Stichting Volgbaar Onderwijs heeft wel oren naar overname Harens Lyceum Zuidlaren

Afbeelding
Nieuws

ZUIDLAREN – De Stichting Volgbaar Onderwijs heeft wel oren naar een overname van het Harens Lyceum in Zuidlaren. Dat maakte voorzitter Henk Zanting vorige week woensdag bekend aan de gemeenteraad van Tynaarlo. Bij de informatiebijeenkomst waren ook Stichting Openbaar Onderwijs Groningen (OOG) en de belangengroep ‘Zuidlaren verdient goed voortgezet onderwijs’ aanwezig. OOG liet weten dat het het Harens Lyceum in Zuidlaren vanaf 2020 definitief gaat sluiten. Ook het betoog van de belangengroep had geen invloed meer op het besluit van de stichting. De informatiebijeenkomst eindigde echter met hoop, toen Zanting aangaf wel heil te zien in een overname van de middelbare school.

Tijdens de informatiebijeenkomst namen de verschillende partijen het woord, te beginnen met Pepijn Vemer (Wethouder Onderwijs) namens de gemeente Tynaarlo. “Ik heb al meerdere malen contact gehad met de verschillende partijen”, vertelt Vemer. “Als gemeente hebben wij geen invloed op het besluit over het Harens Lyceum in Zuidlaren. Het is aan de eigenaar, in dit geval OOG, wat er met de school gebeuren gaat. Echter zijn wij natuurlijk wel heel erg betrokken met het onderwerp en nieuwsgierig naar de discussie.” De opening van Vemer leidt bij met name de belangengroep Zuidlaren verdient goed voortgezet onderwijs tot ongeloof. “Wij zijn hier vanavond gekomen om de gemeente te overtuigen voor het behoud van middelbaar onderwijs in Zuidlaren”, vertelt Anketrien Schillhorn-van Veen van de belangengroep. “Dat de wethouder dan zo begint is zeer teleurstellend. Juridisch gezien heeft hij volkomen gelijk. De gemeente kan bij deze discussie inderdaad geen besluit nemen, maar het kan wel haar best doen voor het behoud van een middelbare school in het dorp.”

Ondanks het vervelende begin voor de belangengroep, houden Schillhorn-van Veen en collega Jan van den Broek een betoog over het onderzoek dat zij hebben gedaan. “OOG heeft duidelijk gefaald in het management dat het heeft gevoerd”, legt Schillhorn-van Veen uit. “Sinds de Stichting de leiding heeft op de school zijn de leerlingenaantallen gedaald en wordt er niet of nauwelijks gedaan aan het werven van leerlingen. Daarnaast waren leerlingen en ouders niet te spreken over het onderwijs. Wij begrijpen dat de leerlingenaantallen nu niet voldoende zijn om door te gaan, maar uit onderzoek blijkt dat OOG ontzettend gefaald heeft.” Naast het falende management van OOG, waar de belangengroep het over heeft, vindt Schillhorn-van Veen ook de rol van de gemeente teleurstellend. “We hebben contact gehad met Wethouder Vemer, maar daar is het dan ook wel mee gezegd”, gaat de inwoonster van Tynaarlo verder. “De wethouder was totaal niet zichtbaar en ook de gemeenteraad was niet betrokken. Waar waren zij? Het is namelijk al langer bekend dat het niet goed ging met het Harens Lyceum in Zuidlaren. Wij vinden dat de gemeente eerder actie had moeten ondernemen.”

De belangengroep geeft echter ook aan dat het niet naar de informatiebijeenkomst is gekomen om alleen maar met het vingertje te wijzen. “Het belangrijkste voor ons is dat voortgezet onderwijs in Zuidlaren moet blijven bestaan”, vertelt Van den Broek. “Als OOG aangeeft niet meer verder te willen, dan ligt het wat ons betreft bij de gemeente Tynaarlo. De gemeente kan wel zeggen dat ze er geen rol in speelt, maar dat is niet waar. Het gaat over de gemeente, dus ik vind dat de wethouder en de raad zich hard moeten maken voor dit onderwerp.” Na het betoog neemt Hans Jansen, bestuurder van OOG, het woord. “Wij betreuren het besluit, om het Harens Lyceum in Zuidlaren te sluiten, ten zeerste”, begint de bestuurder. “Echter zien wij, gezien de ontwikkelingen in Zuidlaren, geen andere keus. De leerlingenaantallen blijven afnemen, de school heeft een negatief imago en ook de aantrekkingskracht van het dorp kan het niet opnemen tegen grotere steden.” Daarnaast steekt OOG ook haar hand in eigen boezem. “We hebben veel te laat gereageerd op de dalende leerlingenaantallen. Er zijn te beperkte maatregelen getroffen om het tij te keren”, aldus Jansen. De bestuurder van OOG wijst de dalende leerlingenaantallen aan als hoofdreden om de school te sluiten. “Met slechts twintig aanmeldingen voor komend schooljaar, zitten we op een totaal van 150 leerlingen”, legt Jansen uit. “Om een school rendabel te houden hebben we zo’n 450-500 leerlingen nodig. Als we de komende jaren zo’n zeventig aanmeldingen krijgen, zou dat betekenen dat we kunnen blijven voortbestaan. Echter is dat niet reëel gezien de trend. Onze conclusie is dan ook dat de sprong te groot is en niet haalbaar is. Hierbij kijken we ook naar het financiële plaatje en de kwaliteit van het onderwijs. We kunnen het helaas niet mooier maken dan dat het is.”

De gemeenteraad van Tynaarlo is behoorlijk geschrokken van het besluit van OOG. Gezinus Pieters (VVD) spreekt zijn zorgen uit over de verontrustende cijfers en dalende leerlingenaantallen. “Is hier ooit wat aan gedaan?”, vraagt hij zich af. Ook Els Kardol (D66) en John Franke (Leefbaar Tynaarlo) hebben de nodige vragen. “Ik heb echt ontzettend buikpijn gekregen van het verhaal”, zegt Franke. “In 2015 hebben jullie het VMBO-kader van de school gehaald. Waarom is dit gedaan? Dat is toch vragen om dalende leerlingenaantallen?” Jansen geeft vervolgens aan dat het stoppen met VMBO-kader noodzaak was. “Er waren minder aanmeldingen voor VMBO-kader. Dan is het logisch om zo’n besluit te nemen”, aldus Jansen. Volgens Franke heeft het sluiten van het Harens Lyceum in Zuidlaren veel schade voor de gemeente Tynaarlo. “We zijn bezig met de plannen voor een volledige nieuwe sporthal in het dorp”, legt hij uit. “In 2015 zijn deze plannen al door het college gepresenteerd en Jansen was hier ook bij aanwezig. OOG wist toen al van de teruglopende leerlingenaantallen maar heeft hier niets over gezegd. Bovendien stemde hij positief in met de komst van de nieuwe sporthal in Zuidlaren. Hiermee heeft hij, naar mijn idee, het college volledig om de tuin geleid. Betaal jij mee aan die 23 miljoen die dit ons gaat kosten?”

Na de vele vragen van de gemeenteraad neemt Zanting van Stichting Volgbaar Onderwijs het woord. De Stichting, eerder ouderplatform, is in 2012 opgericht en zet zich in voor beter onderwijs, ook voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen. “De stichting draagt bij aan de realisatie van onderwijs dat rekening houdt met leerkenmerken van kinderen en jongeren, zodat zij kunnen presteren op hun eigen niveau met inzet van al hun talenten”, legt Zanting uit. “Als Stichting hebben wij ook meegekregen wat zich in Zuidlaren afspeelt en we willen graag bijdragen aan de visie van de school als toekomstig schoolbestuurder. Het kost een hoop geld als we een doorstart zouden willen maken met de school, maar wij staan er absoluut open voor. Echter is er ook hulp van de gemeente bij nodig. Er is creativiteit en bereidheid van alle partijen voor nodig. Het begint met wil.” Het verhaal van Zanting komt goed binnen bij de gemeenteraad. “Als we een partij hebben die het over wil nemen, kan die dan niet direct met OOG om tafel?”, vraagt Pieters zich af. Maar dat blijkt niet zo gemakkelijk te zijn. “Wij zien een overname van de school absoluut zitten en het is ook zeker mogelijk”, vertelt Zanting. “Maar de gemeente speelt hier een belangrijke rol in. Er moet in ieder geval van alles op poten worden gezet.”

Het VN-panel in de gemeente Tynaarlo ziet de sluiting van het huidige Harens Lyceum in Zuidlaren als een kans. “Wij willen inclusief onderwijs in de gemeente”, vertelt Jeroen Veltheer van het panel. “Wij vinden dat er meer aandacht moet komen in het onderwijs voor mensen met een beperking. Een eventuele overname van de school komt voor ons goed uit. Het inclusief onderwijs kan in een nieuwe vorm gelijk worden geïntroduceerd.”
Meerdere partijen in de gemeenteraad van Tynaarlo, waaronder Leefbaar Tynaarlo, heeft aangegeven zich hard te gaan maken voor het behoud van middelbaar onderwijs in Zuidlaren. “Wij gaan er alles aan doen om te proberen het tij te keren voor behoud van het Zernike College in Zuidlaren”, vertelt Franke. Openbaar Onderwijs Groningen is nog niet klaar met ons.” Franke geeft tevens aan al de nodige zaken bij het college te hebben opgevraagd. Wanneer de kwestie behandeld wordt is nog niet bekend.

UIT DE KRANT