NIJMEGEN/ZUIDLAREN – Op dit moment is de 103e Nijmeegse Vierdaagse in volle gang. Vier dagen lang lopen tienduizenden deelnemers dertig, veertig of vijftig kilometer per dag. Ook Karin Trip uit Zuidlaren is één van hen. De inwoonster van Zuidlaren doet voor de vierde keer mee aan de vierdaagse en loopt vier dagen lang veertig kilometer. Een pittige opgave.

“Ik had mij ten doel gesteld om minstens één keer in mijn leven deel te nemen aan de Nijmeegse Vierdaagse”, vertelt Karin. “En in 2016 was het zover. Toen de vierdaagse voor de honderdste keer werd gehouden, dacht ik: dit is het moment. En zo geschiedde”. Karin schreef zich in, volgde een voorbereidingsprogramma van Via Vierdaagse en trainde voor de wandeltocht. Op deze manier kende ze een optimale voorbereiding op haar eerste Nijmeegse Vierdaagse. “Ik wilde zo graag een keer meedoen”, gaat Karin verder. “Ik had al vaak op televisie gezien hoe het was en de sfeer leek me echt geweldig. Waar anderen juist bang zijn om moe te worden, leek het mij juist leuk om een keer deel te nemen.” Karin liep haar eerste vierdaagse redelijk soepel uit. “Vanuit Via Vierdaagse hadden ze toen al gezegd dat, als je één keer hebt meegedaan, wellicht wel besmet kon raken met het vierdaagse virus. Maar ik dacht: ‘dat gebeurt mij vast niet’. Maar wel dus”, aldus Karin.

Want op dit moment is Karin alweer bezig aan haar vierde vierdaagse. De inwoonster van Zuidlaren gaat er niet persé heen om te wandelen, maar ook om het sociale gebeuren erom heen. “Ik ga altijd alleen naar toe, maar je ontmoet er ook zulke leuke mensen”, vertelt Karin. “Het klinkt heel dramatisch dat je in je eentje die kant op gaat, maar je bent met bijna vijftigduizend anderen. Genoeg mensen om mee te praten dus.” Voor de editie van dit jaar heeft Karin niet of nauwelijks getraind. Of het goedkomt? “Dat hoop ik wel”, lacht Karin. “In 2017 had ik het heel zwaar, terwijl ik toen hetzelfde voorbereidingsprogramma heb gevolgd. Heel vreemd. Maar ook toen heb ik de vierdaagse uitgelopen, ondanks dat mijn voeten compleet kapot waren. Het is 75% mentaal en 25% je lijf. Als je overal pijn en blaren hebt, moet je zien te overleven. Dan blijkt of je een doorzetter bent of niet.”

De Nijmeegse Vierdaagse is op dit moment in volle gang. De laatste kilometers worden aanstaande vrijdag 19 juli gelopen.