VN-panel Tynaarlo gaat stoep blokkerende automobilisten ‘bekeuren’

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“We willen automobilisten bewust maken van de problemen die ze veroorzaken”


REGIO – Het VN-panel in de gemeente Tynaarlo gaat automobilisten, die het trottoir blokkeren, bekeuren. Het panel is het zat dat automobilisten ongegeneerd parkeren op de stoep. “Wij kunnen er daardoor niet langs”, vertelt Raymond van Aarden van het VN-panel. “De auto’s blokkeren de stoep voor mindervaliden, mensen met een kinderwagen en/of rollator. Het is een ellende voor voetgangers.” Het VN-panel ergert zich al langer aan de blokkades en gaan nu actie ondernemen. “Op 15 juni beginnen we met het aanspreken van de betreffende automobilisten”, gaat Raymond verder. “Daarnaast doen we een ‘gele kaart’ achter de ruitenwissers. We willen geen kwaad, maar we willen mensen alleen bewust maken van de problemen die ze veroorzaken.”

In het VN-panel zitten mensen met verschillende beperkingen. Het zijn burgers die ervaring hebben met wonen, werken, leren, vrije tijd, winkelen, openbaar vervoer en ook met diensten van de gemeente en van andere organisaties in de gemeente Tynaarlo. “Deze mensen maken de gemeente, organisaties en burgers zonder beperking duidelijk wat er nodig is, zonder dat inwoners mét een beperking ook goed mee kunnen doen”, vertelt Jeroen Veltheer, oprichter van het panel. “We willen het volk op een andere manier laten denken over mensen met een beperking. We willen meer begrip creëren.” In het gemeentehuis in Vries maakt het VN-panel diverse plannen om bovenstaande te realiseren.

Het VN-panel bestaat onder andere uit Irene Langenkamp (visuele beperking), Patrick Mink (blind), Amber Veltheer (ADHD/PDD-NOS), Christian Hilbrands (halfzijdig verlamd) en Raymond van Aarden (blind). Allen hebben ze een verschillende beperking, maar velen wonen en leven zelfstandig. Zo woont Raymond op zichzelf in Paterswolde en heeft hij een blindengeleidehond, Ollie, die hij altijd bij zich heeft. En de één heeft de handicap al wat langer dan de ander. “Ik heb op mijn tiende een hersenbloeding gehad”, vertelt Patrick. “Door een medische fout ben toen halfzijdig verlamd geraakt en zie ik met mijn rechteroog nog maar voor 20%. Ik woon op dit moment bij mijn ouders, maar heb HBO afgerond en ben op dit moment aan het werk.”

Het VN-panel zet zich op verschillende manieren in om het leven voor mensen met een beperking wat makkelijker te maken. “Tijdens de afgelopen verkiezingen hadden we een werkgroep opgericht, waarin we mensen die het lastig vonden om te stemmen, te helpen”, vertelt Irene. “We wilden ervoor zorgen dat deze mensen ook gewoon gebruik konden maken van hun kiesrecht. En dat is gelukt.” Op dit moment is het panel bezig om het parkeren op stoepen tegen te gaan. Het gebeurt tegenwoordig heel veel en het is ontzettend lastig voor mindervaliden, maar ook voor mensen met een rollator of kinderwagen. “Als ik op de stoep loop en er staat een auto voor me, dan kan ik niet verder”, vertelt Raymond. “Ollie stopt dan met lopen en dan weet ik dat er een hindernis voor ons staat. Hij loopt dan met een boog om het obstakel heen, de weg op. Voor mij is dat hartstikke gevaarlijk”. En ook voor de andere panelleden zijn de blokkades een grote ergernis. “Ik loop met een blindengeleidenstok”, vertelt Patrick. “Ik voel met de stok dat er iets voor mij staat, en soms blokkeert het obstakel mijn gehele doorgang, waardoor ik er gewoon absoluut niet langs kan. Het is zo lastig.”

Op zaterdag 15 juni gaan de panelleden daarom de gemeente in om automobilisten te ‘bekeuren’ en aan te spreken op hun gedrag. “We willen mensen alerter maken”, vertelt Raymond. “Mensen met een beperking hebben last van hetgeen zij doen. We willen de automobilisten niet boos maken, maar we willen kijken of we hen bewust kunnen maken en het gedrag kunnen veranderen. Het is een publieksvriendelijke actie.” Met het bekeuren wordt een gele kaart gegeven, waar op staat wat voor problemen er worden veroorzaakt. Daarnaast wordt er gewezen op de wet (het verdrag van de Verenigde Naties) voor mensen met een beperking of chronische ziekte, die op 14 juli 2016 in werking is getreden. “De boa’s in de gemeente Tynaarlo zijn al wel aan het controleren op de verkeerd geparkeerde auto’s”, vertelt Jeroen. “Maar zij mogen niet zo snel bekeuren. Vandaar dat wij het op deze manier aanpakken.”

Het VN-panel weet niet precies waarom automobilisten hun auto (half) op de stoep parkeren. “Ik denk dat het gemakzucht is”, zegt Irene. “Ze willen zo dichtmogelijk bij hun bestemming geparkeerd staan.” Raymond heeft wel eens een automobilist aangesproken die op de stoep geparkeerd stond. “Dan krijg ik een reactie als: ‘Je kan er toch omheen lopen’. Ze zijn dan heel kort van stof. Ze snappen denk ik het probleem niet echt. Laatst heb ik zelfs de politie gebeld, omdat je ook niet altijd weet wat voor persoon er in de auto zit. Wie weet gaat diegene volledig uit zijn dak tegen mij en dat is ook niet de bedoeling. Ik wil gewoon verandering zien, waardoor mensen met een beperking geen hinder ondervinden van het gedrag van de automobilisten.”

De ‘bekeuringsactie’ vindt plaats op zaterdag 15 juni in Vries en Eelde. “Ik ben heel erg benieuwd naar het resultaat”, vertelt Irene. “Ik hoop dat mensen denken: ‘we doen het niet meer’, maar dat is even afwachten.” Zeker is wel dat het panel op 15 juni niet terugdeinst voor de automobilisten. “Wij zijn er klaar mee en willen nu meer begrip voor mensen met een beperking en mensen met een rollator en/of kinderwagen”, besluit Raymond. Automobilisten in de gemeente Tynaarlo zijn dus gewaarschuwd. 

UIT DE KRANT