Thuis in Tynaarlo: Noah Roobol

Afbeelding
Foto:
Thuis in Tynaarlo

REGIO - Ze is niet direct een lachebekje, maar zit wel vol met humor en wijsheid. Noah Roobol is in 2006 geboren en groeit op in Zuidlaren als jongste in het gezin met vader John Roobol (1970), moeder Rowena Ottens (1977), haar broers Joshua (23) en Merlijn (21) en stiefbroer Job (21). 

Vader is werkzaam in de (beton)techniek en moeder in de jeugdzorg. Enthousiast vertelt Noah over de openheid waarmee aan tafel over politieke en maatschappelijke onderwerpen werd gedebatteerd. In dit atheïstische en socialistische gezin heeft Noah deze debatten en kritische vorming als verrijkend ervaren. Op de christelijke basisschool De Tol in Zuidlaren krijgt Noah ook de christelijke waarden en bijbelgeschiedenis mee. “Religie en geschiedenis boeien me nog steeds. Ook de kritische en satirische Avondshow van Arjen Lubach vind ik indrukwekkend en verdiepend voor mijn geestelijke ontwikkeling”, zegt de 18-jarige Noah. Het vertrouwde leven krijgt een opdoffer als de familie in 2016 naar Oost-Groningen verhuist. “Ik was zo anders dan de andere kinderen daar, ik werd gepest om wie ik ben en om mijn vrije, creatieve geest: ik viel buiten de boot.” In 2017 verhuist het gezin terug naar Zuidlaren. Ook op het Maartenscollege is Noah niet op haar plek: pesten is haar deel en na anderhalf jaar verlaat Noah deze school. 

Pas op het Parcivalcollege in Groningen durft Noah zichzelf te zijn: in plaats van veroordeling is er toejuiching. “De mensen om me heen zijn belangrijk voor mij,” zegt Noah. “Ik weet inmiddels wie ik ben en dat ik graag anderen, die kwetsbaar zijn, wil helpen.” Deze roeping komt niet uit de lucht vallen. In de vierde klas van het Parcivalcollege wordt Noah zich bewust van haar non-binaire gender. “Ik ben tegenwoordig niet meer bezig met mijn gender. Ik ben wie ik ben, niet wat of hoe ik ben.” Helder. En ze wordt zich steeds meer bewust van haar ongebonden houding en haar vrije, creatieve inslag. Het was geen toeval dat Noah al in groep 8 van de basisschool De Tol gekozen werd in de scholierenraad. Met haar ideeën over wat te veranderen in de school overtuigt Noah dat ze verder kijkt dan de belangen van individuele leerlingen. Met haar realistische en vernieuwende ideeën en ervaringen sluit Noah zich in 2018 aan bij de nieuw op te richten jongerenraad van de Gemeente Tynaarlo. “Ik wil graag dat dit de beste plek voor jongeren is.” De Tynaarlose gemeenteraad vindt de jongerenraad belangrijk als gesprekspartner en bron van ideeën. Dat motiveert enorm om met de jongerenraad door te gaan, vindt Noah. Zo’n soepele wisselwerking tussen beide raden is er niet in elke gemeente, helaas. “Ik app ook met leden van de Nationale Jeugdraad Noord Nederland. De gemeente Zwolle kan nog een voorbeeld nemen aan Tynaarlo”, zegt Noah gniffelend. 

Onder begeleiding van jongerenwerkers worden in de jongerenraad onderwerpen besproken die de positie en de belangen van jongeren aangaan. “Wij zijn allemaal nog thuiswonend, dan is bijvoorbeeld jongerenhuisvesting nog geen onderwerp.” Het verbaast me niet, als Noah oppert dat in de toekomst haar hulp of de belangenbehartiging die ze voorstaat zowel via de politiek als de jongerenraad vorm zou kunnen krijgen. De leden van de jongerenraad doen natuurlijk ook de gewone dingen die jongeren doen: met elkaar videobellen; iemand tipt een bepaald type schoen, blijkt dat drie personen dezelfde schoenen hebben gekocht. “Heel grappig”, zegt Noah. Een andere anekdote: tijdens de presentatie van de jongerenraad aan de gemeenteraadsleden zijn de jongeren gespannen en spontaan stelt Noah voor om een fortnite-dansje te doen. “Iedereen deed gezellig mee.”

Als ze haar Parcival-diploma heeft gekregen, bereidt Noah zich voor op haar toekomst. Sinds februari 2024 volgt ze de tussenopleiding Nieuwe Wegen aan het regionaal opleidingscentrum Noorderpoort. Hier leert ze om haar talenten en haar voorkeuren te ontdekken. “Ik weet allang dat ik graag anderen help. Ik weet dat ik creatief ben. Zo koop ik bijvoorbeeld tweedehandskleding, bewerk die met andere stof, etiketten en verf en creëer zo mijn eigen kleding. Ook mijn haar verf ik in de kleuren die ik me goed vind staan. Ik ben soms wat lui, maar ook leergierig en ik neem mijn verantwoordelijkheid serieus. Bovendien weet ik dat ik, ondanks alle drukte om me heen en op social media, ook mijn rust moet pakken.”

Langzamerhand is Noah er aan toe om op zichzelf te wonen. Waar is nog niet duidelijk. Eerst maar eens afwachten aan welke acteursopleiding ze auditie mag doen. Eind april weet ze of het Groningen, Leeuwarden of Zwolle wordt. De wegen naar de toekomst van deze kleurrijke vrouw liggen open!

UIT DE KRANT