Goudsmid Aafke Hof: ‘Juwelen maken is toegepaste kunst’

Afbeelding
kleintje cultuur

ZEIJEN - “Of ik mezelf zie als kunstenaar of ambachtsvrouw? Dat is een lastige vraag, juwelen maken is toegepaste kunst. Je kan in het ontwerp niet te wild artistiek zijn, het moet namelijk ook draagbaar zijn.” Hof legt uit dat ze voornamelijk in opdracht van haar klanten werkt. Zij brengen oude gouden sieraden en vragen aan haar om daarvan een nieuw juweel te maken.

“Mensen komen bij mij op afspraak, vaak met een stel ringen of oorbellen uit een erfenis. Ik vraag ze van tevoren alvast om wat plaatjes op te zoeken van het type stijl die ze willen voor hun sieraad. Dan heb ik gelijk al een indruk van wat ze mooi vinden. Vervolgens gaan we in overleg en schets ik een ontwerp. Daarna ga ik aan de slag. Hoe complexer het ontwerp is, hoe langer het duurt om te maken. Gemiddeld ben ik ongeveer een dag bezig met een ring.”

“Als kind was ik altijd al bezig met knutselen. Er is nog een hele oude foto van mij, ik was pas een jaar of 6. Ik had een hele markt gemaakt van wijnkurken en karton. Toen ik 13 was had het in de winter heel veel gesneeuwd. Van alle sneeuw had ik een groot blok gemaakt en daar Bartje uit gekerfd. De volgende dag heb ik daar een beeldje van onze hond naast gemaakt. Het kwam in de krant. De dag daarna zag ik dat auto’s langzaam gingen rijden, langs ons huis. Mijn moeder zei dat ze dat deden om mijn beeld te bekijken, dat was kicken.“

“Na de middelbare school heb ik de opleiding tot goudsmid gevolgd, ik heb toen ook doorgeleerd voor zilversmid. De stage heb ik gelopen bij Cees Wolf in Groningen, daarna heb ik bij een edelsmid op Texel gewerkt.” Het Noorden bleef echter trekken. Samen met haar toenmalige partner, begon ze een winkel en goudsmids-atelier in Emmen. In 2016 gingen ze echter uit elkaar en ging Hof alleen verder. “Mijn atelier/winkel zat op het voormalige terrein van de dierentuin. Ik was zo’n beetje de enige goudsmid in de regio, kreeg veel opdrachten en ook juweliers stuurden klanten naar mij door. In 2017 mocht ik zelfs de ambtsketen van Emmen maken.” Maar wie denkt dat alles dat glittert goud is in het bestaan van een goudsmid heeft het mis. “Ik was een alleenstaande moeder met 3 kinderen, moest de winkel draaiende houden, zonder personeel en de opdrachten maken. Dat leverde veel stress op. Ik viel heel erg af, het bleek een auto-immuunziekte te zijn, waar ik jaren mee rondgelopen heb.”

De zaak van Hof in Emmen was niet het eeuwige leven gegund. “Het stond al op de planning om te worden gesloopt. Via een vriendin kwam ik in contact met Martin Niemeijer, die de oude basisschool in Zeijen had gekocht om het in te richten als atelier. Hij had nog wel ruimte over en ik kon bij hem een lokaal huren.” In september 2022 trok Hof in haar nieuwe werkplek, het bleek een gouden keuze. “Een maand later waren mijn gezondheidsklachten al vanzelf verdwenen, dan zie je hoe ontzettend slecht stress is voor je gezondheid.”

Sindsdien neemt Hof minder opdrachten aan als goudsmid. “Ik focus me meer op andere dingen die ik leuk vind, dat is nu vooral cursus geven. Ik geef nu 4 groepen per week les, met ruimte voor 5 cursisten per keer. Het gaat zo goed dat ik nu een wachtlijst heb. Het is heel leuk om te doen, de mensen zijn enorm enthousiast. De eerste opdracht die ze allemaal maken is een sleutelhanger van messing, daar zitten veel technische vaardigheden in. Daarna maken we een zilveren ring met een gekleurde edelsteenkraal, met weer andere technieken. Het is een uniek ontwerp die ik heb bedacht voor de cursus. Soms herkennen mensen elkaar aan deze ring. Dat is heel grappig. Na de sleutelhanger en de ring, kunnen de mensen hun eigen ontwerpen gaan uitvoeren.”

UIT DE KRANT