Ronald Schoonveld maakt authentieke blues

Afbeelding
kleintje cultuur

ZUIDLAREN - Met een kopje thee in de hand loopt Ronald Schoonveld naar de repetitieruimte die is vastgeplakt aan zijn huis in Zuidlaren. Hier repeteert Schoonveld met zijn band de Mississippi Kings. De band speelt bluesmuziek, specifiek de beroemde ‘Deltablues’. De naam verwijst naar de plek waar de Mississippi uitmondt in de zee, vroeger het hart van de katoenproductie in de VS. 

“Ik ben eigenlijk een purist wat bluesmuziek betreft. Gitarist en zanger B.J. Hegen uit Annen heeft me hierin sterk beïnvloed. Robert Johnson is exemplarisch voor de stijl, als 1 man die met een gitaar zijn ellende bezingt. Wij willen deze sound ten gehore brengen, maar dan wel met een volwaardige band.” Schoonveld zit op zijn vaste stoel in de repetitieruimte, in het hok is net ruimte voor een drumstel, elektrische piano en versterkers voor de gitaar, mondharmonica en basgitaar. “De muziek werd oorspronkelijk gemaakt door arme Afro-Amerikanen, onze band bestaat uit witte en welvarende mensen. We zien het spelen van deze muziek als een soort eerbetoon, we spelen het daarom zoveel mogelijk zoals het oorspronkelijk klinkt.”

Schoonveld pakt zijn gitaar erbij, al snel schallen de bluesakkoorden door de kleine ruimte. Met een koperen buis om een van zijn vingers geeft hij een voorbeeld van ‘slide guitar’, een kenmerkend element van dit type bluesmuziek. Even later zet hij het instrument weg. “In mijn hart ben ik een gitarist, van huis uit ben ik geen zanger. Maar m’n zang wordt in de loop van de jaren steeds beter,” zegt Schoonveld bescheiden.

Bluesmuziek heeft een beetje een oubollige reputatie, dat ziet Schoonveld terug in het publiek dat naar de optredens van de Mississippi Kings komt. “Het publiek vergrijst. Het is vooral bij ouderen populair, dat stoort ons verder niet. Het is wel mooi als er jonge mensen erbij zijn.” Bij de bandleden zelf zijn ook de nodige grijze haren te bekennen, maar hun toetsenist is wel een (relatief) jonkie. “Hendrik is 28, daar zijn we heel blij mee. Het is gaaf om jonge mensen te inspireren en hen op weg te helpen. Voor mij, en vele anderen uit de regio, was B.J. Hegen een belangrijke inspiratie. Hij vindt het ook heel belangrijk om de muziek door te geven aan een volgende generatie.”

Schoonveld en zijn band spelen bij hun optredens een mix van bestaande nummers en eigen werk. Ongeveer de helft van de nummers waarmee ze optreden komt uit hun eigen koker. “Ze zijn wel allemaal echt in de oorspronkelijke bluestraditie geschreven. Verschillende artiesten zijn belangrijke bronnen van inspiratie voor me. Robert Lee Burnside bijvoorbeeld, die heeft echt die rauwe sound. Ook Muddy Waters en Robert Johnson hebben veel invloed op me gehad. Ik heb veel geleerd van Lefthand Freddy uit Groningen, ik heb zelfs nog les van hem gehad.” 

De band treedt 10 tot 15 keer per jaar op, sinds 2016 staan ze jaarlijks op de TT in Assen. Schoonveld: “Optreden , daar doe je het voor. Ik ben op mijn 16e begonnen met gitaarspelen. Optreden wordt iets gewoner dan toen ik net begon, maar het blijft altijd een sensatie.” Schoonveld en zijn bandleden hoeven niet beroemd te worden met hun muziek. “We hebben weinig pretenties, we gaan niet doorbreken. Het gaat erom dat we samen lol hebben en het publiek vermaken.”

UIT DE KRANT