ChristenUnie carrousel bij gemeente Tynaarlo

VRIES – Wethouder Hans de Graaf  van de ChristenUnie (CU) stopt als wethouder in de gemeente Tynaarlo. Per 15 mei treedt hij bij de gemeente Emmen in dienst als senior financieel adviseur. Raadslid Henny van den Born (CU) volgt hem op als wethouder en Jan de Jonge (CU) volgt Van den Born op als raadslid.

De Graaf vertelt dat hij het erg naar zijn zin had bij de gemeente Tynaarlo en dat hij met plezier langer was gebleven. “Maar toen kwam deze kans voorbij. Die kon ik met het oog op de komende verkiezingen niet laten schieten. In de politiek krijg je immers geen garanties. En deze functie bij een mooie organisatie als de gemeente Emmen past mij als een handschoen.” Burgemeester Marcel Thijsen is De Graaf erg dankbaar voor zijn inzet. “We gunnen hem deze mooie stap van harte en wensen hem hierbij veel succes. Tegelijkertijd gaan we zijn deskundigheid en betrokkenheid enorm missen in het college.”

De Graaf was eerder wethouder van 2012 tot 2014. In 2018 begon hij met het huidige college aan zijn tweede termijn. Hij was als wethouder onder andere verantwoordelijk voor financiën en het accommodatiebeleid. Vooral op dat laatste is wethouder De Graaf bijzonder trots: “Alle schoolgebouwen en binnensportaccommodaties zijn straks nieuw of vernieuwd. Na de oplevering van de dubbele sporthal in Eelde vorig jaar, zijn we de komende jaren volop bezig in Zuidlaren. Als dat klaar is, kunnen we in heel de gemeente minstens veertig jaar vooruit met moderne leer- en sportomgevingen. Dit alles dankzij innige samenwerking tussen inwoners, verenigingen en scholen.” De Graaf zal wel onderdeel blijven van de ChristenUnie bij gemeente Tynaarlo en steunfractielid blijven.

Henny van den Born zal De Graaf opvolgen als wethouder: “Het vertrek van De Graaf was onverwacht, maar het wethouderschap is een onzekere baan en zijn periode zit er bijna op hier. Van die kant bekeken is het best logisch.” Zelf is Van den Born net met pensioen en wilde het rustiger aan gaan doen. “Daar komt nu niets van in natuurlijk, maar het is een uitdaging die ik graag aan ga. We hadden eerder wel een discussie, want een raadslid maakt niet persé een goede wethouder natuurlijk. Zo’n overstap maak je niet zomaar, het is een compleet andere functie. De gemeenteraad is het hoogste orgaan, het college van wethouders is dienend aan de raad, dus ik doe een stapje terug als het ware. Toch is het nu de beste beslissing, want de tijd is te kort om iemand van buiten de gemeente aan te trekken. Deze functie is tijdelijk, tot de gemeente verkiezingen in maart 2022. Daarna zien we wel verder.” Van den Born zal de portefeuille van De Graaf overnemen en zal de gemaakte coalitie akkoorden uitvoeren, waaronder het maken van de begroting van volgend jaar. “Dat is een beste uitdaging, gelukkig ben ik projectleider geweest en heb ik diverse bestuursfuncties bekleed. Dus ik weet hoe ik op de centen moet letten. En als ik vragen heb, dan mag ik De Graaf gewoon bellen, hij zit straks in de steunfractie van de CU en Jan de Jonge uit de steunfractie neemt mijn plaats in, dus zoveel verandert er uiteindelijk niet. We noemen het gekscherend de ChristenUnie carrousel.”

Steunfractielid Jan de Jonge: “Het vertrek van Hans De Graaf kwam nogal onverwacht, maar we wilden het graag binnen de ChristenUnie in Tynaarlo oplossen. We willen niet weglopen voor onze verantwoordelijkheden. Ook al heb ik een fulltime baan als ARBO-adviseur bij de douane, ik wil deze taak serieus nemen. Het is niet iets wat je er zomaar bij kan doen. Dus ik zal waarschijnlijk niet veel vrije avonden hebben de komende drie kwart jaar. Maar ik zie het als een uitdaging en een leerzame periode. Het is voor mij erg belangrijk dat de belangen van onze kiezers goed vertegenwoordigd blijven in de gemeenteraad en daar zal ik mijn best voor doen.

De benoemingen van de nieuwe wethouder Henny van den Born en nieuwe fractievoorzitter Jan de Jonge staan gepland voor de raadsvergadering van 11 mei.