ZUIDLAREN – Edward van de Vendel woonde en werkte van 1996 tot 2002 in Zuidlaren. Hij was adjunct directeur en gaf les op openbare basisschool de Schuthoek in Zuidlaren, maar was ook toen eigenlijk al schrijver van kinderboeken. In 1996 kwam namelijk zijn eerste kinderboek uit. Van de Vendel: “Ik las veel voor, dat vond ik erg leuk om te doen en de kinderen vonden dat hopelijk ook leuk. Zo kom je veel in aanraking met kinderboeken en daarnaast schreef ik altijd wel poëzie en liedjes. Mijn eerste boek bestond dan ook uit gedichten voor kinderen (Betrap me). Op een gegeven moment was het niet meer te houden. Ik werd zo vaak gevraagd voor lezingen en andere promotionele activiteiten, ik kon het niet meer combineren met het onderwijs.” Van de Vendel is inmiddels een zeer bekende en vaak bekroonde schrijver en afgelopen week kwam zijn nieuwe boek uit ‘Het bamboemeisje’.

Van de Vendel: “Dit is eigenlijk een atypisch boek voor mij, meestal schrijf ik verhalen over situaties over het hier en nu. Situaties die werkelijk zouden kunnen gebeuren. Maar dit boek is gebaseerd op het alleroudste Japanse volksverhaal van de bamboesnijder, een verhaal uit de tiende eeuw. Ik kwam hierop doordat ik met de illustrator Mattias De Leeuw iets nieuws wilde doen. Mattias wilde heel graag iets met een sprookje, daar houd ik normaal niet zo van, dus dacht ik ‘Ik moest iets anders verzinnen’. Pas toen ik op vakantie was in Ierland en ik een museum over handschriften bezocht, kwam ik op het idee voor dit boek. In dat museum lag namelijk de alleroudste papyrusrol van Japan en het verhaal van de bamboesnijder staat daarop getekend. Een tijdje later zei ik tegen de tekenaar dat ik dit verhaal wilde gaan gebruiken en ik vertelde over het museum. Toen vertelde hij dat hij precies dezelfde expositie heeft gezien, maar dan in Japan. Deze expositie bleek door Japan uitgeleend te zijn aan Ierland. Dus we hadden hetzelfde gezien, maar dan in verschillende landen en continenten. Beiden waren we er erg van onder de indruk en Mattias wilde sowieso heel graag de oude Japanse prenten en kalligrafie gebruiken. Het heeft zo moeten zijn.” Het verhaal van ‘Het bamboemeisje’ baseerde van de Vendel losjes op het verhaal van de bamboesnijder, maar hij heeft niet de hele verhaallijn gevolgd, “Eigenlijk heb ik alleen maar het begin van het verhaal gebruikt, de rest heb ik mijn eigen invulling aan gegeven en haar leven beschreven nadat ze in de bamboe wordt gevonden door haar nieuwe ouders.”

Het duo van de Vendel en De Leeuw heeft meerdere keren samen gewerkt. Van de Vendel hierover: “Samen hebben we al drie boeken gemaakt. Ik werk graag meerdere keren samen met dezelfde tekenaars, dan zoeken we beiden naar dingen die we allebei leuk vinden. De kinderliteratuur is heel vriendelijk, vrolijk en speels, mensen die het leuk vinden om aan kinderboeken te werken zijn daardoor zelf vaak leuke mensen. Ik heb nog geen gemene kinderboekenschrijver ontmoet. Heel veel van mijn vrienden zijn ook kinderboekenschrijver of tekenaar, waarschijnlijk om die reden.” Zijn mooiste herinneringen aan zijn boeken zijn de boeken die hij in samenwerking met iemand anders schreef. Van de Vendel: “Soms schrijf ik over het leven van jonge mensen die iets bijzonders hebben meegemaakt, dat wordt dan een roman geïnspireerd op iemands levensverhaal. Dan heb ik soms wel vijftig of zestig afspraken met zo iemand nodig voordat ik alle informatie heb waarop ik het verhaal baseer. Na die vijftig of zestig afspraken houd ik daar vaak een vriendschap aan over. Je leert elkaar heel goed kennen. Zo heb ik een boek geschreven met een jonge vluchteling uit Afghanistan, wij hebben nog steeds contact met elkaar. Tevens ben ik gewend als onderwijzer om in een team te werken, als schrijver heb je dat eigenlijk niet. Door samen te werken zoek ik eigenlijk elke keer stiekem een team bij elkaar. Daar houd ik van, om zo te werken” 

Over zijn bekroonde werk doet van de Vendel heel luchtig: “Zoiets gaat een beetje per ongeluk natuurlijk. Ik probeer het zo goed mogelijk te doen, verder kun je dat niet zelf sturen. Ik ben blij dat ik steeds nieuwe onderwerpen mag verzinnen en nieuwe projecten mag starten, het is een geweldig vak.” Als voorleestip voor kinderen tijdens de lockdown geeft Van de Vendel zijn drie favoriete kindervoorleesboeken: ‘De Gebroeders Leeuwenhart’ (Astrid Lindgren), de laatste twee boeken van ‘Harry Potter’ (J.K. Rowling) en ‘De GVR’ (Roald Dahl).