“Voor jong en oud maken we er samen een mooi feest van”

YDE – Over iets meer dan vijf weken is het zover. Dan vindt het Schoolfeest in Yde plaats, dat één keer in de vijf jaar georganiseerd wordt. Het hele dorp is inmiddels al druk bezig met de voorbereidingen. Op 14 juni staat de eerste dag van het feest gepland en staan er verschillende activiteiten op het programma. Op 15 juni vindt de optocht plaats, waarbij zestien zelfgebouwde wagens door het dorp rijden. In de avond is er een groot feest en ook op zondag is er veel te doen in het dorp. Arjan Hingstman (opkomstcommissie) en Roelof van Steenwijk (technische commissie) weten er alles van.

“Het schoolfeest in Yde is een begrip onder veel inwoners”, vertelt Hingstman. “Het feest bestaat al meer dan 125 jaar en is ooit begonnen als een feest voor de school. In de loop der jaren is het schoolfeest uitgegroeid tot een dorpsfeest, waarbij de basisschool en de leerlingen nog steeds een belangrijke plaats innemen. Alle inwoners doen hier nu aan mee.” Hingstman is als woordvoerder van de opkomstcommissie nauw betrokken bij het schoolfeest. Ook zijn collega Van Steenwijk doet veel in de organisatie van het schoolfeest. “Als lid van de technische commissie ben ik bezig met de technische aspecten van het feest”, legt Van Steenwijk uit. “De technische commissie zorgt bijvoorbeeld voor de stroomvoorziening, veiligheid en dat het terrein in orde is.” Het schoolfeest staat pas over iets meer dan een maand op het programma, de voorbereidingen zijn al een tijdje aan de gang. “We zijn zo’n anderhalf jaar geleden al begonnen met de eerste voorbereidingen”, legt Hingstman uit. “Het is natuurlijk een groot feest, dus er moet veel geregeld worden. Iedereen kijkt er ook ontzettend naar uit.”

“Centraal bij het schoolfeest staat de optocht van de wagens”, vertelt Hingstman. “Dit jaar hebben we in totaal zestien wagens. De wagens worden gebouwd door vriendengroepen of mensen die in dezelfde straat wonen.” Elk jaar staat een thema centraal bij het schoolfeest en dit jaar is het Roemrucht Rusland. Hingstman en Van Steenwijk bouwen dit jaar hun zesde wagen met de groep ‘De Disneyvrienden’. “We hebben verschillende Russische kenmerken aan onze wagen toegevoegd”, vertelt Hingstman. “Zo hebben we onder andere een Russische zanger, een illegale drankstoker, het Kremlinplein en een Russische president.” Tijdens de vorige editie, die in het teken stond van Cuba, zijn De Disneyvrienden eerste geworden. “In 2014 wonnen we alle drie de prijzen”, legt Van Steenwijk uit. We kregen zowel de eerste plek voor de wagen, de figuratie als voor de publieksprijs. Een triple dus!”

De Disneyvrienden is inmiddels een bekende groep die betrokken is bij het schoolfeest, maar er zijn ook groepen die dit jaar voor het eerst meedoen. “Dat zijn de zigeneurwagens”, vertelt Hingstman. “Deze vriendengroepen bouwen dit jaar hun eerste wagen. Het schoolfeest is ook voor jong en oud. Wij zijn dan al bekend met het schoolfeest, de jongere groepen maken er nu écht kennis mee. Samen maken we er een mooi feestje van.” Voor iedereen in het dorp staat gezelligheid centraal tijdens het schoolfeest. “Het schoolfeest leeft echt ontzettend in het dorp”, legt Van Steenwijk uit. “Iedereen is hier al een tijdje mee bezig. Zo zijn de groepen bijvoorbeeld al maanden lang elke zaterdag druk bezig met het bouwen van hun wagen. Wij eten als groep ook samen en drinken na afloop een borreltje. De aanloop naar het schoolfeest is al een geweldige happening.”


Samen leeft het dorp natuurlijk toe naar 14, 15 en 16 juni. Hingstman: “Het moet echt een geweldig feest worden. De voorbereidingen kosten dan wel veel tijd, maar dat hebben we er allemaal voor over. Niet alleen zijn we bezig met het bouwen van de wagens, ook de straten moeten versierd worden. Daar is iedereen ook druk mee bezig.” De festiviteiten beginnen op vrijdagmiddag 14 juni. “In de middag zijn er activiteiten voor kinderen en die lopen dan over in een slotrace voor volwassenen”, legt Hingstman uit. “De slotrace is een autorace (de auto wordt bestuurd met een controller) op een autobaan. Wie wordt de Max Verstappen van Yde?” Na de slotrace is er een bingo met ludieke prijzen. Bovendien leggen de groepen die avond de laatste handen aan hun wagens. “Op zaterdagochtend 15 juni worden de inwoners al vroeg gewekt met trompetten”, gaat Hingstman verder. “Daarna verzamelen de wagens zich en kan de optocht beginnen. Tijdens de pauze, halverwege, worden ook de prijswinnaars bekend gemaakt.” Na de optocht worden de wagens op het feestterrein geparkeerd, waar ze het hele weekend blijven staan. In de avond is er een groot feest, waar zo’n 700 man op af moeten komen. “Het grote feest begint met het schoolfeestlied en Drents volkslied”, vertelt Van Steenwijk. “Dat is vaste traditie. Hierna is de prijsuitreiking van de wagens en vervolgens kan het grote feest echt beginnen.” De laatste dag, zondag 16 juni, staat in het teken van sport en spel. Rond de zwemplas zijn op die dag verschillende spellen voor jong en oud. Het schoolfeest wordt afgesloten met een barbecue en muziek, verzorgd door Dennis Franke.

“De komende weken gaan wij ons volledig richten op de voorbereidingen voor het schoolfeest en het bouwen van de wagen”, legt Hingstman uit. “We hebben er ontzettend veel zin in en genieten al tijdens de voorbereidingen. We leven echt naar het schoolfeest toe.” Het schoolfeest begint dan wel op 14 juni, op zaterdag 8 juni is het ook een belangrijke dag voor Yde. “Op 8 juni is de keuring van de straten en bogen”, vertelt Van Steenwijk. “Een onafhankelijke jury kijkt dan welke straat het mooist en origineelst versierd is. De prijzen worden dan ook gelijk bekend gemaakt. Het weekend erop is dan het grote feest.”