TYNAARLO – Het nieuwe jaar is aangebroken. Aan het einde van 2018 overdenken de meeste mensen even het afgelopen jaar. Want in een jaar gebeurt er een  hoop. Zo kiest Tynaarlo voor een ander bestuur,  vallen PvdA en VVD buiten de boot en wordt Leefbaar Tynaarlo de grootste. Vries beleeft haar allereerste STRAATbrass-festival, wat meteen een mega succes was. En o ja, ook bijzonder: de schaatsen konden onder in de voorjaarsvakantie: winter in Nederland! Voortdurend in het nieuws was ook de centrumontwikkeling van Zuidlaren. Zorgen over vertrekkende supers en daarmee een verminderend aantal bezoekers aan het winkellint van het historische centrum. De Krant van Tynaarlo neemt u aan het begin van dit jaar mee voor een laatste vlucht over het jaar 2018. Nog één keer terugkijken, voordat we met goede moed de toekomst tegemoet treden!

Januari

Traditiegetrouw trappen we het jaar af met de nieuwjaarsduik. Vorig jaar is –ie afgelast door een grote brand op een boerderij tegenover de ijsbaan, dit jaar  doken er aardige wat in het 8 graden koude water in Zeijen. Sietse Hamersma van Café Onder de Linden introduceert het allereerste STRAATbrass-festival in Vries. Een festival waarbij honderden muzikanten op zaterdag 30 juni blazend en marcherend over de brink gaan, een knipoog  naar White Friday en The Bugle Band Contest, dé begrippen in het walhalla van de brassband. Een vriendenteam uit Vries kondigt aan de grote Alpenreus te beklimmen. De naam is toepasselijk: Alpe d’HuSet, naar een door de ziekte getroffen vriendin, Lisette.  Ook een afscheid in januari: wethouder Theun Wijbenga verlaat de politiek wegens hartproblemen. Een waardig afscheid werd het. Burgemeester Marcel Thijsen roemde Wijbenga omdat hij ‘veel voor elkaar heeft gekregen’ en goed in staat was bruggen te bouwen tussen politiek en burgers.

Februari

Hoewel de echte sporters nog even moeten wachten, zijn de Olympische Spelen al begonnen in de gemeente Tynaarlo. Drie weken lang geven de buurtsportcoaches van Tynaarlo  leerlingen van alle basisscholen in de gemeente Tynaarlo Olympische lessen.  Sporthal de Zwet vormde het fraai aangeklede OIympisch dorp. Zuidlaren voor heel even als Zuid-Korea! Giet it oan, of niet? Een spannende week voor de ijsmeesters van Tynaarlo. De temperaturen zakken naar beneden nul maar concurrentie van de zon is er ook. Voorlopig lijkt het een no-go. Veel belangstelling is er voor de bijzondere tentoonstelling over het levenswerk van Roelof Jan Bekkering, ‘de boer die schilderde’.  ‘Het best bewaarde geheim van Eelde’ werd onthuld in het Loughoes en de dorpskerk, waar ook de officiële opening plaatsvond. Wat een belangstelling ook, ook de Eeldenaren zelf zijn trots op hun bijzondere, beroemde schilder, die in 1989 overleed.

Maart

De ijsmeesters kregen tóch gelijk: de schaatsen kunnen onder! Tot groot plezier van héél veel kinderen want die hadden nog voorjaarsvakantie. Dus drukte op de ijsbanen in Tynaarlo. In Donderen werd zelfs een heuse prikslee wedstrijd gehouden. En u raadt het, dat leverde leuke plaatjes  op. Minder te spreken was Dorpsbelangen Tynaarlo. De club voelt zich niet serieus genomen rondom de ontwikkelingen over de Fietssnelweg, het prestigieuze project van Provincie Drenthe  en Provincie Groningen. De beide provincies zijn lyrisch over de toekomstige Fietssnelweg, de projectleider rept zelfs  over een ‘unieke belevenis’.  Dorpsbelangen ziet de noodzaak van een snelweg voor jakkerende fietsers niet in. Geldverslindend en bovendien moeten in Tynaarlo wonende forenzen zo’n 2,3 kilometer omfietsen voor ze Groningen bereiken, luiden de bezwaren. De club pleit voor aanpak en verbetering van bestaande fietsroutes. Ook is Tynaarlo weer in de ban van het ‘Beste Bedrijf’. En vooral: Wie gaat Café Onder de Linden opvolgen? 28 maart het verlossende antwoord: Van Ark Juweliers uit Eelde mag zich een jaar lang ‘Beste Bedrijf van de gemeente Tynaarlo’ noemen. Ook politiek nieuws: op donderdag 29 maart is de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Tynaarlo koos een andere koers: Leefbaar Tynaarlo werd de grootste. Samen met  ChristenUnie, CDA, GroenLinks en D66 vormt de partij de coalitie. De PvdA en VVD belandden tot hun eigen grote teleurstelling in de oppositiebanken.

April

Nieuws: een jarenlange traditie wordt verbroken. Tynaarlo breekt voorgoed met de gewoonte om op Koningsdag ballonnen op te laten. Reden? De touwtjes die aan de ballonnen zitten gaan niet stuk. En daar worden vogels doorgaans niet erg blij van. Geen ballonnen meer dus. In plaats daarvan een kleurwedstrijd. Nog een drastische verandering: de aubade wordt verplaatst naar de brink en niet langer bij Kornoeljehof. Ook altijd garant voor een hoop spektakel, de fameuze grasbaanraces in Vries. Wel een race met een beetje pech dit jaar: het hondenweer zorgde voor flink minder toeschouwers. Nog een klein smetje: een bezoeker werd overreden door een motorrijder waarop de traumaheli er nog aan te pas moest komen. Op 27 april stond heel Tynaarlo in het teken van Koningsdag. In Vries sprak burgemeester Marcel Thijsen de legendarische woorden: Driewerf Hoera, een uitspraak van Koning Willem 1.! ‘Het doel van deze Koningsdag is simpel: verbroedering, dat we ons met elkaar één voelen”, liet de burgervader weten. Zuidlaren was op Koningsdag het decor van de uitgebreide rommelmarkt, rodeostier, braderie, muziek en oranjebitter. Verder maar liefst zes koninklijke onderscheidingen in de gemeente Tynaarlo: Simon Koops, Annette Jeannette Hoogers-Sprenger, Augustinus de Jonge, Jan Allerd de Boer, Geeske Antje Hazenberg-Kuiper en  Geertruida Jantje Boersma kregen het lintje in de kerk van Vries opgespeld door niemand minder dan burgemeester Marcel Thijsen.

Mei

4 mei, Dodenherdenking. Altijd weer een bijzonder moment in Vries waar leerlingen van de basisscholen in Vries in de Bonifatiuskerk prachtige, zelfgeschreven gedichten voordroegen. Dominee Bert Altena stond in zijn herdenkingstoespraak stil bij de mensen die in het verzet hun leven hebben verloren. Geheel volgens traditie las Janny Roggen onder grote belangstelling de namen van de 18 slachtoffers uit de voormalige gemeente Vries voor, waarna de kransen werden gelegd. Mei is ook het begin van een heel lange, zwoele zomer. Een zomer die de zwembaden in Tynaarlo een ongelooflijke boost heeft gegeven zal later in het jaar blijken. En het lijkt wat voorbarig, de kop van de Krant van Tynaarlo van 16 mei luidde namelijk: ‘Zonnige toekomst zwembaden Tynaarlo’.  Een kop die niet eens zo slaat op het schitterende weer, maar op het feit dat er allerlei maatregelen zijn getroffen om de baden zoveel mogelijk energie-neutraal te maken. En, ook een leuk feitje, er zijn meer abonnementen verkocht.  Ook was mei de maand van de avond- en wandelvierdaagsen. In Vries, Zuidlaren, Zeegse, Eelde-Paterswolde en Zeijen trokken verwoede wandelaars de wandelschoenen aan voor een tochtje natuur.

Juni

Een sportieve start in juni in Vries. Tijdens het eerste weekend in juni werd in Vries de tweede editie van de DFG Cup georganiseerd. Geen alledaags voetbaltoernooitje. Voetbal is namelijk slechts bijzaak tijdens de DFG Cup.Niet alleen deelnemende voetbalclubs spelen mee, maar ook de inwoners van Vries worden betrokken.  In juni zag Donderen een langgekoesterde wens in vervulling gaan, namelijk een eigen speeltuin voor het dorp. Op 7 juni is het gevaarte met twee glijbanen geopend. Nog een heugelijk feitje voor SV Yde de Punt, die vierde haar 70-jarig bestaan. En das niet niks voor een voetbalclub in een dorp met krap 1000 inwoners. Alle reden voor een bescheiden feestje op 9 juni. Een bijzonder moment voor de groepachtsters van obs de Vijverstee en cbs de Holtenhoek. Zij werden verrast met een persoonlijk boek vol mooie foto’s en herinneringen. Ook in het nieuws in juni: Verenigd Ondernemend Zuidlaren. Zij willen zo spoedig mogelijk een gesprek met  het nieuwe college. De ondernemersclub maakt zich grote zorgen over vertrekkende supermarkten naar het voormalige Prins Bernardhoeve-terrein en het jakkerende verkeer in het dorp. Tot slot een leuke afsluiter van een mooie zomermaand. De Elfde Tienkamp in Zuidlaren. En dat was me een feest.  Zeker zo’n 1000 bezoekers kwamen af op het sportieve spektakel in het centrum van Zuidlaren. Twintig teams streden om de legendarische Wisselkei, die uiteindelijk in de wacht werd gesleept door De Zuiderbrinken.

Juli

Een primeur in heel Nederland, eentje die zich afspeelt in Vries. Vries beleefde namelijk het allereerste STRAATbrass-festival. Initiatiefnemer Sietse Hamersma kan terugkijken op een fantastisch festival waarbij brassbands uit heel Noord-Nederland door de Vrieze straten marcheerden. Voor een geblindeerde jury mochten ze auditie doen. Geheel volgens Engelse traditie vloeide het bier al vanaf een uurtje of 10. De Gouden Straatklinker 2018 werd bemachtigd door  BrassbandEZG Ere Zij God Damwoude in de vierde divisie.  Nog een gouwe ouwe deze maand. De autocross en combineraces in De Punt. Een feestje dat onder de combinechauffeurs al de avond ervoor begint. Lekker met z’n alle barbecueën en bierdrinken voor een ouwe caravan op een boeren erf. Rond tweeduizend bezoekers kwamen af op de stofwolken, vliegende combines en stuiterende crossauto’s. Zeijen beleefde haar veertigste zeskamp. 14 ploegen gestreden onder werkelijk fantastische weersomstandigheden om de felbegeerde Boermarkebeker. Donderen haalde het nieuws met de Doppenactie, een actie om geld in te zamelen voor KNGF Geleidehonden. Dankzij de inzet van fanatieke vrijwilligers die in de bradende zon zoveel mogelijk doppen verzamelde, kunnen er weer honden opgeleid worden.

Augustus

25 Tynaarloërs zijn tijdens de voorrondes op 23 juli geselecteerd om mee te doen aan  het NK Stoepranden  op 16 september in Rotterdam. De voorronde werd geopend door wethouder van sport Hans de Graaf. Hij liet zien de stoeprand best te kunnen raken. Wel of geen megasupermarkt in het entreegebied van Ter Borch? Dat houdt de gemoederen in Tynaarlo al een tijdje bezig. Leefbaar Tynaarlo begrijpt de noodzaak van een grote supermarkt in het entreegebied van de nieuwbouwwijk niet. Zij worden in hun opvatting gesteund door veel buurtbewoners, die een drukke megasuper eveneens niet zien zitten ‘in hun achtertuin’. Fractievoorzitter Casper Kloos van Leefbaar Tynaarlo vraagt zich af of de oude politieke partijen en de projectontwikkelaar hebben zitten slapen, of gewoon Oost-Indisch doof zijn. Kloos dient de zienswijzen van zijn partij in bij wethouder René Kraayenbrink. De nieuwe raad wordt door dit dossier op de proef gesteld: is er voldoende gezond verstand om een einde te maken aan deze kwelling van onze inwoners in Ter Borch? Liever een buurtsuper van 500 m2 en senioren-appartementen”, aldus Leefbaar Tynaarlo. De gemeente Tynaarlo is van plan  een subsidie van 40.000 euro toe te kennen aan de Stichting Zeijerwiek. Het doel hiervan is het beheer van de Zeijer natuur, evenals het behoud van cultuur-historisch erfgoed en recreatie. Verder loopt heel Eelde uit voor autospektakel tijdens de Eelder Autocross en mag Elza Mulder uit Eelde zich voor een jaar Bloemenkoningin noemen.

September

Allereerst een primeur: de Vriezer Post wordt de Krant van Tynaarlo! een logische stap. Het verspreidingsgebied is vergroot, de krant is volwassener geworden. Tynaarlo is de groenste gemeente van Drenthe met een prettig leefklimaat. Een gemeente om trots op te zijn. Daar sluiten we met De Krant van Tynaarlo graag op aan! Corsowijk de Paalakkers stal met het ‘Olifanten Festival’ de show op het 62e Bloemencorso in Eelde. Twee grote olifanten waren feestelijk versierd met kleden en slingers. Koninklijke Kentalis vierde haar tiende verjaardag in Vries.  Het instituut voor slechtzienden met een ernstige lichamelijke en geestelijke beperking is uniek in heel Nederland. De Partij van de Arbeid in Tynaarlo wenst opheldering over de slepende toestand met Alert Heijn in Zuidlaren. De ondernemer is door het vorige college toegezegd met zijn super te mogen verkassen naar het Prins Bernardhoeveterrein, maar het huidige college stak daar een stokje voor. Leefbaar Tynaarlo is bezorgd over de toenemende verkeersdruk in Ter Borch wanneer er een megasuper zal verschijnen. Het is nu al veel te druk rond de basisscholen, stelt de partij die vindt dat de veiligheid in gevaar komt. Plaats de Wereld kan genieten van een volledig opgekapte gemeentewerf. Dat werd zaterdag 15 september gevierd met een feestelijk open huis dat het gebouw van het activiteitencentrum is opgeknapt. Ook is er een dorpskeuken gekomen voor onder meer de Dorpsdiners.

Oktober

Zuidlaren heeft een eigen Skatebaan! De baan met acht obstakels bij sporthal De Zwet was een initiatief van vrienden Mees Pruis en Luc Nieborg. Met financiële steun van de gemeente is er nu een betonnen skatepark met tribune. Burgemeester Marcel Thijsen opende (niet op skates maar gewoon op zijn eigen stappers) de spectaculaire baan in hartje Zuidlaren. De renners van de populaire tijdrit Redbull Kop over Kop raasden dit jaar door het mooie Zeijen. Burgemeester Marcel Thijsen opende dit jaar de 818e editie van de nationaal bekende Zuidlaardermarkt. Thijsen roemt de samenwerking tussen de Stichting Evenementen Zuidlaardermarkt en Ondernemersvereniging VOZ. “Een feestweek van deze omvang, met een markt, een Zuidlaardermarktloop, een rally, vuurwerk en kermis kan alleen door een perfecte samenwerking”, zo zei de burgervader tijdens zijn speech. Tynaarlo investeert in cultuur, openbare gebouwen en leefbaarheid dorpen, zo bleek uit de begroting voor 2019 die is aangeboden aan de gemeenteraad. Er is zo’n 1.5 miljoen euro vrijgemaakt voor het uitvoeringsprogramma. Brandweerman Bert Smit is op dinsdag 23 oktober onderscheiden met de erepenning van de gemeente Tynaarlo. Hij overleefde de afschuwelijke brand bij de scheepswerf in De Punt op 9 mei 2008. Zijn drie collega’s Egbert Ubels, Raymond Soyer en Anne Kregel bleven in het pand achter en kwamen om.

November

Drie grote supermarkten en bovenwoningen op het voormalige terrein van de Prins Bernardhoeve. Het college van B & W van Tynaarlo is zich aan het oriënteren of dit plan haalbaar is. De PvdA en Verenigd Ondernemen Zuidlaren vrezen de potentiële gevolgen voor de kleinere middenstand en het winkellint als trekpleister voor bezoekers. In Paterswolde is de vernieuwing van het centrumgebied afgerond. voorzitter van ondernemersvereniging EPZakelijk vind het nu zaak om de kant van Eelde definitief vorm te geven. De mogelijke komst van een nieuwe, grote supermarkt in Ter Borch, de nieuwe McDonalds langs de A7 vlakbij het Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk en de herinrichting van de Hoofdweg, die Eelde en Paterswolde met elkaar verbindt, zijn belangrijke issues voor het versterken van het winkelhart in Eelde en Paterswolde. De voormalige Rijksluchtvaartschool Eelde vindt herbestemming. Na een aantal jaren van onduidelijkheid en verwaarlozing kocht de provincie Drenthe enkele jaren geleden het monument op voor het luttele bedrag van 1 euro om een herbestemmingsproject te starten. Alle partijen in de gemeente Tynaarlo hebben een motie opgesteld om bezwaar te maken tegen de extra gaswinning bij elf gasvelden in Noord-Drenthe, waaronder de twee gasvelden vlakbij Vries. Doel hiervan is om vooraf een goede schaderegeling af te dwingen, zodat potentiële schade in de toekomst volledig vergoed gaat worden.

December

Goed nieuws voor de inwoners van Yde de Punt en omstreken en Annen. Er komt glasvezel! Afgelopen maandag werd bekend dat voldoende inwoners een glasvezelabonnement hebben afgesloten. Henk en Greetje Ebels stoppen na 25 jaar met de verkoop van kerstbomen aan hun woonboerderij aan de Vriezerweg in Tynaarlo. Gezondheidsproblemen speelt het geliefde duo parten. Elza Mulder uit Eelde mag zich behalve Bloemenkoningin ook ‘Kerstengel van de Krant van Tynaarlo’ noemen. De allereerste nog wel. Want omdat december  nou eenmaal een maand van tradities is, siert ook in de komende decemberedities van deze krant een kerstengel op de cover.  Dat laatste geldt overigens niet voor de Vriezer Carbidschietclub. D’Oale Knappers zijn ‘uitgeknapt’. De carbidclub uit Vries vindt het na 25 jaar fanatiek carbidschieten op oudejaarsdag welletjes geweest. Nog één laatste keer worden de melkbussen van stal gehaald om aan de Hooidijk in Vries carbid te knallen. Lieve lezers van de Krant van Tynaarlo: een heel fijn, gezond en gelukkig nieuwjaar!