “Is hier sprake van koehandel of vriendjespolitiek? Het zal wel nooit boven tafel komen. Wel is uit de stukken duidelijk geworden, dat een buurtwinkeltje van 500 vierkante meter voldoende zou moeten zijn om een vergeten boodschap dichtbij te kunnen ophalen. De gemeente is gewezen op de onjuiste kengetallen, maar wilde daar niets mee doen. Men legde dit als irrelevant naast zich neer. Dat is nog het ergste van het hele verhaal. Willens en wetens werkt de gemeente mee aan een plan dat slechts voor de projectontwikkelaar profijtelijk is.” Volgens Kloos kan een prima oplossing gevonden worden in het oorspronkelijke plan door de twee appartementengebouwen onderin te voorzien van wat kleine winkeltjes, zoals een warme bakker, een postkantoortje, biologische groentewinkel en een kleine buurtsuper.

“Door de buurt zelf waren al enquêtes gehouden, die in meerderheid aangaven dat men niet direct zat te wachten op de megasuper”, meldt Kloos. “Eelde/Paterswolde, het Overwinningsplein en de Van Lenneplaan liggen allemaal binnen een acceptabele afstand. Neem mee in de overwegingen dat steeds meer boodschappen aan huis worden gebracht en kom tot de conclusie dat nut en noodzaak van die megasuper nergens op gestoeld is.” Maar de oude politiek is koppig, vermoedt Kloos, “en had met besluiten tot op de dag voor de verkiezingen de belangen van de projectontwikkelaar veilig gesteld. Het voorstel om een gemeentelijke enquête te houden en de inwoners daadwerkelijk goed te horen, werd in de prullenbak gesmeten. De oude politiek  blokkeerde deze mogelijkheid. Het gevolg is nu een patstelling.” Afgelopen week zijn 60 zienswijzen aangeboden aan de verantwoordelijk wethouder van Ruimtelijke Ordening, René Kraayenbrink. Het overgrote deel van de ingediende zienswijzen spreekt zich uit tegen het plan. Er zijn ook een paar voorstanders die hen mening naar de raad stuurden. Ook de ondernemers vanuit EPZ dienden een zienswijze in, waarbij zij breed en stevig onderbouwd kenbaar maakten tegen het plan te zijn. Kloos: “De nieuwe politiek zit met dit dossier in haar maag. Als op korte termijn geen juiste knopen worden doorgehakt, staan we volgend jaar bij de Raad van State. Met ruim 60 zienswijzen wordt ons duidelijk gemaakt dat we moeten luisteren naar de direct betrokkenen en dat we recht moeten doen aan de belangen van onze inwoners. De nieuwe raad wordt door dit dossier op de proef gesteld: is er voldoende gezond verstand om een einde te maken aan deze kwelling van onze inwoners in Ter Borch? Durft de raad haar goedkeuring te onthouden en dit plan terug te brengen naar de tekentafel? De raad heeft het laatste eindoordeel. Gezond verstand zegt: geen megasuper. Een buurtsuper van max. 500 m2 en senioren appartementen. Daar lijkt een ieder mee te kunnen leven.”