“Als team willen we het onderste uit de kan halen”

EELDE – Het was groot feest vorig seizoen bij het eerste herenteam van Hockeyclub Eelde. De ploeg wist op overtuigende wijze het kampioenschap binnen te halen en hiermee promotie naar de tweede klasse af te dwingen. Het doel van dit seizoen was de middenmoot, maar ook de start van deze competitie verliep voorspoedig. “Na vier wedstrijden stonden we op een eerste plaats”, vertelt aanvoerder Bram Eggens. “Echter kregen we daarna wat tegenslagen te verwerken en zakten we verder weg op de ranglijst.” Desondanks is een plaats in de middenmoot dit seizoen nog steeds mogelijk.

Het herenteam van HC Eelde is het enige team uit Drenthe dat uitkomt in de tweede klasse. Na de promotie van vorig seizoen zijn er in het Noorden slechts nog drie clubs (uit de stad Groningen) die hoger spelen dan de Drenten. “Hier zijn we ook zeker trots op”, stelt coach Gert Klooster van HC Eelde. “Afgelopen seizoen hebben we een goede prestatie neergezet door kampioen te worden in de derde klasse. Echter zijn hierna vele goede spelers vertrokken, maar hebben we ook elf nieuwe aanwinsten mogen verwelkomen.” Een vernieuwd HC Eelde begon daarna uitstekend aan de competitie: “Na vier wedstrijden spelen stonden we bovenaan op de ranglijst, met drie winstpartijen en twee gelijke spelen”, vertelt Sebastiaan Tuil, speler van HC Eelde. “We spraken hierna zelfs met het team om de doelstelling bij te schaven.” Met zijn zestien jaar is Tuil één van de jonge talenten van HC Eelde, die al vanaf zijn vijfde bij de Drentse club speelt. “Het was aan het begin van dit seizoen wel spannend om op dit niveau te spelen”, stelt Tuil. “Maar we hebben als team laten zien dat we dit kunnen.” Daar sluit aanvoerder Eggens zich ook bij aan: “Ik vroeg mijzelf eerst ook af of we dit niveau wel aankonden. Maar door hetgeen we nu doen, hard trainen en als team samen werken, kunnen we dat zeker”.

Na de goede eerste wedstrijden zakte HC Eelde daarna weg op de ranglijst, door een aantal zure nederlagen. “We hadden in die periode ontzettend veel pech”, vertelt Eggens. “We hadden veel blessures en er waren een aantal wedstrijden die we, naar ons idee, onterecht verloren.” Na de winterstop heeft het team uit Eelde vier wedstrijden gespeeld en deze leverden allen nul punten op. “Het verschil met het begin van het seizoen en nu is ook dat iedereen bij de start van de competitie nog voor z’n plekkie moest strijden”, stelt Stan Ronner, speler van HC Eelde. “Er kwamen vele nieuwe jongens, waaronder ikzelf, die zich moesten bewijzen. Op dit moment weet iedereen zijn plek en lijkt deze druk eraf, waardoor er een ander soort spanning bij de wedstrijden komt kijken.” De mannen zijn er wel van overtuigd dat het spel dat de ploeg laat zien niet verkeerd is. “Ik vind wel dat we goed en verzorgd hockey spelen”, legt Eggens uit. “Maar we moeten iets volwassener worden.” Daar sluit ook coach Klooster zich bij aan: “Het team is echt een collectief. Het is mooi in balans, omdat we veel verschillende typen spelers hebben. Echter moet de ploeg nog een stukje volwassener worden, zodat het de ervaren ploegen op dit niveau pijn kan gaan doen.”

In de tweede klasse waarin HC Eelde speelt, ontkomt de ploeg er niet aan om ver te moeten reizen voor uitwedstrijden. Het team vertrekt altijd met twee busjes vanuit Eelde naar de bestemming. “Maar dat vinden we helemaal niet erg hoor”, vertelt Tuil. “Het is altijd heel gezellig om met het hele team naar uitwedstrijden te gaan. We vermaken ons altijd prima tijdens de reis.” Echter kan de terugreis, en vooral na een nederlaag, wel anders zijn. “We baalden wel toen we de uitwedstrijd tegen Barneveld met 3-2 hadden verloren”, legt Ronner uit. “Dat je dan nog een eindje terug moet reizen, is dan wel zuur. Maar we proberen er altijd het beste van te maken. De sfeer in het team is ook ontzettend goed. We hebben een heel leuk team, waarbij zowel gezelligheid als prestatiegerichtheid met elkaar gecombineerd worden.”

Voor een aantal jongens, waaronder Tuil en Eggens, brengt het spelen voor HC Eelde nog iets speciaals met zich mee. “Ik speel hier al vanaf mijn zesde en nu al zo’n zes jaar in het eerste”, vertelt Eggens. “HC Eelde is echt mijn cluppie”. Ook voor Tuil geldt dit: “Ik ben al jaren actief bij deze club en kom ook uit de regio. Eelde betekent iets extra’s voor mij en ik zou ook nooit bij deze club weggaan. Ik hoop dat we de komende jaren ook verder kunnen stijgen als team.” Om dit laatste te bewerkstelligen moet HC Eelde in de resterende wedstrijden nog wel aan de bak. “Maar we hebben alle vertrouwen dat dit goed komt”, stelt Eggens. “We hebben een goede teamspirit en we moeten onze hoofden niet laten hangen. We moeten met z’n allen de volle 100% geven en dan is een plek in de middenmoot zeker mogelijk.” Mocht een plek in de middenmoot dit jaar haalbaar zijn, kijken de mannen al uit naar de komende jaren. “Het zou heel mooi zijn als we zelfs nog in de eerste klasse kunnen gaan spelen”, vertelt Tuil. “Het spelen in de eerste klasse is wel echt een droom van velen uit dit team. We willen het onderste uit de kan halen.” Eggens vult aan: “Het zou echt geweldig zijn als dat mogelijk is. Maar we moeten ons eerst focussen op de laatste wedstrijden van dit seizoen.”

De eerstvolgende thuiswedstrijd van het eerste herenteam van HC Eelde is op zondag 14 april. Tegenstander op het sportpark van de hockeyclub is dan MHC Fletiomare uit Vleuten. De wedstrijd staat gepland om 14.45 uur.