Boer Arjen Schuiling uit Tynaarlo over de boerenprotesten

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Boeren gaan niet voor de lol de weg op hoor. Als we niets doen, gaat onze sector ten onder.”


TYNAARLO/REGIO – De boeren protesteren erop los. Ze zijn boos over een veevoermaatregel die 1 september aanstaande in zal gaan. Die maatregel houdt in dat er minder ruw eiwit in het voer van de koeien mag zitten, terwijl dit zorgt voor een hogere melkproductie. Bovendien zou verlaging van het ruwe eiwit schadelijk zijn voor de koeien. Met name kalveren zouden kwetsbaar zijn voor eiwittekorten. Volgens de overheid en verantwoordelijk minister Carola Schouten zou het ruwe eiwit bijdragen aan het terugdringen van het stikstofprobleem en dus is deze maatregel noodzakelijk. Boeren protesteren ertegen. Arjen Schuiling over de protesten: “Als deze maatregel niet van tafel gaat, zouden de boeren niet moeten stoppen met protesteren. Wij worden aangetast in ons bestaansrecht.”


2020 lijkt het jaar van de boerenprotesten te worden. “Keer op keer worden we genaaid”, is Schuiling zijn reactie erop. Boeren zijn niet meer weg te denken uit de kranten en de nieuwsbulletins van dit moment. Er is geen snelweg meer voor te stellen zonder trekkers. Overal wordt er over de boeren en hun protesten gesproken en volgens Schuiling gebeurt dat inconsequent en onjuist: “Het probleem is dat de Farmers Defence Force wordt neergezet als een klein groepje radicale boeren, maar wat niet wordt vermeld is dat die groep een enorme aanhang heeft. Dat zie je wel terug bij deze protesten. Zodra het Farmers Defence Force een actie organiseert, springen duizenden boeren op de trekkers.” Hetgeen resulteert in blokkades van boeren met trekkers op diverse plaatsen in Nederland waaronder bij distributiecentra, maar inmiddels ook bij mediabedrijven en drukkerijen.


Daarbij schetst Schuiling, als lid van de Farmers Defence Force en van LTO Noord, de tegenstelling die bestaat met een actie van Agractie en LTO Noord, die volgens de Tynaarloër teveel een overlegmethode hanteren: “Zij willen alles vanuit de lobby doen. Die methode hebben we al dertig jaar geprobeerd, maar het is al lang en breed gebleken dat dit niet werkt. Er wordt niet geluisterd naar wat de boeren echt willen. Je ziet het ook terug bij die actie van Agractie op het Malieveld in Den Haag twee weken geleden. Daar kwam geen kip op af. Boeren zijn er terecht helemaal klaar mee en ondernemen actie.”


Hij geeft aan dat boeren niet voor de lol met hun trekkers de straat op gaan: “Het is helaas bittere noodzaak. We worden gewoon genaaid. Boeren hebben al jaren hun bijdrage geleverd aan reductie in tegenstelling tot andere partijen. Het is gewoon een keer klaar.” Dat het er niet altijd even netjes aan toe gaat bij de boerenprotesten onderkent Schuiling, maar hij schetst daarbij meteen een kanttekening: “Boeren willen niet rellen. Dat is iets waar ik zeker van ben. Helaas komen er op acties altijd een aantal types af die er komen om te rellen. Vaak hebben deze personen niet eens iets met de sector te maken hebben. Daar balen wij als boeren ook van.”


Volgens de boer zou het geschetste stikstofprobleem niet bestaan, maar zouden we te maken hebben met een fijnstofprobleem: “Het is voor de bühne. De politiek ziet iets wat ze nog bij de boeren weg kunnen snoepen, zodat zij verder kunnen gaan met het bouwen van 75.000 huizen. Het is keer op keer de boer die slachtoffer wordt van de dubbele agenda van de politiek.”


Toch lijken de boerenprotesten haar vruchten af te werpen. Onlangs werd namelijk bekend dat Schouten opnieuw om tafel gaat met adviseurs over deze veevoermaatregel. Schuiling is op zijn beurt niet overtuigd: “Zij gaat om tafel met adviseurs die ze zelf heeft uitgekozen. Gevalletje slager keurt zijn eigen vlees dus. Dat zal niets gaan opleveren.” Binnen zes weken zou er een conclusie getrokken worden uit het overleg. Diezelfde zes weken hebben de boeren nog om te protesteren voordat de veevoermaatregel in werking treedt op 1 september. “Ze gaan gewoon hun beleid doordouwen. Zoveel is duidelijk en dus moeten boeren absoluut niet stoppen met demonstreren. Doorgaan is het devies. Totdat de maatregel van tafel is geveegd.”


Afgelopen week werden verderop in Drenthe, bij afvalverwerker Attero in Wijster, tientallen boeren tijdens het demonstreren opgepakt. Vanuit Tynaarlo heeft Schuiling contact met veel boeren in diverse lagen, maar biedt hij ook hulp: “Voor een aantal van die opgepakte boeren heb ik een advocaat naar voren geschoven.” Hij fungeert inmiddels als een soort buitenboordmotor van de protesten. Op een trekker op de Grote Markt zal je hem dus niet gauw meer zien. “Ik volg alles vanuit Tynaarlo op de voet, reik mensen de helpende hand toe waar ik kan en voer veel gesprekken. Wat moeten we?” Stoppen met protesteren is volgens Schuiling in ieder geval geen optie. Helemaal niet nu maandag bekend is geworden dat minister Schouten een gesteld ultimatum van de Farmers Defence Force naast zich neerlegt. In het ultimatum riep FDF op om tot 21 juli geen acties meer te houden die overlast zouden veroorzaken voor het publiek. Tot die tijd gaven ze de minister om te reageren, maar die heeft inmiddels aangegeven niets voor het ultimatum te voelen. “Dat gaat acties van langer dan een dag opleveren”, geeft Schuiling aan.


De voorzitters van de veiligheidsregio maakten dit weekend bekend dat het trekkerverbod bij protesten niet wordt verlengd. Dat is een goede keuze volgens de Tynaarloër: “Als ze dat hadden verlengd, dan was dat olie op het vuur geweest. Boeren moeten doorgaan met actievoeren, zorgen voor een duidelijk verhaal en ongelukken voorkomen. Daar zijn ze zich overigens goed bewust van hoor. Achteroverleunen en hopen dat het goedkomt, is geen optie meer. Het is twee seconden voor twaalf, dus tanden laten zien en de sector overeind houden. Anders gaat het ten onder.” Aan het beeld van trekkers op en langs de snelweg, zal men dus moeten wennen.  

UIT DE KRANT

Lees ook