Betaalbaar spektakel in de combinekathedraal van het Noorden

YDE DE PUNT – Op zondag 14 juli vindt de 56e Autocross en twintigste NK Combinerace in Yde de Punt plaats. Het grote spektakel wordt al jarenlang georganiseerd door Stichting Activiteiten Yde de Punt. Tijdens de Autocross en Combinerace zijn er vele ronkende motoren en onverschrokken chauffeurs te vinden op het terrein aan de Homsteeg in Yde. Het onderdeel Combineraces is één van de zes races voor het Open Nationale Kampioenschap Combineraces van Nederland. De race in Yde de Punt, de ‘combinekathedraal van het noorden’ is de vierde race is deze serie.

Het crossspektakel in Yde de Punt kent een lange geschiedenis. In 1963 werd de eerste autocross gehouden, al werd het toen nog georganiseerd door Eerste Drentse Autocrossclub (EDAC). Dit werd later overgenomen door Stichting Autospeedway Yde de Punt en sinds 1988 is Stichting Activiteiten Yde de Punt de trotse organisator. Het doel van de stichting is, naast het organiseren van de activiteiten in het dorp, ook het stimuleren van andere maatschappelijke en culturele activiteiten. Het belooft ook dit jaar in ieder geval volop spektakel te worden, mede door de combineraces. De combineraces in Yde werden in het jaar 2000 voor de eerste keer georganiseerd. Dit was een gigantisch succes, waarop ontzettend veel publiek op afkwam. Nog altijd trekt het combineraces een grote schare fans. De combines, waarmee gereden wordt, zijn afgedekte landbouwmachines, die zijn omgebouwd tot racevoertuigen. Hierin zitten speciale motoren die ook in de Dakar Race worden gebruikt. De voertuigen halen snelheden van 60 tot maar liefst 120 kilometer per uur.

Aan het NK combineraces van dit jaar wordt door ongeveer 40 combines deelgenomen, met deelnemers uit het hele land, maar ook uit België, Luxemburg en Duitsland. Deelname vindt plaats in twee verschillende klassen: de standaard- en de vrije klasse. De combines in de standaardklasse moeten zijn voorzien van een 6-cilinder dieselmotor. In de Vrije Klasse is de motorkeuze, zoals de naam al doet vermoeden, geheel vrij. De typische eigenschap van een combine, het sturen met de achterwielen, blijft de grootste handicap en levert gegarandeerd spektakel op. De deelnemers strijden in drie manches om de punten voor het open Nationale kampioenschap Combineracen. Het Combineracen is echter niet alleen een sport voor kerels. Er wordt ook een manche op de combines verreden met alleen dames in de vierpuntsgordels, die de zwaar ronkende motoren aansturen. Ook de gemeente Tynaarlo is goed vertegenwoordigd met maar liefst drie lokale combines. Coureurs Marcel Hagedoorn uit Yde en Dominique Hidskens uit Donderen en Jan-Roelf Hartlief uit Donderen doen mee namens ‘Combine Raceteam Dondersgeweld’ aan het NK in de standaardklasse. In de Vrije Klasse is het Cris Hofstee uit Eelde die zijn Chevy V8 aangedreven combine zal proberen te temmen in de combinekathedraal van het Noorden.

Aan de autocross wordt door zo’n 100 coureurs deelgenomen, waaronder dit jaar zelfs een deelnemer uit Letland in zijn Lada. Deze deelnemers zijn verdeeld in drie series standaardklasse, één serie vrije standaardklasse, één serie Rodeoklasse en één serie damesklasse. De Rodeoklasse is voor de chauffeurs met het grootste hart en de dikste auto’s, met onder andere Jaguars en Volvo’s, waarbij niet kinderachtig wordt gedaan om een drukkertje links of rechts. In de standaardklasse gaan twintig auto’s door naar de finale. In de overige klassen wordt om punten gestreden. Het slotstuk van de dag is traditiegetrouw de unieke DUO-race waarbij twee auto’s aan elkaar worden gebonden.

De prijsuitreiking vindt één uur na de laatste wedstrijd plaats in de feesttent op het terrein. Hierna wordt de dag feestelijk afgesloten met muziek van DJ John. Deze bomvolle dag vol betaalbaar spektakel voor jong en oud begint 14 juli om 12.00 uur. De entree is € 10,- en voor slechts € 2,- krijgt men een ijskoud biertje of colaatje bij de cateraar. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang en voor de jongste bezoekers is er een luchtkussen en zandbak aanwezig. Spektakel gegarandeerd tijdens dit prachtige evenement!

Wat: Autocross en Combineraces Yde de Punt
Wanneer: Zondag 14 juli, 12.00 uur
Waar: Aan de Homsteeg in Yde
Organisatie: Stichting Activiteiten Yde de Punt
Info: www.ydedepunt.nl