Er zit nog altijd muziek in Museum Vosbergen

Afbeelding
eelde

EELDE - Als je geïnteresseerd bent in muziek en in het bijzonder in muziekinstrumenten die de tand des tijds hebben doorstaan, dan is een bezoek aan Museum Vosbergen meer dan de moeite waard. Vooral in deze tijd van het jaar, want het museum van oprichter Dick Verel (83) vierde onlangs zijn 20-jarig jubileum.


Daar mogen de medewerkers van Museum Vosbergen op z’n zachtst gezegd trots op zijn, want wie het museum in het bosrijke gebied van Eelde met een bezoek vereert, komt oog in oog te staan met een prachtige verzameling die zijn weerga niet kent. Voor Verel zelf, die tegenwoordig meer als conservator betrokken is en zorgdraagt voor een zo zorgvuldig mogelijke overdracht, zit het echte werk erop. De periode van verzamelen ligt achter hem.


‘Wat jong en oud hier zien zijn instrumenten die ik samen met mijn vrouw vond op allerlei verschillende plekken wereldwijd. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar onder meer op vlooienmarkten en veilingen was altijd wel iets bijzonders te vinden. Ik ben dan ook trots op het resultaat, want het zijn niet altijd eenvoudige jaren geweest. In 2018 en 2019 ben ik ziek geweest, was er geen opvolger en stonden we op het punt de collectie te verkopen. Gelukkig meldden zich toen Peter Goos en Elsbeth Hellendoorn met een plan voor de continuering van het museum. Goos bewoont nu de monumentale villa en heeft een sociëteit gesticht die het museum financieel ondersteunt en in ruil gebruik maakt van de prachtige museumzaal.’ Michiel Hillen, al lang secretaris en nu voorzitter van de stichting Museum Vosbergen licht de huidige stand van zaken toe. ‘Het museum is overgegaan in handen van de stichting Museum Vosbergen die met een groep enthousiaste vrijwilligers het museum openhoudt, een concertreeks organiseert en werkt aan toekomstplannen om het museum nog aantrekkelijker te maken.’ Verel nodigt jong en oud nadrukkelijk uit om te blijven komen, want de allereerste kennismaking met muziek kan als het aan Verel ligt niet vroeg genoeg beginnen. ‘In mijn kindertijd was ik bezeten van muziek. Ik wilde letterlijk alles weten en heb in de loop der jaren ook heel wat instrumenten gebouwd. Vandaag de dag ben ik vooral bezig om mijn kennis over te dragen op de nieuwe generatie die hier de dienst uitmaakt, want een bezoek aan ons museum moet ook in de toekomst de moeite waard blijven.’


Kom je alleen, dan ontvang je bij binnenkomst een headset waarmee je zelfstandig de collectie kunt bezichtigen. Deze headset is verbonden met een uitstekend audiosysteem (alleen beschikbaar in de Nederlandse taal) dat naast mondelinge informatie omtrent de werking en herkomst van de diverse instrumenten, ook veel muziekvoorbeelden laat horen. De collectie omvat westerse instrumenten (waaronder volksinstrumenten), niet-westerse instrumenten en automatische instrumenten. Opmerkelijk zijn onder meer een Griekse aulos (dubbelklarinet) uit circa 500 voor Christus, een Egyptische fluit uit circa 100 voor Christus, barokklarinetten uit circa 1730, serpenten, ophicleïdes, een tromba marina en draailieren. Het museum beschikt daarnaast over een aantrekkelijke videopresentatie waar je verschillende films kunt bekijken en leert over de achtergrond van het museum, de Villa en Landgoed Vosbergen. Voor groepen is er op afspraak een gids beschikbaar.


Wat de medewerkers van Museum Vosbergen onderling gemeen hebben is een grote passie voor muziek. Museum Vosbergen is op vrijdag geopend van 12.30 – 16.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.30 – 17.00 uur. Neem voor meer informatie ook een kijkje op www.museumvosbergen.nl.

UIT DE KRANT

Lees ook