Jacqueline Haijkens en Marjan Pinkster over de 63e editie van het beroemde Bloemencorso

EELDE – Het duurt nog even, maar achter de schermen leeft het volop: het fameuze Bloemencorso Eelde is in aantocht. De ontwerpen zijn bekend en verdeeld over de wijken. Het thema? ‘Het witte doek’. Voor Chris Huisman, Bernd Arends en Dinie Arends een moment om nooit te vergeten. De drie ontwerpers deden voor de allereerste keer mee en hun ontwerpen zijn allemaal gekozen. Heel bijzonder, vinden voorzitter Jacqueline Haijkens en secretaris van het corso Marjan Pinkster. Net als de gloednieuwe muziekbands op het corso. De Krant van Tynaarlo sprak de dames over de 63e editie van het corso dat uniek is in heel Nederland.

Eerst maar eens over de ontwerpen. En de verdeling ervan. Want dat alleen al is een spektakel op zich. “Dat gebeurt in het Veilinghuis in Eelde. Een hele happening waar honderden mensen op af komen. Ze duiken allemaal op de tekeningen. 22 waren het er. Het verdelen gaat via loting. De wijk die als eerste getrokken komt mag als eerste z’n favoriete ontwerp kiezen. Het ontwerp van Chris Huisman wilde iedereen wel. Chris komt uit Eelde en studeert in Delft. Hij bedacht Finding Nemo.” Ook een debuut voor Dinie Arends en Berend Arends. Moeder en zoon leverden ook voor de eerste keer een ontwerp in. Berend koos voor Stapel, naar de bekende acteur Huub Stapel. Dinie zag een corsowagen van Avatar voor zich. “Beide prachtige ontwerpen. Heel bijzonder dat ze ook allebei gekozen zijn. Dit jaar doen er veertien wijken mee. Vorig jaar waren dat er vijftien. Dat komt omdat de Yde de Punt dit jaar een dorpsfeest heeft. Dat feest wordt eens in de vijf jaar gehouden. Daar zijn ze heel druk mee. Het dorp heeft z’n eigen stoet versierde wagens.”

Scholen

Nieuw dit jaar is dat de scholen betrokken worden, weten Jacqueline en Marjan te vertellen. “Het thema leent zich daar uitstekend voor. Op alle basisscholen in Eelde, Paterswolde en Eelderwolde krijgen 400 leerlingen van groep 6 een wit doek van 30 bij 40 centimeter. Het is de bedoeling dat dat de kinderen daar hun eigen kunstwerk op maken. Al die doeken worden als ze klaar zijn verzameld en krijg een mooie plek op een wand op het corsoterrein.”

Bands van wereldniveau

Nog een leuk nieuwtje: de muziek wordt dit jaar verzorgd door bands van wereldniveau. “Daar zijn we ongelofelijk trots op. Vorig jaar werden we gebeld door Hans Verhoeks uit Arnhem. ‘Een fantastisch corso, maar de muziek was ver benedenmaats’, luidde de mededeling. Om vervolgens te zeggen dat hij (geheel vrijwillig) de muziek voor het komende corso wel voor z’n rekening wil nemen. (Verhoeks is een bekende in de muziekwereld. Hij is koninklijk onderscheiden voor zijn 40-jarig instructeurschap van Drumband Rhenen, red.) Daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Hans heeft 6 drumbands van hoog niveau weten te strikken. Er zitten wereldkampioenen tussen. Zij gaan in het voorprogramma verdeeld over de route optreden. We willen het programma wat naar voren trekken zodat de drukte een beetje verdeeld wordt. Mensen kunnen eerst rustig naar de optredens van de bands kijken. Hiermee denken we het niveau van het corso naar een nóg hoger plan te kunnen tillen. En voor de bands is het corso natuurlijk een prachtige gelegenheid om zich te presenteren. Vorig jaar kwamen er verdeeld over twee dagen 60.000 man af op het corso.” De deelnemende bands: Het Kamper Jachthoorn Korps uit Kampen, The Lowland Brigade Pipeband uit Zwolle, Jeugdband Takostu uit Stiens, Showband Takostu uit Stiens, Excelsior Renkum uit Renkum en Van Limburg Stirumband uit Wezep. De laatste band trad op  tijdens het bruiloftsfeest Koning Willem Alexander en Koningin Máxima.

“Je merkt dat we echt in een opwaartse spiraal zitten”, vertelt Jacqueline. “Iedereen wil helpen. Zó leuk. Op 23 juni hebben we een Corsovoetbaltoernooi gepland voor alle corsowijken bij Actief. Ook voor de eerste keer. De aanmeldingen stromen binnen. De helft van de opbrengsten zijn voor de voetbalvereniging, de andere helft voor het corso. We zitten in een positieve flow met het corso, dat merk je aan alles.” Tot slot benoemen de dames nog even de prettige samenwerking met Dennis Franke van Easybookings uit Eelde. Hij bestiert sinds vorig jaar de Feesttent. “We werken veel met elkaar samen en kunnen als corso ook gebruik maken van de Feesttent. Het leuke is dat we niet elkaars concurrenten zijn, maar elkaar juist versterken. Echt ontzettend fijn.”

Het bloemencorso wordt gehouden op 31 augustus en 1 september. Vanaf volgende maand zijn tickets voor het corso online te bestellen. Wel zo handig, als je niet in de rij wilt staan voor een kaartje. Meer informatie is te vinden op www.bloemencorsoeelde.nl.