Lancering website Platform Nedersaksisch in de Meertmaond – Streektaolmaond

REGIO – “Nu de wereld een stuk kleiner is geworden door corona, waarderen we de omgeving om ons heen meer. Want hoe uniek is het dat noordoost Nederland niet alleen zijn eigen Nedersaksische streektalen heeft, maar ook zijn eigen cultuur, geschiedenis, gebruiken en mentaliteit? Daar moeten we zuinig op zijn en er nog meer mensen van laten genieten”, aldus Renate Snoeijing, directeur van Huus van de Taol. “Precies daarom is Platform Nedersaksisch opgericht: om te inspireren, te motiveren en te verbinden.” De website www.nedersaksisch.com gaat 30 maart online.

Van Groningen tot Twente en van Stellingwerf tot de Achterhoek: in het noorden en oosten van Nederland wordt een unieke taal gesproken: het Nedersaksisch. Elk gebied heeft zijn eigen varianten, denk aan het Gronings, Stellingwerfs, Drents, Twents, Sallands, Veluws en Achterhoeks. “Maar niet alleen deze unieke zelfstandige taal verbindt het noorden en oosten van ons land. Er heerst ook een unieke cultuur, met een rijke geschiedenis. Het Nedersaksisch leeft in prachtige streektaalliedjes, door mooie historische gebouwen, in unieke landschappen en op festivals als de Zwarte Cross. In het Nedersaksische taalgebied heerst een mentaliteit van naoberschap en aanpakken, van omkijken naar elkaar en denken in mogelijkheden, niet in grenzen”, licht Snoeijing toe.

Dat Nedersaksische gevoel, met zijn eigen taal en cultuur, is volgens Snoeiing iets om trots op te zijn. Op de nieuwe website staat informatie over het Nedersaksisch en de verschillende taalgebieden. “Maar het is ook een plek waar je je kunt laten inspireren, netwerken, eigen Nedersaksische projecten kunt promoten, expertise op kunt vragen en de samenwerking kunt zoeken bij het ontplooien van nieuwe initiatieven die met het Nedersaksisch te maken hebben. Zo omarmen we samen het Nedersaksische oergevoel, dragen dat met trots uit en geven het een eigentijdse plek binnen de samenleving. Haal de Nedersaks in jezelf naar boven”, aldus een enthousiaste Snoeijing.