Honing en mooie woorden vloeien rijkelijk tijdens boekuitreiking

Afbeelding
Foto:
(On)genode gast

ZUIDLAREN - Tygo staat voor de klas, briefje in de hand. Hij begint zijn gedicht voor te dragen, hij eindigt sterk met “Alles wat je maar kan wensen, het is hier voor grote en kleine mensen.” Onder luid applaus uit de klas gaat hij weer zitten. Samen met zijn medeleerlingen uit groep 8 van De Vijverstee in Vries krijgt hij een bijzonder boek uitgereikt: ‘25 jaar kleurrijke beelden, gedachten en gedichten gemeente Tynaarlo’, gemaakt door Stichting Oud Vries.

De Ongenode Gast is aan de late kant, hij loopt tussen de tafeltjes door en neemt plaats achter in het klaslokaal. Het is duidelijk dat de kinderen niet alleen met gedichten bezig zijn geweest. Aan de muur prijken zelfgemaakte posters van de planeten in het zonnestelsel, zo te zien op correcte schaal. De aarde is een kleine, blauwe cirkel. Het valt bijna weg tegen de gigantische omvang van Jupiter en Mars.

Het boek is gemaakt ter ere van het heugelijke feit dat de gemeente Tynaarlo 25 jaar bestaat. Het is gevuld met foto’s, gedichten en een verhaal dat speciaal is gemaakt door Maria Margés uit Donderen. De schrijfster is aanwezig bij de uitreiking, zij leest haar eigen verhaal voor aan de kinderen. Het verhaal ‘Jong geleerd, oud gedaan’ speelt zich af in Tynaarlo. De kinderen luisteren met gespitste oren. Na afloop vraagt ze feedback van haar publiek. “Leuk verhaal, ik herken sommige plekken,” zegt de een. “Mooi voorgelezen, ik vond de verschillende stemmen die u gebruikte heel leuk,” zegt een ander. Margés vertelt dat ze haar verhalen eerst met de hand schrijft en daarna pas typt. “Hoeveel boekjes heb je dan al volgeschreven?”wil een leerling weten. “Heel veel, ik weet het niet hoeveel precies,” luidt het antwoord.

Net als Tygo hebben andere leerlingen gedichten geschreven over het thema ‘Feest in Tynaarlo’. Er is ook hoog bezoek, burgemeester Marcel Thijsen is van de partij. Een leerling vraagt of hij ook weleens gedichten schrijft. Na enig nadenken zegt de burgervader: “Een beetje, ik kom van onder de rivieren en daar vieren we carnaval. Daarbij maken we zelf liedjes, die we daarna in de kroeg zingen. Dat zijn niet de beste liedjes, maar samen met 3 anderen heb ik wel eens een klein hitje gehad.” Thijsen haalt zijn telefoon te voorschijn en speelt ‘Alie Exprezz’ af, van de gebroeders Rossig. De kraker heeft zich ook buiten Brabant verspreid, 1 leerling begint zachtjes mee te zingen.

Een jongen op de voorste rij wil graag van Thijsen weten hoe hij burgemeester is geworden. Thijsen leunt op de rand van een tafel, denkt er even over na. “Dat is eigenlijk wel grappig gegaan. Ik werd door de commissaris van de koning gevraagd om tijdelijk burgemeester te worden, omdat er veel ruzie werd gemaakt. Dat is inmiddels 9 jaar geleden. 

Namens de Stichting Oud Vries is Ben Trip aanwezig. Hij heeft dozen vol boeken meegesjouwd, in totaal krijgen 740 leerlingen in de gemeente een exemplaar. Trip is fotograaf en maakte veel van de foto’s in het kleurrijke boek. Aan de kinderen van De Vijverstee vertelt hij ook over zijn passie: bijenhouden. Hij heeft honing van zijn eigen bijen meegenomen, met hulp van een paar leerlingen smeert hij de zoete brij op crackers. Ook de aanwezige pers mag meegenieten.

Elk exemplaar van het boek is ingepakt in bloemetjespapier, het is gebaseerd op een schilderij van alleskunner Trip. Het eerste exemplaar wordt door Thijssen uitgereikt aan een bijzondere gast: Roely Jans. Zij is juf bij de school, in mei gaat ze met pensioen. Dan heeft ze bijna haar hele werkend leven in de gemeente gewerkt. 

Wanneer alle leerlingen hun exemplaar hebben gekregen wordt er druk in gebladerd. De kinderen wijzen plekken aan die ze herkennen. Dan ineens luid gejoel: “Jan, je staat erin!”.  Snel lopen de jongens naar Jan toe, om hem aan te wijzen waar hij in het boek te vinden is. 

Na afloop is Thijsen vol lof over het boek. “Ik ben heel erg onder de indruk. Het is fijn dat we dit als gemeente hebben gefaciliteerd. Dankzij de verhalen, foto’s en gedichten leeft het verleden zo weer.”

Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT