“Iedereen denkt vanaf 1 juli gaan we weer, maar dat valt nog maar te bezien”

ZUIDLAREN – Sportscholen zijn de grootste verliezers van de coronacrisis, althans zo lijkt het. “Zo is het ook”, zegt Sem Schilt van Fight Game Academy Semmy Schilt. Twee dagen voordat het land in de intelligente lockdown schiet, sluit hij zijn sportschool al: “Ik zag het al gebeuren. Daarom heb ik ook tegen mijn sporters gezegd dat we even geen high fives meer na de les doen.” Daar wordt in het begin nog lacherig over gedaan, maar achteraf kijk je een koe in de kont. “Ik ben blij dat ik het toen meteen zo streng heb opgepakt”, blikt Schilt terug. Dat de heropening van de sportscholen op 1 juli aanstaande volgt, stemt Schilt nog niet tevreden: “Uiteindelijk heeft de gemeente het laatste woord. Ik moet nog maar zien hoe het gaat verlopen.”

Vanaf het moment dat de sportschool in Zuidlaren dicht is, ontvangt hij support vanuit alle hoeken. Met name vanuit de leden: “Ze hebben heel begripvol gereageerd en geprobeerd mee te denken.” En dat meedenken levert een hoop op. Vrijwel meteen begint Schilt met online lessen, die op ieder moment teruggekeken kunnen worden. Daar komt hij echter gauw op terug: “Ik miste de interactie, dus ik ben daarna gaan schakelen naar echte livesessies. Daardoor heb ik tijdens de les veel meer contact met mijn leden.” Een sessie wordt in eerste instantie gestreamd via het programma ZOOM, maar dat blijkt niet naar behoren te werken: “Marga doet aan yoga bij mij en haar man Bert Wietze bleek weer heel handig met audio en video te zijn. Hij heeft me toen heel goed geholpen om het zo goed mogelijk online neer te zetten.”

Zo wordt Schilt gesteund op allerlei fronten. Hij ontwerpt zelf een ‘United’-shirt: “Het spreekt echt voor deze tijd, denk ik. We moeten juist ‘united’ zijn. Mensen kunnen shirtjes en andere United-items kopen om zo de sportschool te steunen en om deze belangrijke boodschap uit te dragen. Na een korte brainstormsessie over originele promotiemogelijkheden duikt plotseling een track online op, waarin de sportschoolhouder zelf rapt: “Daarnaast heb ik Fabiola Volkers, een influencer met meer dan een half miljoen volgers op Instagram, begeleid met een programma genaamd ‘Boxing Influencers’. We hebben haar gevraagd om mee te werken en zo was binnen no time het nummer geboren.” Het liedje draagt de toepasselijke naam ‘United’ en is online op alle kanalen te vinden.

Des te langer de lockdown echter duurt, des te penibeler wordt de situatie voor sportscholen. Met name de kleinere volgens de sportschoolhouder: “Ik ben natuurlijk maar een kleine sportschool en dat is ook een beetje het kromme aan de hele situatie. Een Basic-Fit bijvoorbeeld, die hoor of zie je nergens. Zij hebben zoveel leden en zijn zo’n grote organisatie dat ze het wel overleven, maar waar men volgens mij meer rekening mee moet houden zijn de kleinere sportscholen van de hardwerkende, plaatselijke ondernemers. Die gaan eraan kapot.” Schilt kan zelf rekenen op zo’n 350 leden: “Ik ben vanzelfsprekend superblij met mijn leden en de support die ik van hun mag ontvangen.”

In eerste instantie verwacht de voormalig wereldkampioen Kickboksen dat de lockdown tot 1 juni duurt, maar als het 1 september dreigt te worden, begint hij hem te knijpen: “Het moeilijke is dat er met twee maten gemeten wordt.” Hij trekt de vergelijking met cafés: “Er zit een gigantisch verschil tussen een groot café en een klein café. Er wordt echter één lijn getrokken met het maximum van dertig personen. Dat voelt oneerlijk. Datzelfde geldt voor het feit dat de fysiotherapeuten en psychomotorisch therapeuten wel aan het werk mogen en wij niet. Dan halen ze het aerosolenexcuus erbij. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik denk dat de situatie complexer is dan men het nu benadert. Er moet in ieder geval naar de situaties op zich gekeken worden. Dat ik geïnvesteerd heb in mijn sportschool en er een afzuigsysteem van €30.000,- heb hangen, wordt simpelweg van tafel geveegd.”

De Zuidlaarder is aangesloten bij de vechtsportautoriteit. Zij hebben inmiddels een protocol uitgerold die is goedgekeurd door het NOC*NSF en het RIVM. Ready to rumble dus, zou je denken: “Iedereen verheugt zich op 1 juli, maar er moet nog een hoop gebeuren. Ik moet bijvoorbeeld formulieren invullen, maar men moet ook van tevoren reserveren en een vragenlijst beantwoorden.” Om het allemaal te ondervangen heeft Schilt online instructiefilmpjes geplaatst waarin hij uitlegt wat hij van zijn bezoekers verwacht. De sportschool is omgebouwd om de anderhalve meter afstand te waarborgen en overal in de sportschool staan desinfectiepompjes. “Alle kickboksers moeten eigen bokshandschoenen meenemen. Uitlenen mag ik niet, dus het wordt ook lastig om nieuwe leden te werven als zij bijvoorbeeld geen proefles mee mogen doen. Natuurlijk ben ik blij dat ik weer open mag, maar met het oog op het grote succes van mijn online lessen en de beperkingen die nog worden opgelegd met betrekking tot het sporten in de sportschool, vraag je je wel af of het überhaupt zin heeft.”