De kans dat jij er wel eens één voorbij hebt zien komen is vrij groot, we hebben het dan natuurlijk over een massage gun. Deze vorm van massage is de afgelopen enorm in populariteit toegenomen en heeft ontzettend veel voordelen. Waar de meesten in het begin nogal vrij sceptisch waren over het gebruik hiervan, zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen er eentje aan te schaffen. Uiteraard heb je net als met alle apparatuur ook bij de massage gun verschillende types en kwaliteit. Hoor jij nog bij het selecte groepje die nog niet helemaal overtuigd zijn van de voordelen van een massage gun, dan is dit artikel gericht aan jou! We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.

Wat is een massage gun?

Een massage gun is zoals het woord in principe al zegt een massage apparaat met aan het uiteinde een bolletje. Hiermee kun je gericht masseren, waardoor je de bloedsomloop op bepaalde plekken kunt stimuleren. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd en benodigde voedingsstoffen sneller worden aangevoerd. Dit zorgt ervoor dat het herstel een stuk sneller gaat, waardoor de periode van rust kan worden ingekort. Dit betekent dus in theorie dat je in tegenstelling tot wanneer je geen massage gun gebruik vaker naar de sportschool kunt voor een flinke workout.

Hoe sterk is een massage apparaat?

Hoe sterk je massage gun is, is volledig afhankelijk van de capaciteit van je motor. Let hier dus ook op tijdens de aanschaf van het apparaat. Kies je voor een goedkope variant, dan is de kans vrij groot dat de motor minder capaciteit heeft, dan wat je eigenlijk zou willen. Zonder de juiste kracht zal het effect op je spieren en dus herstel een stuk minder zijn. Vergelijk dus verschillende massage guns met elkaar voor een zo eerlijk mogelijk vergelijk.

Hoe gaat het in z’n werk?

Wanneer je een massage apparaat wilt gebruiken, is het noodzakelijk deze eerste in te stellen. Dit kun je doen door de verschillende standen waarover dit apparaat beschikt. De één vindt het namelijk fijn om hard te worden gemasseerd, terwijl een ander liever kiest voor zacht. Je kunt het programma dus volledig afstemmen op de wens van degene die wordt gemasseerd. 

Massage gun op stroom of batterij?

Tijdens het uitzoeken van een massage gun heb je de keuze uit twee verschillende variant. De één is een massage gun op stroom en de ander is op batterijen. Let hier dus goed op, tijdens je uiteindelijke keuze. Want vooral wanneer je veel onderweg bent, is het natuurlijk een stuk makkelijker om te kiezen voor een massage apparaat op batterijen. Ondanks het feit dat ze op stroom vaak een stukje goedkoper zijn, weegt dit verschil absoluut niet op tegen de beperking die je ineens hebt wanneer je bent veroordeelt tot het stopcontact.

Opzetstukjes voor je massage gun

Een massage gun beschikt over allerlei verschillende opzetstukjes. Hiermee kun je samen met het programma waar jij je gun opzet volledig afstemmen op je eigen wensen. Let er dus goed op, dat bij de massage gun die jij op het oog hebt, ook allerlei verschillende opzetstukjes bijzitten. Op deze manier kun jij de massage volledig naar eigen hand zetten en kun je net dat stukje extra verzorgen wat je zonder niet zou zijn gelukt.

Eenvoudig mee te nemen

Het grootste voordeel aan een massage gun, is dat je deze eenvoudig met je mee kunt dragen. Dus mocht de grote van een massage gun één van de bezwaren zijn waarom jij een massage gun kopen niet praktisch vindt, dan is dit argument bij deze volledig teniet gedaan. Doordat je de massage gun eenvoudig met je mee kunt nemen, kun je deze dus perfect meenemen naar bijvoorbeeld de sportschool of andere gelegenheid. Door de speciale ontwikkelde techniek is dit apparaat nagenoeg stil, waardoor je je dus geen zorgen hoeft te maken dat je zorgt voor geluidsoverlast.

Voorkomt blessures en draagt bij aan herstel

Wanneer je net een flinke inspanning hebt geleverd, kan het voor je spieren tot wel 72 uur duren alvorens deze volledig zijn herstelt. Het gebruik van een massage gun zorgt ervoor dat dit proces wordt versneld. Doordat de trillingen zorgen voor een verbeterde bloedsomloop, kunnen afvalstoffen makkelijker door het bloed worden afgevoerd en wordt spierpijn en stijfheid tegengegaan. Zo voorkom je dus niet alleen blessures, maar draagt het ook bij aan het herstel van je spieren na een inspanning.

Melkzuur

Wanneer je lichaam een relatief laag gehalte zuurstof heeft, wordt dit door het lichaam zelf gecompenseerd door lactaat wat nieuw is gevormd, om te zetten in energie wat ervoor zorgt dat er melkzuur wordt gemaakt. Dit is dus het welbekende gevoel van verzuring. Doordat melkzuur sneller wordt opgenomen in de bloedbaan, zullen spieren doorgaans een stuk sneller uitgeput raken, waardoor de kans aanwezig is dat je kramp krijgt. Het gebruik van een massage gun zorgt er dan voor dat je spieren soepel blijven, waardoor de afvalstoffen sneller uit het lichaam kunnen worden afgevoerd. Dit verkleint de kans op spierpijn en kan het zelf helemaal voorkomen.

Voordeliger

Wanneer je iedere week naar de fysio moet om je spieren los te masseren, dan zal dit na verloop van tijd flink in de papieren kunnen lopen. Waar de eerste paar behandeling vaak bij je verzekering zijn inbegrepen, zal dit op een gegeven moment ten einde komen. Wil je dan alsnog worden behandeld, dan zullen de kosten voor eigen rekening zijn. Door het gebruik van een massage gun, kun je in principe exact hetzelfde bewerkstelligen als dat een fysio dit bij je doet. Zo hoef je dus alleen eenmalig te investeren in een goede massage gun en kun je hier in lengte van jaren van profiteren. Door jezelf regelmatig te verwennen met een massage, zal je merken dat dit ook je mentale gezondheid ten goede komt.

Conclusie

Zoals je kunt zien zijn er tal van voordelen voor het gebruik van een massage gun. Wel is het belangrijk dat je tijdens je zoektocht rekening houdt met een aantal belangrijke zaken. Zoals we hierboven ook reeds hebben benoemt, is het verstandig te kiezen voor kwaliteit, want je zult zien, dat wanneer je een paar euro meer uitgeeft je hier direct enorm veel plezier van hebt. De kosten voor een bezoek aan de fysio zijn vaak al na één keer terugverdient. De prijs van een massage gun ligt tussen de 30 en 80 euro. Uiteraard zijn er ook goedkopere modellen, maar of deze doen wat je ervan verwacht, dat is altijd nog maar eerst de vraag. Je kunt dus beter direct wat meer geld uitgeven aan een kwalitatief hoogwaardig product, dan dat je er na enkele keren gebruikt te hebben achter komt dat het toch niet helemaal is wat je zoekt.