1296 paarden en 18 ezels aangeboden op paardenmarkt, 5 extra handelaren opgetrommeld

ZUIDLAREN – Het is dinsdagochtend rond de klok van 06:00 uur. Lallende feestvierders van de Nacht van Zuidlaren worden in het centrum vergezeld door de burgemeester, wethouders, raadsleden en overige genodigden. Onder de klok bij de Grote Brink opent de burgemeester officieel de 819e Zuidlaardermarkt en hij wenst iedereen goed zaken doen. De korte toespraak van de burgemeester wordt met luid gejuich ontvangen door de aangeschoten menigte. Zo’n tachtig personen scoren nog een selfie met de burgemeester en mogen even de ambtsketen van Thijsen dragen. Al zwalkend kabbelt het feestgedruis zich over de opbouwende warenmarkt voort richting de paardenmarkt. De hamburgertent draait op dat moment overuren, want mensen staan er rijen dik voor. De viskraam is tevens populair. Daarvoor staat een vijftal dronken droppies van een jaar of twintig. ‘’Mevrouw, ik wil graag heel veel eten’’, mompelt een van de jongens. ‘’Wat moet het dan worden?’’, vraagt de vrouw van de viskraam netjes. ‘’Ah doe maar kibbeling en een happie haring. We zijn er nu toch’’, lacht de jongen. De vrouw lacht en voorziet de jongen in het broodnodige voedsel.

Ondertussen komen de marktkooplui van de warenmarkt een voor een met busjes aan op de Stationsweg. Er worden dit jaar 341 marktkramen opgebouwd variërend van twee tot dertig meter lang. Tijdens het opbouwen ontstaat er nog even onenigheid over kraam nummer 32, maar dat wordt, zoals dat op de Zuidlaardermarkt gaat, rustig en eenvoudig opgelost. Er zijn dit jaar 90 handelaren afgewezen omdat er eenvoudigweg geen plek meer was.

Eenmaal aangekomen op de paardenmarkt, staan er twee mannen van middelbare leeftijd ontzettend te genieten bij de snerttent. Onder het genot van een bekertje goudgeel goed met een schuimkraag zingen ze Normaal: ‘’De flessen bier heb ik links en de sigaar heb ik rechts!’’ Tussen het gezang door hoor je her en der handjeklap op de paardenmarkt. De eerste deals worden gemaakt en paarden worden verkocht en gekocht. Een aantal handelaren laat zien dat het paard fysiek in orde is door een stukje met ze te rennen. Het is zelfs om half zeven ’s ochtends ontzettend druk en men kan op de koppen lopen.

Er zijn dit jaar 1296 paarden en 18 ezels te bewonderen op de paardenmarkt van Zuidlaren. Dat zijn er 49 paarden en 4 ezels minder dan vorig jaar, maar er zijn deze keer wel vijf extra handelaren opgetrommeld. Twee dieren zijn vanwege een snotneus geweigerd op de paardenmarkt. Dat zou namelijk besmettelijk zijn voor de rest van de dieren. Op de terugweg fietst een jongen met een meisje achterop naar huis. Het meisje heeft er een zware Nacht van Zuidlaren op zitten en dommelt met haar hoofd tegen de rug van de jongen. Sowieso is er tijdens de Nacht van Zuidlaren flink genuttigd en geld besteed. Op Twitter is namelijk te lezen dat de pinautomaten op een gegeven ogenblik zelfs leeg waren.

De menigte is inmiddels verspreid over het gehele centrum van Zuidlaren. De klandizie bij de hamburgertent is geslonken en veel feestvierders zijn op zoek naar de weg naar huis. Daarbij zijn een aantal het spoor toch aardig bijster. Overal liggen bekers en bakjes van de braadworst of broodje hamburger. Marktkooplui zijn druk bezig met het opbouwen van hun stands. Eén jongen stamelt bij de Grote Brink nog wat tegen een marktkoopman. Hij blijkt er om zes uur ook al geweest te zijn, want hij pronkt met het feit dat hij een selfie heeft gemaakt met de burgemeester. De marktkoopman adviseert hem: ‘’Die zou ik op Facebook zetten!’’ De jongen stemt in en stamelt: ‘’Ja, dat ga ik doen.’’

De temperatuur is fantastisch en al zingend zorgen de marktkooplui ervoor dat de stands gehalte krijgen. De markt is erg uitgestrekt en groot. Een jongen in spijkerjas fietst er vrolijk over, groet iedereen en krijgt hiermee de lachers op zijn hand: ‘’Mogge! Mogge! Goe-de-mor-gen!’’ Bij de verkeersregelaars probeert hij zelfs een gesprek aan te knopen: ‘’Alles wel meneer de verkeersregelaar?’’ De verkeersregelaar reageert: ‘’Jazeker, met u ook?’’ Hij lalt: ‘’Jaaa, lekker man!’’

De jongen is het perfecte voorbeeld van het verloop van de Zuidlaardermarkt dit jaar. Die verloopt namelijk voorspoedig. Ondanks de enorme hoeveelheden biertjes die er zichtbaar gedronken zijn, is de sfeer erg gemoedelijk. Er is één boete uitgedeeld voor wildplassen en twee handelaren zijn beboet voor de verkoop van lachgas. Er zijn dit jaar echter geen aanhoudingen verricht en zo beleeft Zuidlaren de rustigste Zuidlaardermarkt in vijf jaar. De bezoekers in Zuidlaren gedragen zich prima en maken er met z’n allen een gezellige Zuidlaardermarktopening van.