Nieuwe collectie spullen schitteren in vernieuwde winkel Plaats de Wereld

Senait staat op het punt om de winkel te openen
Senait staat op het punt om de winkel te openen
actueel

VRIES - Er klinkt luid applaus wanneer Senait met een grote, gouden schaar het lint doorknipt. Daarmee is de nieuwe winkel van Plaats de Wereld in Vries officieel geopend. Een grote groep geïnteresseerden stromen naar binnen, terwijl ‘Take a chance on me’ van ABBA door de winkel schalt. Eigenlijk is het winkeltje te klein voor iedereen die is komen kijken. Sommigen kiezen eieren voor hun geld, zij gaan eerst nog even een kopje koffie drinken in de huiskamer die aan de winkel grenst.

In de winkel wordt de nieuwe selectie van producten verkocht die de afgelopen maanden door vrijwilligers zijn gemaakt. Het aanbod loopt uiteen van ansichtkaarten, beschilderde vogelhuisjes, slingers en nog veel meer.  Rudie Hoegen is coördinator van de ateliers, waar de collectie is gemaakt. “Alles is geïnspireerd op de jaren 70, je ziet dus veel rood en oranje terugkomen. Het overkoepelende thema is ‘Erfgoed’, wat is waardevol en wat neem je mee naar de toekomst. Alles wordt gemaakt door vrijwilligers, van hergebruikt materiaal.”

Senait is zo’n vrijwilliger. Zij komt inmiddels twee jaar bij Plaats de Wereld. “Het is heel leuk, we hebben enorm gelachen bij het maken van alle spullen.” Trots wijst ze naar een vaas, waarin takken staan met bladeren van vilt. Van een afstandje zijn ze niet van echt te onderscheiden. “Die heb ik bijvoorbeeld gemaakt, en slingers.”

Yvonne Westerhof is een van de oprichters van Plaats de Wereld. Ze staat te glunderen tussen het winkelende publiek. In de groep shoppers zijn opvallend veel grijze haren te tellen. Volgens Westerhof is dat niet per se een goede afspiegeling van de mensen die bij de stichting op bezoek komen of als vrijwilliger werken. “De grootste groep is 40 tot 60. Het is een mooie mix van Nederlanders en ‘medelanders’ en van jong en oud. We werken met 100 vrijwilligers, die komen hier om allerlei verschillende redenen. Bijvoorbeeld de gezelligheid, of omdat ze graag met hun handen iets moois willen maken in de ateliers.”

Voordat het lint wordt doorgeknipt en de winkel opent hebben Westerhof en Hoeg een korte speech gehouden. De huiskamer zit vol, op tafels staan zelfgebakken koekjes en kopjes dampende thee en koffie. Westerhof: “De afgelopen jaren hebben we ons beziggehouden met ‘erfgoed’ en ‘noaberschap’, dat je tevreden moet zijn met ‘genoeg’ en niet telkens meer moet willen.”

Kort nadat de winkel is geopend heeft de kassa al verschillende keren gerinkeld. Anneke Lubbers heeft gescoord, trots laat ze een slinger van vilten bladeren zien. “Die kan je om een spiegel hangen.” Lubbers komt regelmatig bij Plaats de Wereld. “Ik kom vaak als er iets te doen is, zoals vandaag. Vooral in de zomer is het hier heerlijk, dan groeit en bloeit er van alles in de tuin en kan je hier geweldig zitten.” Ze draagt de plek een warm hart toe, niet alleen als inwoner van Vries maar ook als lid van de gemeenteraad van Tynaarlo. “Dit is ook een dagopvang. Het is fijn dat mensen hier op een laagdrempelige manier samen kunnen komen, dat er voor mensen een plekje is.”

Rudie Hoegen is sinds november aan het werk bij de stichting, hij begeleidt de vrijwilligers bij het maken van de artikelen. “Samen met de mensen bedenken we de collectie, wat we gaan maken. Ik heb een achtergrond als winkelvormgever en beeldend kunstenaar, ik ben hier dus helemaal op mijn plek. Ik ben heel tevreden over wat er in de winkel ligt. We hebben met z’n allen keihard gewerkt. We maken samen mooie dingen, op ambachtelijke wijze.” 

Hoegen is ook al bezig met het volgende project, een nieuwe collectie die over een paar maanden in de winkel ligt. Het nieuwe thema wordt ‘De Zijde Route’, deze eeuwenoude handelsroute loopt door allerlei landen waar van oudsher textiel en kleren worden gemaakt. We gaan dus ook bezig met ‘schone kleren’.” Hoegen wordt even onderbroken, hij krijgt een mandje met bloemen aangereikt, blauwe druiven. Een bedankje voor zijn inzet, zegt de gulle gever. Hij gaat verder: “De kledingindustrie is enorm vervuilend, het is goed om mensen daar bewust van te maken. We beginnen in India, daar heb ik zelf gereisd. Een deel van alle opbrengsten gaan naar goede doelen, in Latijns Amerika, Azië en Afrika.”

UIT DE KRANT