Ondernemersverenigingen gemeente Tynaarlo stellen winkelend publiek gerust

||
|| Foto: ||
Nieuws

“We volgen de richtlijnen, maar vooralsnog blijven de winkels gewoon open”


REGIO – Iedereen is in de ban van het coronavirus (COVID-19). Er zijn volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) momenteel meer dan 1700 besmettingen bekend in Nederland en aan het virus overleden reeds drieënveertig personen variërend in de leeftijden van 63 tot 94 jaar. Als men de televisie aan zet, dan gaat het vrijwel op ieder net over de ziekte die samenlevingen wereldwijd platlegt. Tot op het moment van schrijven zijn er in de gemeente Tynaarlo nog geen besmettingen bekend. Wel ziet men enorm veel lege schappen in de plaatselijke supermarkten. Het hamstergedrag is dus ook in onze regio aanwezig bij de inwoners. Toch hoeft men zich geen zorgen te maken zei minister-president Rutte al in zijn persconferentie. Dat beamen de ondernemersverenigingen en lokale supermarkteigenaren: “We volgen de richtlijnen van het RIVM nauwlettend en zullen maatregelen treffen waar nodig. Vooralsnog is het niet nodig om alle winkels te sluiten. Horecagelegenheden dienen uiteraard wel gesloten te worden. Hamsteren is niet nodig, want op de distributiecentra ligt voldoende voor iedereen.”





De Krant van Tynaarlo spreekt met drie ondernemersverenigingen in de regio: Verenigd Ondernemend Zuidlaren (VOZ), de Vriezer Ondernemersvereniging (VOV) en Eelde-Paterswolde Zakelijk (EPZakelijk) over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Erwin Schlepers is voorzitter van EP-zakelijk, de ondernemersvereniging van Eelde-Paterswolde. Daarnaast is hij bedrijfsleider van de Albert Heijn in Paterswolde. Hij geeft aan dat leden van de ondernemersverenigingen de nodige maatregelen hebben getroffen aangaande het coronavirus, maar dat nog geen enkele ondernemer, op de horeca na, haar deuren heeft gesloten. Wel merkt hij de hamstergekte enorm in zijn winkel: “Mensen moeten gewoon hun boerenverstand gebruiken. Rutte heeft aangegeven dat het niet nodig is, doe het dus ook niet.” Als supermarktondernemer ontkom je er echter niet aan en ook in deze supermarkt zijn de schappen van het toiletpapier leeg en heeft men geluk als er nog een potje sperzieboontjes in het schap van de groenteconserven staat, want het gaat hard. De drukte is te vergelijken met kerst geeft Schlepers aan: “Het enige verschil is dat hier geen draaiboek voor klaarligt. Met kerst weet je wat je kunt verwachten. De Albert Heijn stuurt inmiddels het bestelsysteem landelijk aan. We hebben er geen invloed meer op en krijgen naar ratio onze producten binnen. Nogmaals, er is voldoende dus hamsteren is niet nodig.” Het blijft volgens Schlepers een onvoorspelbare situatie. “Iedere dag komt het een beetje dichterbij en natuurlijk krijg je daar een raar gevoel van in je onderbuik. Dichtgaan is voor ons geen optie.” Daarnaast geeft hij aan dat er tot op heden geen verdere maatregelen worden getroffen in de supermarkt, behalve dan de melding bij de kassa’s dat klanten verzoekt om met de pin te betalen en contant geld op de balie te leggen: “We hebben voldoende bewegingsruimte in onze winkel, denken wij. Het is niet te vergelijken met de stilgelegde sportwedstrijden waarbij toeschouwers schouder aan schouder zitten. Mochten er wel landelijke richtlijnen gaan gelden voor supermarkten, dan volgen wij die uiteraard op.” De ontwikkelingen gaan volgens de bedrijfsleider hard: “Anderhalf maand geleden zeiden we ‘het zal allemaal wel’ en kijk waar we nu staan. Het is glazen bol kijken, maar de Drentse nuchterheid moet ook ruimte maken voor waakzaamheid.”


Dat beaamt bestuurslid van de Vriezer Ondernemersvereniging, Heleen Rona. Bij Brink 10 in Vries spreken we haar over de ontwikkelingen die iedereen bezig houden. We hebben nog niet van ondernemers in Vries vernomen dat zij overwegen de deuren te sluiten: “We houden als ondernemersvereniging natuurlijk de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Mochten daar maatregelen uit voortkomen, dan volgen wij die op. Meer kun je ook niet doen volgens ons.” De Vriezer Ondernemersvereniging is wel bang voor de kleine ondernemers, die bij totale ‘lockdown’ gedurende een bepaalde periode niet open mogen. “Als ondernemer moet je een buffer hebben, maar als je die buffer niet hebt of een te kleine buffer hebt opgebouwd dan kan het zomaar eens funest zijn”, vertelt Rona en dat is iets waar ze voor vreest. “Het gaat vaak om een dorpswinkeltje of een kleine servicezaak, maar dat maakt Vries nou net Vries. Ik zou het moeilijk kunnen verkroppen als er zaken sneuvelen door dit virus.” Rona roept evenals Schlepers een ieder op om vooral het gezonde verstand te gebruiken, ook met betrekking tot het doen van boodschappen. “Door het onbekende draaien mensen een beetje door en dat is logisch. Ik hoop alleen dat men ook rekening houdt met de medemens”, laat ze weten. Als bedrijfsleider en eigenaar van Brink 10 is ze ook bang dat het virus haar eigen medewerkers treft: “We willen natuurlijk het liefst zo lang mogelijk open blijven, maar als één van ons ziek wordt dan heb je al gauw het hele team ziek thuis zitten. Dan zouden we wel dicht moeten en ook voor ons zou dat een klap zijn.” Rona geeft echter aan er alles aan te doen om verspreiding te voorkomen. Zo hangt er een mededeling aan de balie, zijn de tumtummetjes even verstopt en volgen ze alle maatregelen op die hen wordt opgelegd. “Men moet zich realiseren dat ze, wanneer ze klachten hebben, ook niet op stap gaan. Niet alleen voor hen zelf, maar vooral ook voor anderen.” Even later stapt vader Wessel Rona de winkel binnen met het zweet nog op het voorhoofd: “Ik ben net terug uit Groningen. We zijn de hele ochtend bezig geweest met het opbouwen van de stand van de Kluswijs uit Tynaarlo op de Wonen&Co beurs.” Dat is de grootste woon- en lifestylebeurs van Noord Nederland. Bert Rona zou daar het hele weekend staan ter promotie van zijn bedrijf. Als de beurs twee uur geopend is, wordt er een mededeling door de zaal geschald: “Vanwege het coronavirus zijn wij helaas genoodzaakt de beurs per direct stop te zetten.” De stand van twaalf meter, die Wessel dus samen met het team van de Kluswijs heeft opgebouwd, moet na twee uur alweer worden afgebroken: “Kijk maar eens. Deze prachtige stand moesten we vervolgens weer afbreken. Hartstikke sneu voor Bert natuurlijk.”





We rijden daarop door naar Zuidlaren. Daar zitten Aad Blok en Rinse Dijkstra van het Verenigd Ondernemend Zuidlaren in het Brinkhotel te wachten om hun verhaal over het coronavirus te doen. Zij geven ook aan de richtlijnen van het RIVM op te volgen. “Blijf vooral rustig doorgaan, maar houd de ontwikkelingen goed in de gaten”, vertelt Dijkstra. Blok geeft aan van twee horecaondernemingen te hebben vernomen dat ze het spannend vinden wat er gaat gebeuren: “Doordat minister Bruins voor de maatregel tot sluiting van de horeca  heeft gekozen, zitten zij met hun handen in het haar. Ze zijn nu aan het kijken of ze voor arbeidstijdverkorting in aanmerking komen.” Ook een tankstation in Zuidlaren heeft een vraag neergelegd bij het VOZ. Blok hierover: “Die vroeg hoe hij ermee om moest gaan. Er zijn dagelijks tweehonderd mensen die daar de brandstofslang vasthouden en bij hen moeten klanten de deur handmatig openen. Die vragen zijn natuurlijk logisch naar aanleiding van deze situatie.” Dijkstra komt daarop meteen met een oplossing: “Gewoon verplichten dat klanten de handschoenen die daar hangen aantrekken.” Hij vervolgt: “We moeten sowieso het landelijke gebeuren afwachten. Het is voor ondernemers niet makkelijk en dit gaan ze ongetwijfeld merken in de portemonnee. Het is te hopen dat onze ondernemers niet klem komen te zitten.” Daarna legt Blok de link met de financiële crisis van 2008: “Het is de kunst om alle borden in de lucht te houden en natuurlijk is een buffer noodzakelijk. Feit blijft dat er meestal niet dikverdiend wordt en dat een buffer in een dergelijke situatie vrij vlot opraakt. Voor familiebedrijven wordt het echt sabbelen als dit doorzet.” Bovendien ligt het toerisme in Zuidlaren momenteel stil. Dat merkt bijvoorbeeld het Brinkhotel, maar ook andere winkeliers in Zuidlaren. Toeristen winkelen immers graag. “Het probleem is dat januari en februari vaak slappe maanden zijn voor ondernemers met een winkel. Maart is vaak de maand waarin de handel weer moet aantrekken. Dat gebeurt nu niet en dat is voor ondernemers natuurlijk angstaanjagend”, vertelt Blok tot slot.

||
||

UIT DE KRANT