Peter Apol geniet van samen muziek maken

Afbeelding
Foto:
Man met de hamer

ZUIDLAREN - Ik ben voorzitter van muziekvereniging Erica sinds het voorjaar van 2019, precies 5 jaar nu dus. Ik ben sinds 1999 lid van de vereniging, ik was toen 9 jaar oud. Ik speel zelf saxofoon. Het is een hele leuke vereniging om voorzitter van te zijn. Jong en oud speelt samen, het is heel fijn dat iedereen erbij kan horen. 

Mensen die muziekles nemen, voegen we het liefst zo snel mogelijk toe aan het leerlingenorkest. Dan kunnen ze in groepsverband leren muziek maken, daar leren ze het meest van. Als je alleen muziek maakt dan speel je van bladmuziek of uit je hoofd en hoef je verder nergens op te letten. Als je in een orkest speelt is het belangrijk dat je naar elkaar luistert en naar de dirigent kijkt. Dat is belangrijk om te leren. Wanneer iemand zich genoeg ontwikkeld is kan de de muzikant bij het A-orkest, dat duurt meestal zo’n 4 jaar.

Zoals veel verenigingen merken wij dat het ledenaantal terugloopt. We zijn daarom altijd bezig met nieuwe leden werven. Dat is niet altijd makkelijk. Zeker nieuwe jeugdspelers vinden is ingewikkeld. We zijn gelukkig wel een hele gezellige club, als mensen eenmaal bij ons binnen zijn dan blijven ze vaak ook jarenlang lid.

Op 27 maart hebben we een optreden in Duitsland, in Papenburg. Onze dirigent is Wim Westerman, naast onze vereniging is hij dirigent bij 3 andere orkesten. Bij de muziekvereniging Harmonie Leek vierde hij laatst zijn 25 jarig jubileum. Daarvoor is een gezamenlijk concert van alle 4 de orkesten georganiseerd. De eerste uitvoering was in november vorig jaar, in Leek. We hebben nog gekeken of we het ook in Zuidlaren konden organiseren, maar er komen zo’n 140 musici. Je hebt een hele grote kerk of concertgebouw nodig om dat goed te laten klinken, in een te kleine ruimte wordt het herrie. In Zuidlaren is dat niet gelukt, maar het is heel leuk dat we binnenkort naar Papenburg kunnen voor de uitvoering. 

Muziek maken is goed voor je hersens, maar ik speel zelf vooral om de gezelligheid. Het is heel mooi om samen ergens naartoe te werken en iets moois te creëren.

UIT DE KRANT